• Kim Kruit

6 levenslessen van een peuter

Bijgewerkt op: jan 29

Noa heeft heel goed meegekregen dat ze twee jaar is. De peuter is hier en laat goed van haar horen. Dat zorgt weer voor de nodige uitdagingen voor mij als moeder, maar er zitten ook een paar hele wijze levenslessen in deze fase waar ik als ouder weer veel van kan leren


1. Nee, wil ik niet

Noa ontdekt haar eigen wil en dat is soms best lastig voor mij als ouder. Toch is het heel goed dat ze erachter komt dat ze leert dat ze niet alles zomaar hoeft te pikken. Dat ze een eigen ik heeft en “nee” kan zeggen. Eigenlijk een hele goede eigenschap. Zouden wij niet vaker naar dat eigen ik-je moeten luisteren? Dat innerlijke stemmetje dat zegt: “Nee, wil ik niet!”


Les: Zeg eens wat vaker “Nee” en plan eens iets voor jezelf in. Dat is heel goed voor ons.


2. Wonderlijke wereld

Wanneer ik met Noa op pad ga staat ze om de haverklap stil. Ik hoor mijzelf vaak zeggen: “Kom Noa. Doorlopen.” Maar meestal volgt Noa haar eigen plan. Er valt ook zoveel te zien en te ontdekken in de wereld: bloemen, planten, takjes, wolken, regen, zonnestralen, auto’s, fietsers, scooters, mensen, dieren, en nog veel meer.


Les: Sta eens wat vaker stil en kijk om je heen. Er is zoveel moois te zien. Laat het eens helemaal op je inwerken en verwonder.


3. Knuffel

“Mama, knuffel!” Noa is een echte genieter. Kietelen en knuffelen zijn dierbare momenten. Zomaar een spontaan kusje krijgen en mijn dag is direct weer goed. Heerlijk om je geliefd te voelen en liefde te delen.


Les: Wij mensen zouden wat meer lieve dingen voor elkaar moeten doen. Spontaan even langsgaan (corona proef natuurlijk). Een kleinigheidje achterlaten. Iemand bedanken of gewoon even laten weten wat ze voor je betekenen, want iedereen wil graag horen en voelen dat ze belangrijk zijn.


4. Doe eens rustig

Wanneer ik haast heb gaat Noa in de steigers en doet ze precies het tegenovergestelde van wat ik nodig heb. Toch? Ze vraagt om dingen die op dit moment niet kunnen. Gaat huilen omdat ik zeg dat het nu niet kan. Laat zich op de grond vallen of rent weg wanneer ze haar schoenen aan moet trekken. Argh!

Of laat ze mij eigenlijk zien wat ik echt nodig heb? Even een adempauze: Adem in, adem uit.

Les: Haastige spoed is zelden goed. Hoe gestrester ik ben, hoe meer de dingen verkeerd lijken te gaan. Het heeft dus helemaal geen zin. Doe maar rustig.


5. Weggelopen

Noa stoeit met haar emotieregulatie en af en toe kan ze héél erg boos worden. Ze gaat dan: “Weggelopen” om vervolgens weer terug te komen voor een dikke troostknuffel.


Les: Neem afstand in moeilijke situaties. Reageren terwijl je vol emotie zit is niet zo handig. Vaak krijg je spijt van de dingen die je hebt gezegd of gedaan. Loop weg, kalmeer, orden je gedachten en kom dan weer terug. Soms zijn de dingen minder erg dan ze lijken.


6. Hallo!

Is er iets aandoenlijker dan een klein mensje dat probeert contact met een ander te krijgen? Noa zwaait naar iedereen of zegt spontaan “hallo”. Lacht naar iedereen en maakt op haar eigen manier grapjes. Heerlijk! Pure echtheid. Los van schaamte. Gewoon even contact maken en samen lachen of een spontaan praatje.


Les: Zullen we allemaal weer gewoon “hallo” zeggen als we elkaar tegenkomen?


Bedankt voor het lezen.

Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.


28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven