• Kim Kruit

Ben ik genoeg?

Bijgewerkt op: jun 21

Opvoeden is lastig, ingewikkeld en het maakt mij soms heel onzeker. Doe ik genoeg? Ben ik genoeg?


Zij is alles

Op social media kwam ik de volgende illustratie tegen: ”Am I enough? Vraagt een moeder zich af. Een meisje kijkt naar haar en denkt: “She is everything!”


Ik had het even nodig, want wederom zat ik weer eens met mijzelf te stoeien. Gedachten kunnen soms alle kanten opschieten. Ik lees en hoor dit ook om mij heen van andere moeders. Gelukkig! Ik zeg “gelukkig” omdat ik niet de enige ben en dat betekent dat het heel normaal is. Deze illustraties helpen, even, om alles weer in perspectief te zien. Voor Noa ben ik haar hele wereld en zolang ze mij en haar papa heeft is alles goed.


Opvoeden is lastig

Opvoeden is lastig. Dat komt omdat alle kinderen anders zijn. Sommige methodes werken wel voor het ene kind en totaal niet bij een ander. Als het eenvoudig zou zijn, zouden er niet zoveel verschillende boeken over dit onderwerp geschreven zijn.


Het woord moeder (of vader) is in mijn ogen een verzamelterm voor verschillende rollen: Manager, strateeg, verzorger, beschermer, leraar, coach, vriend enzovoorts. De ouderrol is niet een enkele rol. Je dient als ouder meerdere ballen hoog te houden en dat valt niet mee. Want tussen al die verschillende elementen door wil je ook nog graag tijd om: jezelf ontplooien, een sociaal netwerk te behouden, sporten en slapen. Oh ja, slapen!


Balans krijgen is afwegen

Ik krijg vaak complimenten over mijn aanpak en vanaf een afstand ziet het er misschien best Ok uit. Maar even een klein geheimpje onder ons. Meestal rommel ik ook maar wat aan. Ik heb geen ei van Columbus.


Ik ben continu op zoek naar balans:

  • Zal ik ingrijpen of laten gaan?

  • Zal ik troosten of moet ze zichzelf troosten?

  • Zal ik reageren of negeren?

  • Zal ik streng zijn of coulant?

  • Zal ik dit of zal ik dat?

  • Zal ik wel of zal ik niet?

Laatst sprak ik mijzelf weer eens flink toe. Noa is een wat “vreemde” slaper. Al gaat het beetje bij beetje steeds beter. Slapen is iets wat kinderen moeten leren en de zelf op gelegde regels zijn het ergst. Toen ik aan de andere kant van de slaapkamerdeur huilend luisterde naar Noa’s huilen, omdat we al een uur bezig waren, dacht ik: “Waar ben ik mee bezig? Van wie moet dit eigenlijk? Van mijzelf! Wanneer er twee mensen intens verdrietig zijn, gaat er iets niet goed en moet je stoppen met deze onzin!” Ik heb Noa meegenomen in ons grote bed waar we heerlijk samen in slaap vielen. Zonder gedoe en zonder stress. Dat had ze gewoon een paar avonden nodig en ik ook. Geen gedoe en vooral blijven doen wat goed voelt. Ik ben goed genoeg en zij is mijn alles.


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

46 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven