• Kim Kruit

6 tips voor de eerste verjaardag

De eerste verjaardag. Ik heb het als een hele speciale dag ervaren. Ik heb uit mijn ervaringen wat tips opgeschreven. Maak er wat moois van.


Tip 1: Een kinderfeest duurt maar even

Of je nu een groot of een klein feestje geeft, het zijn veel indrukken voor je kleintje. Wij hebben ervoor gekozen om niet een hele dag feest te hebben maar een paar uur. Noa heeft ’s morgens haar vaste ritueel aangehouden en lekker geslapen. De mensen mochten komen van twee tot vijf uur. Om half twee ging Noa weer naar bed en ik heb haar gewoon laten slapen. Die rust heeft ze even gehad. Mooi de kans om de visite binnen te laten, koffie en taart te geven. Voor ons was het perfect. Ze heeft anderhalf uur kunnen genieten van de visite en de kinderen en was daarna helemaal op. Om vijf uur echt iedereen weer de deur gewezen zodat we nog even konden bijkomen, eten en aan het vaste slaapritueel konden vasthouden.


Tips 2: Denk na over welke cadeaus je graag wilt

Voor die kleine maakt het nog niet veel uit, maar zelf heb je wellicht wel ideeën of wensen over de cadeaus. Om te voorkomen dat je straks zit opgezadeld met cadeaus die je echt niet wilt kun je heel gemakkelijk een gratis online verlanglijstje maken (verlanglijstjemaken.nl). Zo weten je gasten je wensen en kunnen ze iets geven waar je echt blij van wordt. Geef ook duidelijk aan wat je verwacht en als ze zelf een leuk idee hebben, vraag dan dat ze dit eerst even overleggen.

Welk speelgoed een kind echt nodig heeft zal ik in een vervolg schrijven.


Tip 3: Schrijf de namen op de cadeaus

Noa werd overladen met cadeaus dat zelfs wij het overzicht kwijtraakten. Tijdens de verjaardag hebben wij aan de gasten gevraagd om de namen op de cadeaus te schrijven, zodat wij ze later rustig één voor één konden uitpakken. Het zijn veel te veel prikkels voor die kleine om alles in één keer te krijgen. Natuurlijk willen je gasten graag de reactie zien. Maak een filmpje voor hen terwijl je kleintje het uitpakt. Zo heb je direct een mooie herinnering voor later.

Tip 4: Hou het simpel

Ik was eerst van plan om zelf de taart te bakken en allerlei hapjes te maken. Na een paar pogingen werd het mij duidelijk dat ik er veel tijd aan kwijt zou zijn en de helft van de verjaardag zou missen. We hebben gekozen om een meptaart (smashcake) te laten maken met passende cupcakes voor de gasten. Ze werden die ochtend bezorgd en ik hoefde ze alleen maar uit te stallen. Ik had een tafel met allerlei lekkernijen zodat iedereen zelf kon pakken. Zo hadden we ruimte om elkaar te spreken en van elkaars gezelschap te genieten in plaats van alleen maar in de keuken te staan. Ik wilde het allemaal meemaken.


Tip 5: Iets voor de kinderen

Ik had bellenblaas staan voor de kinderen, al gingen de volwassenen er ook mee aan de haal. Kinderen willen graag iets doen, volwassenen wat drinken en kletsen. Twee tegenstrijdigheden. Als kinderen zich gaan vervelen gaan ze zelf iets verzinnen. Dat wil je liever voorkomen, is mijn ervaring. Laat ze zelf een cakeje versieren, bellenblazen, tekenen/knutselen, meehelpen met het rondbrengen van de hapjes. Betrek ze in het geheel en je hebt geen kind meer aan ze.


Tip 6: Kies voor duurzaam

Ik heb van overgebleven stoffen een slinger gemaakt. Die kan jaren mee. Ook een stoffenslinger nog erbij gekocht. Van kralen kun je ook leuke slingers maken. Zo kun je elk jaar ook uitbreiden. Zeker als je kleine zin krijgt om te knutselen kun je leuke versieringen maken. Ballonnen had ik nog liggen, maar zijn vanaf nu een no go! Bellenblaas geeft ook een feestelijk effect en is leuk om te doen.


De buren heb ik om glazen en schalen gevraagd. Toch te weinig? Kies dan voor gerecyclede- of bamboe bekertjes en bordjes in plaats van plastic. Vraag of de gasten hetzelfde bekertje weer willen gebruiken in plaats van steeds een nieuw bekertje. Zo heb je ook minder afval om op te ruimen aan het einde van je feestje. En als je helemaal out-of-the-box wil gaan kun je vragen of eenieder zijn eigen glas mee wil nemen. Scheelt een hoop afwas.


Heb je zelf leuke anekdotes of tips? Laat van je horen. Ik lees ze met plezier.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle