• Kim Kruit

Hallo Dreumes

Ergens de afgelopen tijd is mijn baby omgetoverd tot een dreumes en dat is toch echt even wat anders.


Dag baby

Ik weet niet precies wanneer het gebeurde, maar opeens was mijn baby weg en stond er een kleine dreumes voor mijn neus. Ik had graag gewild dat iemand mij van tevoren had gewaarschuwd, zodat ik waardig afscheid had kunnen nemen van mijn kleine baby. Maar niemand waarschuwt je daarvoor en wanneer je het realiseert is het al te laat. Toch weer even een momentje.


Hallo kleine dreumes

En daar sta je dan. Waggelend onderzoek je de wereld. Je wilt alles doen wat papa en mama ook doen en dat is niet altijd een goed idee. Het echte opvoeden is begonnen. Een baby is grotendeels verzorgen, maar nu is er meer coaching nodig. Je wilt wel van alles, maar voor sommige dingen ben je toch nog echt te klein. Er zijn dingen die niet mogen, daarbij komen gevoelens die je nog niet goed kunt reguleren. Frustratie, boosheid, onzekerheid en verdriet. Het ene moment ben je vrolijk en het volgende moment stromen de krokodillentranen weer over je wangen. Jantje lacht, jantje huilt. Wat is dat toch allemaal lastig.


Nadenken

Ook voor papa en mama is het lastig, want wanneer laat ik je maar even gaan en wanneer moet ik je troosten. Er zit ook bij deze fase geen handleiding. Denk je net alles een beetje onder controle te hebben, verandert de hele boel weer. Het is weer zoeken naar een nieuwe balans. Goed kijken naar wat je nodig hebt, want wat voor het ene kind wel werkt, werkt voor een ander niet.


Het hele opvoeden heeft voor mij een circulerende herhaling van evalueren, uitproberen, weer evalueren. Het is de kunst om te stoppen met de dingen die toch niet werken en het goede te behouden. Soms ook om niet bang te zijn nieuwe dingen uit te proberen en vooral datgene te doen wat bij jou als gezin past.


Daar ben je weer

Maar wat ben je leuk. Wanneer je stampend je eerste stappen door een winkel zet, smelt ik. Wanneer je spontaan met vreemde mensen een praatje in je eigen taal begint, smelt ik. Wanneer je heel ondeugend naar mij kijkt en probeert toch iets te doen wat eigenlijk niet mag, smelt ik. Het is soms moeilijk mijn lach in te houden en resoluut te blijven.

Je bent een grappenmaker en gek op pak spelletjes. Je weet goed wat je wel en zeker wat je niet wilt. Je kunt opeens blokken stapelen en volwaardig met een lepel eten. Je kunt zelf je schoenen opruimen en je snapt precies wat er tegen je gezegd wordt. Wauw, wat een transformatie.


Maar ’s avonds, vlak voor je naar bed gaat, komt mijn kleine baby weer even tevoorschijn. Even lekker kroelen bij mama in de schommelstoel. Je ogen op oneindig, dan zie ik je weer even en koester ik ons kleine momentje samen voordat je helemaal verdwenen bent.


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

42 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven