• Kim Kruit

Een duurzamer gezinsleven

Bijgewerkt op: jan 27


Het komt denk ik niet als een verrassing dat ik een liefde heb voor duurzamer leven. Met de komst van Noa is dat proces in een sneltreinvaart gezet, want ik wil haar en alle andere kinderen een mooie toekomst geven.


Hieronder staan 17 veranderingen die ik al heb doorgevoerd. Welke ga jij uitproberen?


1. Spullen minderen

Minder spullen = Minder onderhoud, minder geld, minder milieubelasting en minder zorgen. Lees er meer over in mijn verhalen; “Precies genoeg” en “Meer vrijheid, minder spullen”.


2. De auto de deur uit

Ik heb mijn auto de deur uit gedaan. Geen onderhoud, benzine of belastingen meer. Aan één auto hebben we ook genoeg. Het is een kwestie van plannen.


3. Een motor minder

Sinds ik zwanger ben heb ik niet meer gereden. Dus die kon ook de deur uit. We hebben nu nog één motor staan.


4. Zelf trappen

Fietsen of lopen is niet alleen heel erg duurzaam, maar ook ontzettend goed voor je. Zeker met een peuter aan je zijde is het één grote ontdekkingstocht.


5. Wasbaar, wasbaar, wasbaar

Van koffiefilters naar luiers. Als het even wasbaar kan, heb ik het waarschijnlijk in huis. Scheelt heel veel impact op het milieu.


6. Weg met wegwerp

Als iets niet een leven lang meekan, is het per definitie niet duurzaam. Zo heb ik rietjes vervangen door rvs rietjes en bamboe wattenstaafjes i.p.v plastic.


7. 1x haren wassen per week

Je hoofdhuid moet er even wennen, maar het scheelt bakken water en geld. Uiteindelijk is het zelfs beter voor mijn haar.


8. 2x douchen per week

Dagelijks met een washandje de brandhaarden (oksels & onderkantje) wassen is niet alleen beter voor het milieu. Je huid zal je ook dankbaar zijn.


9. Vriendje Aleppo

Geen tientallen potjes en flesjes. Eén blok zeep voor mijn haar en huid.


10. Vriendje Kokos

Toch een schraal plekje? Ik gebruik kokosolie. Kokosolie in bad, kokosolie voor schrale billen. Ik gebruik zelfs kokosolie voor het masseren. Super spul dus!


11. Vriendjes Azijn & Soda

Ik maak schoon met azijn en soda. Azijn als wasverzachter of voor anti-kalk. Soda en azijn gecombineerd zijn perfect voor het reinigen van het toilet.

12. Kliekjesdag

Eén keer per week (maandag) hebben wij een kliekjesdag. Alles wat over was eten we dan als een soort tapas op. Besparend en minder afval!


13. Tweede hands

Eerlijk is eerlijk. Ik kan best meer tweede hands kopen. Ik ben ook niet perfect. Ik heb nu de app Vinted ontdekt. Zeker het proberen waard!


14. Bewuster met speelgoed

Bewuster omgaan met welk speelgoed je kind speelt vind ik super belangrijk. Lees er meer over in mijn verhaal “Spelenderwijs speelgoed. Wat heb je nodig?”


15. Meer over naar plantaardig

Van meer plantaardig eten naar plantaardig en diervriendelijke make-up. Het koste mij wat onderzoek, maar dat is gelukkig éénmalig.


16. Kleiner wonen

Onze volgende stap wordt kleiner wonen en proberen onze woning energie neutraal te krijgen.


17. Ecologische tuin

En nog een toekomstdroom is een ecologische tuin met veel biodiversiteit. Voor kinderen super leerzaam om je eigen eten te zien groeien.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

67 keer bekeken2 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven