• Kim Kruit

Appèsie

Een klein hummeltje rent op mij af. In haar hand heeft ze een kopje. Vol trots kijkt ze mij aan zegt: “Appèsie!’ “Dankjewel, Noa” en ze loopt weer weg en laat mij achter met een grote glimlach op mijn gezicht.


De eerste woordjes

De eerste geluidjes van mijn kleine baby gingen over in duidelijke klanken en intonaties. Wat is het toch bijzonder dat een kindje zich zo automatisch ontwikkelt. Ze zuigen alle informatie op als een spons en in dat kleine hoofdje krijgt alles een plekje. Het is uitproberen wat je met je mond en tong kan, daarna komen er ook nog eens tanden bij. Ik word menigmaal innig aangekeken naar wat ik doe en er wordt geluisterd naar de woorden die ik zeg. Net zolang totdat het eerste verstaanbare woordje tevoorschijn komt: “papa”.


Zei ze nou “papa”? Ik hoorde het toch goed? De dagen erna werd het steeds duidelijker. Wij reageren telkens enthousiast wanneer ze “papa” zegt en dat stimuleert Noa om verder te oefenen. Zij trots, wij trots.


Zing

Er werd mij onlangs gevraagd wat wij deden om haar spraak te stimuleren. Ik moest daar even over nadenken. Doen wij iets om haar extra te stimuleren? Ik denk niet dat wij haar bewust stimuleren. Door mijn ervaring met kinderen weet ik dat het belangrijk is om te praten tegen ze. Hoe leer je iets als het nooit wordt voorgedaan? Vanaf baby af aan praat ik al tegen Noa. Ik legde uit wat ik deed en wat we gingen doen. Ik zong liedjes voor Noa, voor het slapen gaan of overdag tijdens een rust momentje. Zingen is voor mij belangrijk. Altijd al geweest en het was voor mij vanzelfsprekend om te zingen voor Noa. Nog steeds geniet Noa van alle muzikaliteit in huis en nu ze ouder is begint ze soms zelf een liedje te zingen, inclusief de bewegingen die erbij horen. Ik kan daar alleen maar van genieten als je vol overgave het volgende couplet inzet.


Lezen

Ik ben al vroeg begonnen met voorlezen aan Noa. Dat begon eerst met plaatjes kijken, benoemen en aanwijzen. Voelboekjes met verschillende structuren en duidelijke kleuren waren favoriet. Ze is nu op een leeftijd waarop ze genoeg geduld heeft om haar favoriete verhaaltjes, wel zelf ingekort, te luisteren. Zo krijgt Noa geen genoeg van “Welterusten, kleine beer”. Ik heb het al honderd keer voorgelezen en Noa kent het verhaaltje van voor en achter. Ze begint het verhaaltje nu ook zelf voor te lezen, met de woorden die ze natuurlijk kent, zoals “maan” en “beer”. De herkenning is één groot feest.


Bibliotheek

Ik zelf heb favoriete boeken en Noa ook. Het is zoeken en steeds meer begin ik door te krijgen welke boekjes Noa’s aandacht trekken en welke niet. Om geen huis vol met verschillende (ongelezen) boeken te hebben, zijn wij lid geworden van de bibliotheek. Noa kon gratis ingeschreven worden middels Boekstart en kreeg zelfs een welkomstcadeautje: een boek. Hoe toepasselijk.


De bieb is een regelmatig terugkerend uitje. Noa vindt het prachtig om er rond te lopen en boekjes uit de rekken te halen. We zijn inmiddels een bekend gezicht en worden hartelijk verwelkomd door de medewerkers van de bieb. Omdat we zo vaak langskomen, krijgen we de nieuwste boekjes vaak al aangereikt. “Dit is misschien wel leuk voor Noa.” Noa krijgt op deze manier direct sociale interacties mee. Nog een pluspunt van de bieb.

Er zijn ook tafeltjes, kleurtjes en kleurplaten. Uiteindelijk kiezen we samen de boekjes die we meestal een week of twee thuis hebben. Lid worden van de bieb is een echte aanrader.


Kletskous

Ondertussen brabbelt Noa de oren van onze kop en dat vinden wij alleen maar gezellig. De dag begint al met “jójó’, wat zoiets als “hallo” betekent en Noa kenbaar maakt klaar te zijn met slapen. “èbij,èbij” Waarop onze eigen erbij-bijtje kenbaar maakt dat ze opgetild wil worden. Zo gaat het de hele dag door en elke dag komen er steeds meer woordjes bij. Het is zo schattig en voor Noa soms ook een beetje frustrerend wanneer we haar niet begrijpen. Het hoort er allemaal bij en het is genieten! Nee, over haar spraakontwikkeling maak ik mij geen zorgen.


Noena = Noa

Nie = Neus

Die = Diesel (poes van de buren)

Sjaap = schaap

Vóvó = Vogel

Kòpá = Helikopter

Poe = Bloem

Kókó = Koffie

Ciepó = Chico (hondje van opa & oma)

Tótó = Donker

Kúuken = Keuken en Kuiken

Tinken = Drinken

Vájá = Vagina

Appèsie = Alsjeblieft

Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven