• Kim Kruit

Een gezonde leefstijl creëer je zo

Een gezonde levensstijl. De één denkt direct aan gezonde en uitgebalanceerde voeding, een ander aan actief sporten. Maar wat is een gezonde leefstijl en hoe bereik je de jouwe?


Balans

Als je drie dagen in de week naar de sportschool gaat en voor de rest alleen zit, dan ben je uiteindelijk niet zo lekker bezig. Eet je heel de dag goed, maar eet je elke avond een zak chips weg voor de tv? Dan ben je misschien niet heel goed bezig.


Uiteindelijk draait het erom dat je een balans creëert tussen wat goed voor je is en wat misschien wat minder goed is. Je hoeft niet hele dagen af te zien om een gezonde leefstijl te creëren. Dat is voor de “gewone” mens ook niet vol te houden.


Verschillende pijlers

Ben je lekker aan het bewegen, maar eet je alles wat los en vast zit? Je kunt het intuïtief eten noemen, maar het brengt je niet dichter bij je gezondere leefstijl.


Een leefstijl bestaat uit verschillende facetten of pijlers:


1. Je lichaamsfuncties

2. Dagelijks functioneren

3. Mentaal welbevinden

4. Zingeving

5. Kwaliteit van leven

6. Meedoen


Om erachter te komen hoe deze pijlers er bij jou voor staan, verwijs ik je graag door naar www.mijnpositievegezondheid.nl. Daar kun je een test doen om te zien hoe goed je in balans bent of waar je nog aan kunt werken. Er is een test voor volwassenen, kinderen en jongeren.


Gezin, werk en jij!

In je leven vervul je verschillende rollen. Als ouder of werknemer/gever kan er van alles van je worden verwacht. Maar wanneer jij je niet goed voelt kun je nooit alles geven. Het wordt dus tijd om eerst je eigen gezonde leefstijl in kaart te brengen en dan de rest! Wees een beetje lief voor jezelf.


Samen

Mensen zijn groepsdieren. We willen er soms wel eens anders over denken, maar sorry, we zijn gewoon kuddedieren. Wanneer je mensen in je omgeving hebt die negatief werken op je levensstijl kun je twee dingen doen:


1. Samen werken naar een gezondere leefstijl

2. Een andere kudde vinden


Wanneer je gezin niet meewerkt is dat lastig. Ik kan je vertellen dat er altijd wel een gezamenlijk doel te vinden is. Wie wil er nu niet fit uit zijn bed stappen? Lekker kunnen slapen? Of energie overhouden om leuke dingen te doen?


Zoek iets waar jullie allemaal mee kunnen leven. Elke week met het hele gezin een rondje fietsen? Misschien hebben moeder en dochter wel een gezamenlijk doel en zoonlief met papa een ander. Dan is dat ook prima! Het gaat erom dat jullie je ervaringen delen en doen waar jullie blij van worden.


Wanneer het lastig blijft om die gezamenlijke noemer te vinden, wil ik graag met jullie meedenken. Samen is het namelijk leuker en makkelijker!


Begin klein

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat denken aan een te groot einddoel eindeloos lijkt. Als je nog nooit hebt hardgelopen en je wilt direct een marathon gaan lopen, is het bij voorbaat al gedoemd om te mislukken. Sorry!


De stap van het hardlopen begint namelijk niet bij hardlopen, maar bij lopen. Wandelen! Hoe kleiner je doel, hoe makkelijk het wordt om successen te behalen. Wil je goede doelen maken? Ik help je met plezier!


Successen vieren

Hoe onbenullig het behalen van een klein doel ook is, vier ze! Elk succes is er één en die moet je vieren, want het is weer een stap in de richting van een gezondere leefstijl. Wees trots en deel het met iedereen die het wil horen. Je bent op de goede weg!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven