• Kim Kruit

Een fit en gezond gezin

Hoe doe je dat? Een nieuwe baby, misschien nog een peuter op de achtergrond en tijd overhouden om te werken aan je eigen gezonde leefstijl. Tip van de ervaringsdeskundige: Neem ze mee!


Iedereen mag meedoen

In een gezin draait het om samen! Samen dingen ondernemen, maar ook leren geven en nemen. Het werkt niet wanneer één iemand een fittere levensstijl wil gaan hanteren en de rest doet niet mee.


Wat werkt dan wel? Bedenk het samen! Iedereen heeft zijn eigen ideeën over een fittere en gezondere levensstijl. De één heeft meer behoefte aan tijd voor zichzelf, terwijl een ander juist smacht om samen activiteiten te ondernemen. Hoe dan ook. Bespreek de wensen en kom tot een overeenkomst.


Waar begin je?

Je hoeft niet je hele leven direct op zijn kop te zetten. Soms is het gewoon fijn om met kleine dingen te beginnen. Zet eens een kan water op tafel met een schijfje fruit. Dat vindt iedereen lekker. Misschien spreek je af om op een vaste dag met het hele gezin een stuk te gaan fietsen in plaats van bank te hangen. Hoe dan ook begin klein.


Klein is namelijk haalbaar en kleine successen smaken naar meer! Zo bouw je samen aan een fitter en gezonder gezinsleven.


Wat heeft eerder gewerkt?

Kijk naar je successen in het verleden. Bij de verwelkoming van een nieuw gezinslid draait het al snel om die kleine uk. Je vergeet haast dat je daarvoor ook een leven had. Ik was gek op sporten, maar verloor dat helemaal uit het oog met de komst van Noa. Wat werkte? De sportschool. Als gezin hebben wij het sportschoolabonnement omgegooid naar een gezinsabonnement en daar hadden we allemaal wat aan. Heerlijk baby zwemmen met Noa of zelf fitnessen terwijl Noa op de kidsclub was. Ik heb zelfs drie maanden personal training gehad om net even mijzelf over die streep te trekken. Check hiervoor mijn eerdere blogs:

Met je baby sporten

Laatst zag ik online danslessen met je baby. Dat was zeker iets voor mij geweest. Bewegen, muziek en veilige hechting. Super!


In plaats daarvan ben ik veel gaan wandelen. Na je zwangerschap moet je eerst herstellen. Herstellen kost tijd. De eerste zes weken moet je sowieso voorzichtig zijn met fanatieke krachttraining. Zie de zwangerschap en de bevalling als een grote blessure, dan kun je niet direct op volle kracht weer vooruit.


Maar wandelen is altijd een goede eerste stap. Tijdens de wandeling deed ik wat lichte krachtoefeningen met Noa in de draagzak. Noa was mijn extra gewicht en meestal sliep ze heerlijk door. Kleintjes zijn toch het liefste bij je. Wat je ook doet. Laat je wel goed adviseren bij het nemen van een draagzak of doek, zodat je een goede belasting van je rug hebt. We willen fitter worden, geen extra blessures krijgen.


Sporten met kleine kinderen

Kleine kinderen vinden (bijna) alles leuk wat papa en mama doen. Als ze zelf mee mogen doen vinden ze zichzelf groot! En dat is goed voor het zelfvertrouwen. Het is daarnaast heel vermakelijk om te zien hoe je kinderen de oefeningen interpreteren.


Samen thuis grond oefeningen doen gaat heel erg goed. Vooral als de ouders de rondes aan oefeningen afwisselen. Dan kan de ander letten op die kleine uk die ook mee wilt doen.

Fietsen is hier een magisch toverwoord. Vanaf het moment dat Noa kon zitten heb ik haar meegenomen op de fiets. De wereld is zoveel toegankelijker op een fiets en er valt zoveel te zien en te ontdekken. Probeer je mindset om te gooien. Focus op de aantal keer in de week dat je gaat fietsen in plaats van hoeveel afstand je in een bepaalde tijd kan doen. Het gaat erom dat je bezig bent en je kind betrekt in de beleving van het sporten.


Gezonde voeding

Een fitter gezinsleven bestaat natuurlijk niet uit alleen maar meer bewegen. Het bestaat ook uit de voedingsstoffen die je tot je neemt. Ook daarin kun je langzaamaan kleine veranderingen doorvoeren. Iets bij de koffie? In plaats van die roomboterkoek een volkoren kaakje? Altijd vruchtensap? Of kunnen we eigenlijk best wat meer water drinken?


Switcht je producten. Bedenk wat je beter kan en hoe het uitvoerbaar is. Maak een plan! En vind je het lastig? Ik sta altijd klaar om samen met je mee te denken over wat wél kan.


Veel plezier!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.

Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven