• Kim Kruit

Een seizoen tafel maken

Bijgewerkt: jan 28

Wil je een seizoen tafel maken? Dan is de herfst het perfecte moment om daar mee te beginnen.


Kies de juiste plek

We zitten midden in de herfst met prachtige gekleurde bladeren en verschillende noten en bessen. Noa vindt het prachtig om eikeltjes te zoeken. Het liefst wil ze al haar gevonden schatten meenemen naar huis. Deze schatten zijn de perfecte manier om je huis warm aan te kleden. Een seizoen tafel of een thematafel is daar ideaal voor.


Maar hoe kies je de juiste plek? Ik vind het belangrijk dat Noa er goed bij kan. Wij hebben daar in huis meerdere plekken voor. Natuurlijk kun je letterlijk een tafeltje nemen om in te richten, maar een deel van een kastje (zoals ik nu heb gedaan) of een vensterbank functioneert ook prima.


De kern

Naast dat het heel erg gezellig staat geeft een seizoen tafel de gelegenheid om het er steeds over te hebben. Een goede seizoen tafel prikkelt alle zintuigen. De bladeren van een herfsttafel zijn mooi gekleurd. De schil van de kastanje prikt en een eikel voelt weer glad. Beukennootjes kun je proeven en dennennaalden ruiken weer heel lekker. Probeer bij het inrichten rekening te houden met alle zintuigen.


Bijpassende spelletjes

Het is erg leuk om te knutselen met de gevonden bosschatten. Maak van de gevonden bladeren een mooie slinger of plak ze op een egel, maak een mooie paddenstoel met stippen of een huisje voor de boskabouters. Je kunt een herfstbingo maken en deze items in het bos gaan zoeken of boekjes uit de bieb halen met hetzelfde thema. Leef je uit!


De aankleding

Er zijn bij een seizoen tafel geen vaste regels. Doe wat goed voelt, maar probeer het een beetje overzichtelijk te houden. Wanneer er te veel op een tafel staat kan het zijn dat een klein kindje niet meer weet waar het moet kijken. Er is te veel om te kiezen en het raakt zijn focus kwijt. Gebruik anders eens een mandje van natuurlijk materiaal voor de bosschatten. Of sorteer ze in verschillende bakjes in plaats van ze los op de tafel te leggen.

Zelf zet ik er graag wat bijpassende bosdieren bij; een egel of een eekhoorn. Dat is ook heel leuk om mee te spelen.


Laat een kind ontdekken

Het is de bedoeling dat een seizoen tafel uitnodigt om te ontdekken. Wil je niet dat je mooie tafereel steeds een rommeltje wordt? Splits het dan op. Ik heb bijvoorbeeld een plank met hetzelfde thema waar de mooiste knutselwerken op staan. Noa heeft haar eigen hoekje waar ze met hartenlust kan koken, sorteren en knutselen.


Bedankt voor het lezen.

Ik hoor graag wat je ervan vond en zie graag jullie creaties.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven