• Kim Kruit

Een dag in huize Timmerman

Bijgewerkt: 15 apr 2020

Wij zijn verreweg van perfect en we houden ons ook echt niet altijd aan onze vooraf ingestelde dagplanning. Dat is het leven nu eenmaal. Soms komt er iets tussendoor en soms heb je gewoon even schijt aan alles. Menselijk!


Toch deel ik graag een blik in onze huidige dagelijkse beslommeringen ter inspiratie. Niet alles zit erin, zoals de boodschappen die Bart op sommige dagen dient te doen, maar over het algemeen geeft dit een goed beeld. Misschien brengt het je op ideeën, want het is niet nodig om het wiel helemaal opnieuw uit te vinden.


De ochtend

Noa houdt van vroeg opstaan en daar moeten wij in mee. We beginnen de dag relaxed in bed. Noa krijgt nog borstvoeding en daarna gaat ze samen met papa een kopje koffie maken wat we gezamenlijk in bed opdrinken. Tenminste, papa en mama drinken de koffie en Noa scharrelt wat rond. Meestal worden we door Noa even opgemaakt met haar eigen make-up setje. We dienen wel goed voor de dag te komen natuurlijk. Relaxed beginnen, rustig wakker worden. Gordijnen open, de zon zien opkomen en de vogeltjes voorbij zien vliegen.


Daarna met z’n allen naar beneden voor het ontbijt. De tv staat aan en Zappelin is favoriet. Vooral bij Noa. Ik weet het, het is pedagogisch gezien misschien niet de meest verantwoorde aanpak, maar dat kan ons niets schelen. Rustig ontbijten en tekenfilmpjes kijken.


Daarna ga ik mij wassen en aankleden. Noa helpt mee schone kleding te pakken of doet haar eigen ding. Er valt zoveel te ontdekken en te beleven. Boven hebben we ook een kastje ingericht met speelgoed, zodat Noa zich ook daar kan vermaken. Heel handig als ik een keer uitgebreid wil douchen of wanneer wij iets langer in bed willen blijven hangen.


Daarna weer naar beneden. Wasje uit de wasmachine halen en wasje erin, een beetje opruimen en schoonmaken voordat het weer koffietijd is. Noa helpt graag mee. Was in de wasmachine doen en de knopjes indrukken, samen met een doekje stoffen of de plantjes water geven. Ik laat Noa daar vrij in. Soms heeft ze er geen zin in en gaat ze liever met haar poppen spelen of een boekje lezen. Prima!


Daarna is het koffietijd. Bart zit ondertussen alweer een tijdje op zijn kantoor te werken en dan verdien je wel een kopje koffie met een volkoren kaakje. De zolder dient naast muziekruimte ook als kantoor en Bart heeft hem eens grondig opgeruimd en schoongemaakt nu hij wat langer thuis moet gaan werken. Wanneer hij het niet heel druk heeft, blijven we met z’n drietjes even hangen op papa’s privékantoor. Noa vindt alle muziekinstrumenten die er hangen heel interessant en draait graag aan de knopjes. Ondertussen kan Bart even spuien over het wel en wee van de werkperikelen.


Tijd voor een schone luier en een toiletbezoek. We zijn maar begonnen met de zindelijkheidstraining. Ze snapt er nog niets van, maar op de wc zitten is leuk (niet op het potje natuurlijk). Zelf een wc-papiertje pakken, afvegen en in de wc gooien is schitterend, met als hoogtepunt de wc doortrekken. Die structuur kunnen we er maar vast in hebben zitten.

Dan gaan we naar buiten. Het ligt een beetje aan het weer, maar ik ga graag even een stukje met Noa wandelen. “Een frisse neus halen’, zoals Rutte het noemt en zolang dat mag maken we daar ook graag gebruik van. Een frisse neus in de buitenlucht is heel gezond. Even de benen strekken, trapjes op en af klimmen en vogeltjes kijken. Natuurlijk op gepaste afstand.

Als Noa zin heeft gaan we na onze wandeling verder in de achtertuin spelen. Anders naar binnen en dan mag Noa even zelf spelen, zodat ik kan schrijven, de administratie doen of dergelijke. Maar het kan ook zijn dat ik geen zin heb in de verplichte dingen en dan doen we samen een activiteit: kleuren, verven, bellenblazen of muziek maken.


Voor de lunch mag Noa nog even tv kijken, terwijl ik rustig het eten klaarmaak. Na het eten is het tijd voor Noa om een dutje te doen en heb ik even me-time. Die me-time begint nu wel in het geding te komen, maar daar heb ik het een andere keer uitgebreider over.


De middag

Na een tuk van anderhalf uur probeer ik Noa wakker te maken. Het slapen ’s nachts gaat nog niet altijd van harte en als ik haar te lang overdag laat slapen is het helemaal pet.

Rustig wakker worden in het grote papa-en mamabed, nog even kroelen en knokken, voordat we weer met de rest van de dag verder gaan. Voordat we gaan aankleden, gaan we eerst wat fruit eten of een smoothie drinken.


De rest van de middag is vrij om zelf in te vullen. Met mooi weer gaan we lekker in de tuin spelen. Bij minder weer een binnen activiteit doen: lezen, puzzelen, knutselen of in bad.

Met het avondeten klaarmaken mag Noa meekijken/meehelpen, maar meestal is Noa erg moe aan het einde van de middag en laat ik haar lekker haar eigen gang gaan.


De avond

Noa kan erg goed aangeven hoe wij de poezen eten moeten geven. Al tijdens het avondeten staat er vaak een katje smekend te kijken of er al wat in het bakje kan komen of zoals Bart het mooi verwoordt; de poesjes zitten huilend van de honger, met hun pootjes op de maag, te wachten op hun eten.


Wanneer alles en iedereen weer gevuld is, is er altijd tijd voor een gek-doen-momentje. Even de laatste energie eruit knallen en een moment met ons drietjes. Achter elkaar aanrennen en verstoppen achter het gordijn, Noa vindt het allemaal wat leuk. We sluiten vaak af met een boekje of even schommelen, zodat Noa weer tot rust kan komen. En wij trouwens ook.


Het naar-bed-ritueel is ook direct een moment voor Bart en Noa samen. Heel belangrijk voor de band tussen papa en dochter. Tandenpoetsen, naar de wc, schone luier, pyjama en slaapzak aan. Ik heb dan even tijd om beneden het speelgoed op te ruimen. Vervolgens krijgt Noa nog een “tietje” en gaat lekker slapen. Wij ploffen daarna met z’n tweeën op de bank, tenminste als de vaat is gedaan en de luiers in de wasmachine zitten.

Een moment voor ons tweeën: bijpraten, nieuws kijken en stoïcijns Netflixen tot het tijd is om wat te lezen en naar bed te gaan. Morgen weer een dag.


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

48 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven