• Kim Kruit

Een oranje rampenrugzak

Bijgewerkt: jan 22

Niet speciaal over hét onderwerp van de dag: het Coronavirus, maar wel een onderwerp over voorbereiden op onverwachte zaken. Hamsteren, desinfecteer en een oranje rampenrugzak. Waarom niet?


Doe maar gewoon…

Dan doe je al gek genoeg. Nederlanders staan bekend om hun nuchterheid. Met beide benen op de grond blijven staan. Niet in paniek raken, maar handelen. Toch moet er mij iets van het hart. Relativeren is iets anders dan laconiek doen. Niet in paniek raken betekent niet roekeloos worden en adviezen in de wind slaan.


Ik ondervind een bepaalde druk om maar “gewoon” te blijven doen. Bij deze zeg ik: noem mij dan maar een aansteller, een hypocriet, een hypochonder of een mafketel. Ik bereid mij en mijn gezin voor op onverwachte situaties.


Het lijkt wel of er een tweedeling ontstaat. Je bent óf voor óf tegen het Coronavirus. Het gros van de menigte op social media lijkt zich nergens druk over te maken, maar er is geen desinfecterende handgel meer in de schappen te vinden. Ik kom er openlijk voor uit dat ik op zoek ben naar handgel en dat ik mijn voorraadkast heb aangevuld met extra voedingsmiddelen voor het geval dat.


Goede oude tijd

En het heeft niet alleen nu met het virus te maken. Toen ik zwanger was deed ik ook bepaalde dingen niet uit voorzorg. Beter voorkomen dan genezen. Beter goed voorbereid, dan achteraf spijt. Zelfs wanneer mensen mij vertelden dat het in hun tijd toch ook allemaal goed is gegaan. Het zal allemaal wel goed zijn gegaan bij jou in die goede oude tijd, maar ik leef nu, met de informatie van nu. Waarom zou ik mij dan niet goed voorbereiden?


Preppen

Toen Noa net geboren was, had ik een nog sterker gevoel om te preppen. We zullen niet de eerste generatie zijn die te maken krijgt met een watersnoodramp, een aanslag of een uitbraak van een ziekte. Ik heb gekeken naar de adviezen van het RIVM en het Rode Kruis. Het zijn gewone dingen die we extra in huis moeten hebben voor het geval dat. We zijn zo gewend geraakt aan dat alles maar te koop is. Onze winkels zitten om de hoek, een paar klikken op het internet en het wordt aan de deur geleverd. Maar wat als er geen stroom meer is? Mensen de deuren van de winkels sluiten, omdat er iets aan de hand is? Wat als het luchtalarm eens klinkt op een ander tijdstip dan de eerste maandag van de maand om 12 uur?


Een oranje rugzak

Ik wil geen paniek zaaien, maar het is realiteit en juist nuchterheid om maar niet te denken dat alles zijn gangetje blijft gaan. We leven in een mooi land waar het mogelijk is om jezelf goed voor te bereiden. Waarom zou je het dan niet doen? We hebben toch ook brandmelders in huis? We sluiten toch ook verzekeringen af voor het geval dat?

Juist om die redenen hebben wij een oranje rampenrugzak in huis. Ik hoop dat ik hem nooit hoef te gebruiken, maar het voelt goed te weten dat die er is. Voor het geval dat. Je kunt ze heel gemakkelijk kant en klaar kopen en ik vind het de normaalste zaak van de wereld dat we er één hebben. Geen schuilkelder met een jaarvoorraad aan blikvoedsel en water, maar wel even net dat extra om het wat langer uit te houden. Mocht het nodig zijn.


Verantwoordelijk voor een ander

Ik ben getrouwd en een moeder en ik voel mij super verantwoordelijk voor het welzijn van beiden. Ik weet zeker dat Bart hetzelfde gevoel heeft. Ik moet en wil er niet aan denken dat Noa iets overkomt. Ik kan niet alles voorkomen. Het leven blijft een gok. Ik kan wel iets doen, wat altijd beter is dan niets.


Dus van mij krijg je geen handdruk meer, voorlopig. Wel krijg je mijn hand op mijn hart, want ik schrijf dit vanuit mijn hart omdat ik geef. Geef om mijzelf, maar zeker om jou.


Laten we elkaar inspireren. Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

52 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Lock DOWN

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle