• Kim Kruit

Borstvoeding bewaren

Onze vriezer puilde op een gegeven moment bijna uit zijn voegen met potjes borstvoeding.

Het kan heel handig zijn om borstvoeding (BV) te bewaren, zelfs wanneer je fulltime borstvoeding geeft. Hoe kun je BV het beste bewaren en weer gebruiken? Hier volgen wat tips.


1. Vries kleine porties in.

Kleinere porties zorgt ervoor dat je flexibeler kunt zijn met ontdooien. Soms heb je meer nodig dan andere keren en weggooien blijft zonde van je inspanning. Verschillende porties melk kun je prima samenvoegen, mits ze op dezelfde temperatuur zijn. Dus geen warme melk bij een bevroren deel toevoegen.


2. Laat je melk eerst afkoelen

Net als met ander voedsel kun je beter je melk eerst goed laten afkoelen voordat je het gaat invriezen. Afgekolfde melk die je dezelfde dag wilt gebruiken kun je gewoon buiten de koelkast bewaren.


3. Kies voor BPA-vrije (ijsblok) bakjes

Je doet er verstandig aan om te kiezen voor een daarvoor bedoeld bakje. Er zijn er genoeg. Wij waren fan van de Philips Avent voorraadbekers. Deze werden na de borstvoedingsperiode ook gebruikt voor de eerste gepureerde hapjes en tegenwoordig nemen we er fruit en crackers in mee. Een goede investering en zonder risico’s.


4. Eenmaal ontdooid niet nog een keer invriezen

Melk kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast. Opwarmen kan het beste au-bain-marie. Opgewarmde melk mag je nog een uur bewaren en, net als het niet opnieuw invriezen, niet opnieuw opwarmen.


5. Niet meer dan 50ml melk afkolven

Je wilt voorkomen dat je stuwing krijgt omdat je teveel melk produceert. Met 50 ml per dag verhoog je niet je productie. Je blijft dan flexibel in het afkolven. Het makkelijkst is om in de ochtend extra te kolven omdat er dan een ruimere productie is.


6. Kies vooral praktisch

Voor mij was in de ochtend een mooi moment om extra te kolven, maar ik heb ook eerst flink lopen stoeien. Kies vooral een moment uit wat voor jou het meest praktisch is. Kolven is geen natuurlijk proces en dient vooral zo ontspannen mogelijk te verlopen.


Een eigen voorbeeld: Ik gaf Noa in de ochtend eerst borstvoeding en daarna kon ik nog een beetje extra afkolven. Alles was al goed op gang en ik had een ruime productie.


7. Kolf na de voeding of tegelijkertijd

Zoals ik al eerder schreef kun je kolven na de voeding, maar er zijn vrouwen die het tegelijkertijd kunnen. Dit kan door mee-masseren als je borst gaat lekken en dit opvangen.8. Kolf een volledige voeding plus een beetje extra

Wanneer je lichaam het toelaat kun je ook een volledige voeding afkolven plus een beetje extra om een voorraadje op te bouwen. De volledige voeding kun je dan geven in een flesje en je baby direct laten wennen aan de fles.


9. Wees lief voor jezelf

Ik heb wat afgevloekt in het begin. Het kolven wilde eerst helemaal niet lukken. In tegenstelling tot de borstvoeding. Laat het even gaan en probeer het op een ander moment nog eens. Wees geduldig en lief voor jezelf. Alles moet geleerd worden en elk begin is lastig. Geloof in jezelf en probeer verschillende tijden en methoden uit. Ik verzeker je dat je geduld beloond wordt met een volle vriezer verse moeder melk.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven