• Kim Kruit

Gezellig

Bijgewerkt: apr 16

Lagom is Zweeds, Hygge is Deens en Ikigai is Japans. Ze zijn immens populair. Tot ik opeens dacht: “Maar wij Hollanders hebben ook zo´n woord: Gezelligheid!”


Gezelligheid kent geen tijd

Iedereen kent dat echte gevoel van gezelligheid wel, maar het valt soms moeilijk uit te leggen aan mensen die net kennis maken met de Nederlandse taal. Het heeft wel wat weg van het Deense “Hygge” of van het Engelse woord “Cosy”, maar het is het toch niet echt helemaal. Uit onderzoek blijkt dat “gezelligheid” het op vijf na moeilijkst te vertalen woord van de wereld is.


“Gezelligheid kent geen tijd.” Hoe vaak heb jij dat gezegd? Toch bedacht ik mij dat er wel een houdbaarheidsdatum is voor gezelligheid. We beleven het nu, in Corona tijd. Het gevoel van gezellig samen zijn wordt flink ingedamd. Het is juist datgene wat onze nuchtere Nederlanders met elkaar verbindt en wat wij nu moeten missen.


De kern

Hoe leg je aan iemand uit wat gezelligheid is? Zo maken we het vaak gezellig. Zeker nu het weer guurder is en de dagen donkerder. We maken het dan in huis gezellig. Maar wat is dat dan?


Maken de vele lichtjes en brandende kaarsjes het gezellig? Zijn de versieringen voor Sint-Maarten, Sinterklaas of de Kerst gezellig? Maakt het dekentje en de kussens op de bank het gezellig? Of maakt de warme chocolademelk met huisgemaakte appeltaart het oh zo gezellig thuis?


Nee, hoewel het elementen zijn die vaak wel worden geassocieerd met gezelligheid is gezelligheid iets ongrijpbaars en niet te koop. Gezellig is een gevoel wat we krijgen wanneer we al die elementen met elkaar kunnen delen. Samen feesten kunnen vieren, samen eten klaarmaken en opeten onder het genot van een feestelijk drankje.


Maar al die feestelijkheden zijn niet eens nodig om het gezellig te hebben. Het kan ontstaan door spontaan met je vriendin een drankje te drinken op het terras of de buurvrouw die een praatje komt maken terwijl je langsloopt. Het is een gevoel dat wij Nederlanders allemaal met elkaar delen en juist dát is gezelligheid.


Verjaardagen

Het is misschien een cliché, maar wanneer ik denk aan gezelligheid dan denk ik aan mijn verjaardagen van vroeger. Ja, die verjaardagen toen de asbak nog op tafel mocht en het in was om alles bruin en oranje te hebben. De meest dierbare herinnering die ik heb is toen ik op bed lag in mijn slaapkamer en van beneden alle geluiden hoorde van familie en kennissen. Het lachen omdat opa weer eens een vieze mop heeft verteld of omdat er anekdotes naar boven werden gehaald. Met z’n allen in een kringetje met op tafel de kaasblokjes met ananas en de augurkjes gewikkeld in een plakje worst, afgetopt met een mooi Nederlands vlaggetje. Eerder die dag kwam iedereen langs om cadeautjes te geven, mijn moeders zelfgemaakte taart te eten en om het gezellig te hebben. Met elkaar.


Hoe maak je het gezellig?

Gezelligheid is een way of life zou je bijna zeggen. Wij Nederlanders kunnen niet zonder gezelligheid. Begin eens met elkaar op te zoeken. Online kun je het nooit gezellig hebben. Een appje sturen of een like op Social Media zijn geen vervangers van echte gezelligheid. Echte gezelligheid creëer je alleen met elkaar.


Deel je mooie momenten samen. Georganiseerd of spontaan. Kook samen, eet samen, praat met elkaar, maak samen muziek, haal herinneringen op en lach. Het kan altijd en overal. Midden op de dag of laat op de avond. Gezelligheid is warmte die je samen deelt en wat we juist in deze tijden nodig hebben.


Als je als buitenstaander het echt wilt begrijpen ga dan met een Hollander een dagje mee. Zij zijn de expert wanneer het gaat om pure Hollandse gezelligheid.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

21 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven