• Kim Kruit

Etherische olie voor hele kleine kinderen

Etherische, aromatische of essentiële oliën? Plantaardige oliën met verschillende benamingen en verschillende eigenschappen. Ik maak graag gebruik van deze oliën voor kleine kwaaltjes en andere ongemakken. Ik deel graag mijn ervaringen en mijn favoriete oliën.


Kleine waarschuwing

Ik gebruik etherische oliën veelal op de huid en in een diffuser, maar je kunt ze ook innemen. Dit laatste heb ik nooit gedaan en ik raad ook aan voor gebruik een professional te raadplegen hierover, want ook al klinken deze oliën onschuldig, dit zijn ze niet. Tenminste niet allemaal. Sommige oliën kunnen ook een negatief effect hebben als je ze verkeerd gebruikt. Dus verdiep je er goed in en raadpleeg een professional voordat je ze gaat gebruiken, bijvoorbeeld een aromatherapeut.


Olie tijdens de zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschap was ik gek op de geur van lavendelolie. Ik druppelde geregeld wat lavendelolie op een steen en legde die op mijn nachtkastje voor een heerlijke nachtrust. Of ik voegde wat druppels toe aan mijn badwater voor een extra ontspannen gevoel. Mijn reukorgaan was sowieso extra gevoelig tijdens de zwangerschap en van de meeste geuren draaide mijn maag om, zeker in het begin van de zwangerschap.


Ik ben geen voorstander om in het begin van de zwangerschap, het eerste trimester, gebruik te maken van etherische oliën. Je kleintje is nog zo kwetsbaar dat je geen enkel risico wil nemen. Neem ze zeker niet in.


In het laatste trimester kreeg mijn lichaam het toch wat moeilijker en ben ik begonnen met zwangerschapsmassage. Dat was de tijd dat ik (weer) in aanraking kwam met etherische oliën.


Ik was hoogzwanger en het was hoogzomer in de toen, warmste zomer ooit. (Zoete) sinaasappelolie werkte heerlijk verkwikkend en vitaliserend, net als andere citrusoliën. In combinatie met een heerlijke massage een echte aanrader.


Olie voor je baby(‘s)

Kijk uit met gebruik van etherische oliën bij baby’s! In de CP (Centering Pregnancy) groep werden allerlei tips gedeeld bij allerlei kwaaltjes. Tot schrik zag ik dat er bij verkoudheden snel werd gegrepen naar eucalyptus en menthol oliën. Doe dit niet!


Deze oliën werken irriterend op de toch al geïrriteerde slijmvliezen. Dit is eigenlijk ook bij volwassenen zo en leerde ik tijdens mijn zanglessen. Je kunt beter lief zijn voor je toch al hard werkende luchtwegen en zachte oliën gebruiken zoals kamille.


Kamille is sowieso nog steeds favoriet in huis. Ik meng (Raw Bio Extra Virgin) kokosolie met een paar druppels kamille en tea tree olie voor de droge en geïrriteerde huid. Tea tree is namelijk een olie met een desinfecteerde werking en kan op vele manieren gebruikt worden. Ik doe het ook regelmatig bij de was in de wasmachine.


AlpenZirbe

Sinds kort zijn wij helemaal fan van Zirbenolie. Het is een olie die heerlijk naar gezaagd hout ruikt. De olie komt van origine uit Oostenrijk. Het zou helpen bij slaapproblemen bij kinderen en volwassenen. Bij baby’s zou ik uitkijken met het gebruik van de olie (net als zoveel andere oliën), maar er bestaat een knuffel gevuld met de krullen van de Zirbenboom die je kunt plaatsen bij het bed en later in het bed.


Oliën op een rij

Hieronder de oliën en eigenschappen waar wij positieve ervaringen mee hebben:

  • Lavendelolie Ontspannend, kalmerend, verzachtend, tegen muggen

  • Sinaasappelolie Verkwikkend en vitaliserend

  • Citroenolie Verkwikkend en desinfecterend

  • Tea tree olie Desinfecterend, schimmel- en bacteriedodend

  • Tijmolie Stimulerend, antibacterieel, zacht voor de luchtwegen

  • Kamilleolie Ontspannend, kalmerend, ontstekingsremmend

  • Alpen Zirbenolie Vitaliserend, verkwikkend, bij slaapproblemen

Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.

Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

58 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven