• Kim Kruit

De eenzaamheid van het moederschap

Eenzaamheid. Het is een gevoelig onderwerp en ik praat of schrijf er niet gemakkelijk over. Het is een angst die ik altijd met mij meedraag. Toch ben ik benieuwd of andere moeders de worstelingen herkennen.


Openheid

Ik vind het belangrijk om ook de mindere kanten van het leven te belichten. De menselijke worstelingen. En een grote worsteling, die eigenlijk mijn hele leven al speelt, is eenzaamheid.

Ik zie mijzelf als een actief en spontaan persoon. Over het algemeen maak ik snel contact met mensen. Ik hou van een praatje. Al verbloem ik ook veel met humor. Daar ligt denk ik net de kern. Een praatje pot is al snel gemaakt, maar wanneer hebben we tijd om echt de inhoud met elkaar op te zoeken? Even te gaan zitten en te vragen hoe het gaat?


Keuzes

De afgelopen jaren hebben Bart en ik ingrijpende keuzes gemaakt. Verhuisd naar een nieuwe stad, gestopt met mijn baan, voor mijzelf begonnen. We zijn getrouwd, we mochten een dochter krijgen en sinds ik moeder ben geworden heb ik de bewuste keuze gemaakt om mij daar volledig aan te wijden. Ik heb geen spijt van deze keuzes. Maar wanneer we stilstaan zien we soms dingen die eerder verborgen lagen.


Tegenstrijdigheden

Het klinkt tegenstrijdig, maar als moeder heb ik het ontzettend druk. Wanneer heb ik de tijd om mij eenzaam te voelen? Moeder zijn is een fulltimebaan. Wellicht wel meer dan dat, aangezien ik altijd beschikbaar ben. Dat maakt het zwaar. Je bent 24/7 in dienst van je kindje. Ik realiseer mij dat dit een keuze is. Ik zou het ook niet anders willen. Het weerhoudt alleen niet bepaalde gevoelens.


Sinds ik gestopt ben met werken zie ik zelden nog andere volwassenen. Eerder had ik dagelijks mensen over de vloer in mijn praktijk, was ik onder de mensen bij de voetbalvereniging waar ik werkte, of had ik gesprekken tijdens mijn stoelmassages bij bedrijven. Mijn familie woont niet meer om de hoek en hierdoor is een spontaan bakkie doen er niet meer bij.


Ik ben gestopt (niet geheel vrijwillig) met muziek. Ik mis steeds vaker mijn muzikale uitlaatklep en de regelmaat van het repeteren. Muziek maakt dat je je emoties kan delen en even weg bent van de dagelijkse sleur.

Zeker als Bart voor zijn werk een aantal dagen in het buitenland is worden de gesprekken erg miniem.


Pas sinds ik thuis ben realiseer ik mij hoe druk iedereen is. Voorheen viel het veel minder op omdat ik zelf bezig was met, tja met wat eigenlijk? Zoals ik al zei worden sommige dingen pas helder als je stilstaat. Het valt mij op hoe weinig écht contact overblijft wanneer je thuisblijft. Wanneer je dagelijkse algemene bezigheden wegvallen. Wat er overblijft is vaak een gevoel van eenzaamheid.


Alleen

Doe ik er wel toe? Wat blijft er van mij over als ik niet werk? Wie kijkt er eigenlijk naar mij om? Wie komt regelmatig even aanwaaien? Vraagt hoe het met mij gaat?

Laatst las ik dat je het gemiddelde bent van de zes personen die het dichtst bij je staan. Ik kan je vertellen dat ik niet eens zes personen kon bedenken. Dat gaf mij te denken. Wow! Reality check!


“Doe waar je invloed op hebt.” Een zin die ik regelmatig laat vallen tijdens mijn coachsessies. Ik ben weer gestart met sporten en ik zie weer wat meer volwassenen. Ook al blijft het wel nog bij een priet praatje.

Bart zegt dat ik altijd de keuze heb om weer te gaan werken. Dat is iets wat ik nog niet wil. Het is een tegenstrijdigheid omdat ik vind dat écht contact er ook hoort te zijn als we niet werken. Het geeft te denken waar het om draait in het leven. Saamhorigheid, er voor elkaar zijn, samen het leven delen. De tranen en het lachen.


Social media is in dit opzicht een zegen en een vloek. We kunnen elkaar even checken. Dat geeft de schijn van echt contact, maar ik realiseer mij steeds meer dat echt contact hebben met een ander om hele andere dingen draait dan een gepost berichtje. We hebben elkaar nodig. Er gaat niets boven een knuffel of iemand die je recht in de ogen kan aankijken. Echt gezien worden. Dat zouden we veel meer moeten doen en staat boven aan mijn bucket list.

Heb je zelf anekdotes of tips? Laat van je horen. Ik lees ze met plezier.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

196 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle