• Kim Kruit

Geboorte van een moeder

Bij de geboorte van je eerste kind hoort ook de geboorte van een moeder.


Fijne geboortedag

De bevalling is een hele overgang van wat was naar een nieuw leven. Voordat ik moeder mocht worden werden er allerlei doemscenario’s voorspeld. Het leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik kan met veel dankbaarheid zeggen dat het inderdaad waar is. Ons leven zal nooit meer hetzelfde zijn.


Al ons later is met jou

Deze tekst staat prominent op het geboortekaartje van mijn dochter, Noa. Bij toeval kwamen Bart en ik deze tekst tegen tijdens het shoppen en we vielen direct voor deze mooie regel. Ons leven staat nu in het teken van onze kleine druif.

Voordat ik zwanger werd vond ik dit een beangstigende gedachte. Waar blijf ik dan? Zou ik dan helemaal geen tijd meer hebben voor mijzelf? Of tijd voor elkaar? Zal ik al mijn doelen moeten opgegeven? Nooit meer spontane acties meemaken? Het is waar dat mijn prioriteiten zijn verschoven. De relatie tussen mij en mijn man is veranderd. Ik heb met liefde het een en ander opgegeven. Mijn gezin staat nu op de eerste plek. Eigenlijk zijn we hechter dan ooit. Zoals Bart vaak zegt: “Heb ik hier zolang over na moeten denken”.


Niet voor te stellen

Nog zo’n cliché. Je kunt je niet voorstellen hoe het is om een kindje te mogen krijgen totdat zij of hij er is. Ik dacht dat ik een aardige indruk had van het gezinsleven na al mijn jaren ervaring in de zorg. Niets blijkt minder waar te zijn. Een eigen kindje is met niets te vergelijken. Als moeder kreeg ik gevoelens die ik nooit eerder zo intens had gevoeld. Volkomen hoteldebotel verliefd op mijn kleine muppet. Mijn kindje is de mooiste, ruikt het lekkerste en is de allerliefste! Een gevoel van intens geluk, angst, instinctief beschermend en onzekerder dan ooit.

Doe ik het wel goed? Heeft ze het niet te koud of te warm? Komt ze niets te kort? Kan ik haar even laten huilen of krijgt ze daar juist een trauma van? Kortom: twijfelen over alles wat ik doe. Het hoort bij het nieuwe moederschap. Tegenover anderen staat mijn advies altijd paraat maar bij mijn eigen kind ben ik af en toe het spoor helemaal bijster. Dan houd ik mijn kleine Noa even goed vast. Dat hebben wij dan allebei even nodig.


Geboorte van een vader

We hebben het vaak over moeders. Logisch want moeders gaan door een intense transitie heen van hormonen, zwangerschap, bevalling, herstel en (in mijn geval) borstvoeding.

Het is daarom vaak gemakkelijk om de nieuwgeboren vader even te vergeten. Bart heeft mij erg gesteund in alle overgangen en is mijn rots in de branding. Een kusje en een knuffel op een moeilijk moment was vaak al voldoende. Al heeft hij niet hetzelfde proces meegemaakt, hij ervaart wel degelijke dezelfde gevoelens. Hij is gek op zijn kleine meisje, is zo trots als een pauw en maakt zich zorgen over van alles en nog wat. Hij is net zo sterk veranderd als ik.

Er is wel verschil. Ik ben immers mama en hij is papa. Ik vind die rolverdeling vanzelfsprekend. Papa doet het gewoon net even wat anders dan mama. Niet minder goed of verkeerd, maar anders. Dat is niet erg. Het is gewoon zo. Gelukkig kunnen wij goed bij elkaar terecht. Bij twijfel weten we elkaar altijd te vinden. Een kindje is immers maatwerk. Je moet elkaar opnieuw leren kennen. Elkaar aanmoedigen, troosten, knuffelen of wat dan ook nodig is als het even tegenzit. Dit geeft een nieuwe laag in onze relatie die wij eerder niet hadden.


Ik

Ik kan inderdaad niet meer zomaar uit eten, een nacht wegblijven of gaan sporten wanneer ik daar zin in heb. En ik vind dat een stuk minder erg dan ik in eerste instantie had verwacht. Dingen die ik eerst heel belangrijk vond zijn meer naar de achtergrond geschoven. En ik dan? Waar blijf ik dan? Ik ben er gewoon nog. Ik hou nog steeds van zingen, sporten en uit eten gaan. Ik ben nog steeds graag onder de mensen en ik heb nog steeds doelen. Ze is samengesmolten met de moeder. Een rol die ik dankbaar aanneem omdat ik weet dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is weggelegd.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven