• Kim Kruit

Een ode aan mijn “tietjes”

Wow. 3 jaar en één maand heb ik borstvoeding mogen geven. Ter ere van deze dames wil ik je een wat persoonlijker verhaal vertellen over deze tijd. Ik hoop dat het andere vrouwen kan inspireren. Het heeft naast mijn kindje ook mij veel gebracht.


Een persoonlijke keuze

Ik hoef niet uit te leggen dat ik pró borstvoeding ben. Toch ben ik geen tegenstander van flesvoeding. Ik ken genoeg jonge moeders die heel wat hebben geleden met het geven van borstvoeding. Ze zouden anders “geen goede moeder” zijn.


Laat ik dan meteen het volgende heel duidelijk maken: Bullshit! Er bestaat geen richtlijn voor een “goede” moeder. Er bestaan alleen moeders. Moeders die doen wat goed is voor hun kroost naar eer en geweten en uit heel veel liefde. Zij zetten hun gezin op de eerste plaats en daarbij vergeten ze helaas zichzelf wel eens. Lieve moeders, zorg eerst goed voor jezelf, want dan kun je alles geven!


Voordelen van borstvoeding.

Ik zag enkel voordelen in het geven van borstvoeding;


1. Ik heb het altijd bij de hand

2. Het is altijd op de juiste temperatuur

3. Er zit precies in wat mijn kind nodig heeft

4. Het is gratis


Ik ontdekte pas later dat borstvoeding meer is dan enkel voeden;


1. Het zorgde voor een diepere hechting. Het was ons momentje.

2. Mijn borsten zorgden voor troost, rust en geborgenheid.


En weer later ontdekte ik dat er nog veel meer speelde bij de borstvoeding;


1. Borstvoeding regelt de darmflora (buikpijn) van je kindje wanneer deze uit balans is.

2. Borstvoeding geeft antistoffen wanneer je kindje ziek is.

3. Borstvoeding geven reguleert de vruchtbaarheid van de moeder.

4. Borstvoeding geeft toe aan de zuigbehoefte van een kindje.

5. Vrouwen die borstvoeding geven hebben een lagere kans op borstkanker.


Al het begin is …

Heel erg lastig. De eerste keer borstvoeding, net na de bevalling, stond ik te kijken van de zuigkracht van die kleine. Het deed gewoon zeer, maar ik twijfelde geen moment. Ik wist dat alles even moest wennen aan dit nieuwe leven.Ik kan het hele rijtje afvinken:

  • Tepelkloven

  • Stuwing

  • Verkeerd aanhappen

  • Lekkende borsten

  • Toeschietreflex

  • Samentrekkende baarmoeder (net na de bevalling)

  • Bijten


Ik heb gebruik gemaakt van een tepelhoedje (echte aanrader om in het kraampakket te stoppen) en ik heb gebruik gemaakt van een lactatiekundige de eerste week. Mijn advies: gebruik de deskundigheid van mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Onze kraamhulp was erg kundig en liet verschillende manieren van voeden zien. Deze zal ik in een andere blog nog laten terugkomen. Voor ons bleek de madonnahouding het meest ideaal, maar ik heb wat houdingen geprobeerd de afgelopen jaren.


De lactatiekundige kwam langs omdat Noa niet goed aan de borst hapte. Ze zoog haar bovenlip naar binnen. Iets wat zelfs onze kraamhulp (bijna met pensioen) nog nooit had gezien.


De lactatiekundige kijkt gewoon een keer mee en geeft advies. Zo simpel! We waren met één vinger beweging van het euvel af, terwijl we daarvoor flink wat hadden afgetobd. Niet doen dus! Gewoon even bellen!


Afscheid

Onder enige maatschappelijke druk heb ik eerder getracht te stoppen met de borstvoeding. Dit ging gepaard met vele tranen van Noa en mij. Ook niet doen dus. Voelt het niet goed? Juist. Blijf doen wat goed voelt.


Ik ben de literatuur in gedoken om te zien wat “normaal” is. Wat blijkt? Niemand heeft echt een antwoord op hoelang je dient door te gaan. Bij primaten ligt het ergens tussen de 2.5 en de 7 jaar. Uiteindelijk schoof het steeds op. Minimaal 6 maanden naar minimaal 2 jaar. Het werden dus uiteindelijk 3 mooie jaren.


Het afscheid voelt nog steeds dubbel. We waren er allebei klaar voor en toch voelt het als een afscheid. Nu is Noa echt helemaal “los” van mij. Zo voelt het, alhoewel ze nog heel erg veel aandacht en knuffels van mama nodig heeft. Heerlijk! Maar eigenlijk heeft ieder mens behoefte aan lichamelijk contact.


In ieder geval heb ik mijn best gedaan. Ik heb genoten van deze mooie momenten. Ik heb mijn borstvoeding laten vereeuwigen in sieraden en ik zal deze mijlpaal niet zomaar voorbij laten gaan. De mooie dingen moet je vieren en de elk afscheid dient waardig te gebeuren. Bij deze:


“Bedankt mooie borsten. Bedankt voor alle dierbare “tietjes” momenten. Bedankt voor de lessen, de troost, de geborgenheid, het vertrouwen en het voeden van mijn kindje, mijn hart en dierbaarste bezit. Bedankt.”


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven