• Kim Kruit

Directe gezondheidswinst met koud douchen

Neem jij wel eens een koude douche? Het heeft vele gezondheidsvoordelen en ik zet er een paar voor je op een rij.


Douchen in het algemeen

Ok, laten we beginnen met douchen in het algemeen. Elke dag douchen is niet nodig en niet goed voor je. Zeker met warm water en zeep spoel je al die fijne oliën die je huid optimaal en gezond houden er zo af. 1 á 2 keer per week douchen is genoeg (ook voor kinderen) en je bent ook nog eens lekker milieubewust bezig.


Koude douche winst

Wanneer ik douche eindig ik altijd met een koude straal. 1 à 2 minuten is voldoende om gezondheidswinst te bereiken. De belangrijkste voordelen van koud douchen zijn:

  1. Het versterkt je immuunsysteem

  2. De bloedcirculatie verbetert

  3. Je stofwisseling versnelt

  4. Je bent direct wakker


Je huid en haar zullen verbeteren, je zult je energieker voelen, minder pijn hebben en gezonder in het leven staan. Grote winst dus voor die paar minuutjes koud douchen.


Hoe begin je?

Er zijn mensen die direct onder de koude douche springen. Voor mij een brug te ver. Zoals ik al eerder schreef begin ik met mijn “gewone” douche en spoel koud af.

Wanneer je begint is het raadzaam om niet direct die kraan op koud te zetten. Ik spoelde eerst mijn benen en mijn armen af. Daarna mijn gezicht en buik en daarna ging ik er helemaal onder staan. Dit kun je natuurlijk steeds verder uitbreiden, tot je wel direct die kraan openzet.


Blijf ademhalen

Je mag gillen en schreeuwen, als je maar wel blijft ademhalen. Hou je adem niet in. Voel wat er gebeurt wanneer je die kou op je huid voelt. Hoe reageert het? Observeer zonder direct te reageren. Spring er niet onderuit maar ervaar bewust deze kou sensatie.


Wanneer niet?

Koud douchen is niet gevaarlijk. Heb je hartkwalen, overleg dan eerst even met je huisarts voor je begint want die koude sensatie is best intensief. Daarnaast moet je op je gevoel afgaan. Wanneer ik mij niet lekker voel bij bijvoorbeeld een goede verkoudheid, doe ik het niet. Mijn lijf heeft dan al genoeg te doen.


Koud douchen met kinderen

  1. Douche nooit koud met baby’s. Zij kunnen hun warmte nog niet reguleren en dit kan dus gevaarlijk zijn.

  2. Dwing je kind nooit om koud te douchen.


Je kunt jonge kinderen wel vertellen over je koude douche ervaringen en wanneer ze nieuwsgierig zijn kun je ze het koude water laten voelen. Zeker in de zomer als het heet is kun je buiten lekker met koud water spelen, maar een kind moet het zelf aangeven! Noa is een echte koukleum en prefereert toch echt warm water. Zelfs met handen wassen. Helemaal prima!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven