• Kim Kruit

11 Dreumes spelletjes (voor binnen)

In principe is elk weer buitenweer. Je kunt je kleden op kou en regen, maar daar heb je niet altijd zin in. Heel begrijpelijk, hoewel ik het buitenspelen zoveel mogelijk stimuleer, zijn wij ook graag thuis aan het huismussen. Een dreumes heeft een korte concentratieboog en begrijpt lang nog niet alles. Ik moet soms flink creatief zijn om Noa te vermaken, want ik wil ook niet dat ze de hele tijd voor de televisie hangt of op de iPad speelt. Ik deel graag een paar persoonlijke toppers ter inspiratie.


Knutselen en kleuren

Kleuren is bij Noa heel populair. Online kun je gratis leuke kleurplaten downloaden en uitprinten in verschillende thema’s. Noa is nu in een fase waarin ze samen kleuren heel gezellig vindt. We hebben waskrijtjes en extra dikke kleurpotloden die in deze ontwikkelingsfase makkelijk vast te houden zijn. Ze begint het concept ook steeds meer te begrijpen. Net als verven, mét een kwast, want Noa houdt niet van vieze vingers.

Tegenwoordig bewaar ik alles waarmee je iets kunt maken. Wc-rollen zijn heel populair bijvoorbeeld, maar ook potjes en kartonnen dozen. Sinds kort vindt Noa het ook leuk om stickers te plakken en eerder wilde ze graag papier scheuren. Daar kun je leuke dingen mee maken. Online doe ik veel inspiratie op voor knutselwerkjes. Noa geniet ervan om samen dingen te doen en ze heeft een eigen plankje in de huiskamer waar haar kunstwerken te bewonderen zijn. Ze wijst er regelmatig naar en wil graag delen wat zij heeft gemaakt. Ze kan dan echt glunderen.


Scheerschuimen

Deze activiteit heb ik overgenomen van de tijd dat ik werkte als kinderleidster op een kinderdagverblijf. De kinderen krijgen allemaal een dot scheerschuim voor hun neus en mogen hun gang gaan. Ze lieten het schuim door hun handen gaan of smeerden het uit over de tafel. Lekker gek doen. De oudere kinderen konden er tekeningen in maken, uitwissen en weer iets nieuws maken. Het grootste voordeel is dat het langzaamaan oplost en het hele kinderdagverblijf heerlijk fris rook. Dit is voor Noa een goede oefening om te wennen aan wat anders op haar vingers, aangezien ze niet van vieze vingers houdt. Maar dit ruikt lekker en samen met mama leert ze zo ook andere structuren te accepteren en ermee te spelen.


Ballen verzamelen

Voor de energiekere momenten is er geen grotere lol dan ballen verzamelen. Neem een mand en verschillende grootte ballen. Ik gooi ze door de kamer heen en Noa gaat de ballen halen en gooit ze terug in de mand. Zeker als je zelf enthousiast anticipeert in het geheel is het enthousiasme nog groter. Plezier voor het hele gezin.


Dansen en muziek maken

Muziek is altijd een goed idee. Noa kan ondertussen de bewegingen van “in de maneschijn” en “de molen” heel goed meedoen. Soms wil ze opgetild worden en samen dansen. Het is altijd gezellig en muziek is goed voor haar ontwikkeling. Zitten we in een dip dan gaat de muziek aan en dansen maar. Wedden dat iedereen zich daarna weer op en top fit voelt?


Klimmen en klauteren

Ik zou heel graag voor Noa een klimrek (triangel) kopen, maar je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk. Er zijn ook genoeg alternatieven te bedenken om ook binnen lekker te kunnen klimmen en klauteren. Kussens op de grond, een krukje, een trap, een poef, een stoel of de bank. Allemaal items waar je op kunt klimmen. Een kind heeft niet heel veel nodig om zich goed te vermaken.


Schommelen

Noa heeft voor haar eerste verjaardag een schommel gekregen van opa en oma. Ze is gek op dat ding. In de winter is buiten schommelen niet altijd mogelijk. Wij hebben de schommel daarom binnen opgehangen. Muziekje aan en schommelen maar. Noa kan ook heerlijke rustig worden in de schommel aan het einde van de dag. Knuffel erbij en je ziet haar oogjes langzaam naar slaapstand gaan.


Bellenblazen

Zowel buiten als binnen kun je bellenblazen. Noa vindt het erg leuk om te proberen zelf een bel te blazen, maar nog leuker om ze kapot te maken. Gieren en brullen. Om het wat uitdagender te maken geef ik haar een houten lepel, daarmee probeert ze de bellen kapot te slaan en dat valt niet altijd mee. Een leuke uitdaging.


Tip: De zeep in de bellen kan lelijke vlekken achterlaten in bekleding. Even met koud water voorspoelen en ze komen zo uit de kleding. Ook kun je zelf bellenblaas maken met afwasmiddel. Dat scheelt een hoop ellende.


Boekjes lezen

Noa is gek op boekjes. Zowel in de woonkamer als in de slaapkamer staan boekjes en pakt ze geregeld zelf een boekje dat ze samen wil lezen. Soms wil ze alleen plaatjes kijken of de bladzijden om slaan, een andere keer wil ze echt een verhaaltje horen. Altijd gezellig om op een regenachtige dag samen op de bank onder een dekentje een boekje te lezen.


Verstoppertje

Wij hebben Nijntje die heel graag verstoppertje speelt. Het konijntje roept om de zoveel seconden: “Joehoe, waar ben je?”, “Ik ben verstopt” of “Kun je me vinden?”. Noa vindt het een leuk en spannend spelletje. Heb je niet die luxe dan kun je je natuurlijk zelf gaan verstoppen en je dreumes roepen. Of probeer het eens met een knuffeldier als je kindje wat ouder is.


Pakkertje

Onze dag eindigt eigenlijk altijd met een pak spelletje. Nog even de laatste energie eruit voor we gaan slapen. Noa giert het soms uit van de pret en vindt het reuze spannend wanneer je achter haar aankomt. Sommige ouders zijn bang dat het misschien té spannend is. Een beetje spannend is helemaal niet erg, als je daarna maar weer met elkaar lacht is er niets aan de hand.


Meehelpen

Of het nu meehelpen is, de was op te vouwen, schoonmaken van de badkamer of meehelpen in de keuken, ik laat Noa vaak op haar manier meehelpen. Noa wil alles doen wat mama ook doet. Tijdens het vouwen geef ik haar een paar sokken of een doek en ze kan op haar manier mama helpen. Sinds kort hebben we een leertoren. Online kun je veel voorbeelden vinden om ze zelf te maken. Met de leertoren kan Noa nu makkelijk meekijken in de keuken terwijl ik aan het koken ben. Ze proeft ook direct allerlei soorten groenten en andere lekkernijen. Gezellig en lekker.


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven