• Kim Kruit

10 kilo afgevallen en nog te zwaar

Ik weet hoe het voelt om te zwaar te zijn. Ik weet hoe het is om in de spiegel te kijken en jezelf niet te herkennen in het gereflecteerde beeld. Ik ken de strijd met de kilo´s en de stemmetjes in je hoofd.


Balen tot je een ons weegt

Het gaat van kwaad tot erger. De eerste paar pondjes die ik aankwam dacht ik nog: “Ach, die heb ik er zo wel weer af.” Maar ik had er geen aandacht voor. Iets voor later. Tot ik sommige kledingstukken niet meer paste. Nu moet er echt iets gebeuren, want ik weiger een grote maat kleding te kopen.


Maar de vermoeidheid, de lockdown, het regenachtige weer en al die lekkere dingen die je overal ziet en kunt kopen. Het helpt in elk geval niet mee om die knop om te zetten.


Morgen begin ik echt

Ik ben zo goed in uitstellen. Ik heb het uitgevonden, echt waar. Het ik-begin-morgen dieet is bij mij razend populair. Een top excuus om nog even die chips zak leeg te eten, want daarna koop ik het echt niet meer.


En terwijl dochterlief het niet ziet stop ik in de keuken nog een paar koekjes in mijn mond, want die moeten ook op. En weggooien is zonde, toch? Maar morgen, morgen is alles anders en begin ik echt! Wie hou je voor de gek?


Voor de zwangerschap

Voor de aankondiging van Noa was ik sinds jaren weer in goede vorm. Ik was tien kilo afgevallen, sportte minstens 4 keer per week. Ik deed aan hardlopen en krachttraining en voelde mij top! Mijn zelfvertrouwen groeide na elke gezonde maaltijd en elke training. Ik kon zelfs een maatje kleiner kopen. Ik was blij met mijn selfies en wat ik in de spiegel zag. Ik zat in een goede flow en kon de wereld aan.


Leefstijl coaching

Deze goede flow wilde ik overbrengen op andere mensen en startte aan een HBO-plus opleiding: leefstijl coaching. Ik wilde meer weten over sporten en gezonde voeding en hoe ik anderen kon motiveren.


En toen kwam het. We hadden een dag waarin allerlei metingen kwamen. Behalve de bloeddruk en mijn buikspiertest, zakte ik voor alle andere testen. Ik was helemaal niet fit of gezond volgens de statistieken. Mijn BMI was te hoog, mijn buikomtrek te groot en mijn conditie blijkbaar belabberd.


Ik snapte er niks van. Ik had net 5 kilometer hardgelopen op de Amersfoortse Marathon en zelfs een persoonlijk record gelopen. Maar ja volgens die statistieken was er van alles mis.


Desastreus

Hoe kan ik andere mensen motiveren als ik er zelf niet goed voor sta? De moed zakte in mijn schoenen.


Tegen het einde van de opleiding bleek ik zwanger te zijn van Noa. Mijn veranderende lichaam vond ik de eerste maanden verschrikkelijk. Alles waar ik zo hard voor had gewerkt verdween. Alles werd weer groter. Mijn kleinere maat kleding kon ik weer opbergen. Wat voelde ik mij slecht. (De hormonen en de misselijkheid hielpen ook niet mee.)


Knop om

Die knop moest weer een keer om. Ik weet als geen ander dat het niet helpt om jezelf naar beneden te halen, maar soms is het gewoon even zo. Dat mag!


Laatst ging de knop weer om. Waarom? Ik moest een pasfoto voor mijn rijbewijs halen. Wat ik toen zag was zo confronterend dat ik die knop weer had gevonden. Het was mijn dieptepunt.


Ik keek vanuit een helikopterview naar mijn huidige situatie en naar mijn oude. Wat had in het verleden gewerkt? Wat kan er wél in plaats van wat er allemaal niet kan. De eerste kilo’s zijn er inmiddels weer af. Ik sport weer, mijn zelfvertrouwen groeit weer én die ene strakke spijkerbroek kan ik weer gemakkelijk aan!


Ik als coach

Ik weet hoe het is en juist daarom ben ik een goede (leefstijl) coach. Juist omdat ik dezelfde ervaringen deel met mijn coachees. En ik weet ook hoe die knop om moet, hoe je die negatieve spiraal ombuigt naar een positieve. Hoe je weer kunt groeien.


Nee, volgens die statistieken ben ik nog steeds te zwaar. Maar die statistieken vertellen mij niets over mijn ervaringen. Ze zeggen niets over waar ik vandaan kom of over welk gevoel het mij geeft. Dus fuck die statistieken en laten we doen wat goed voelt!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.49 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven