• Kim Kruit

Heerlijk avondje is gekomen


Ik vind het een heerlijke traditie. Sinterklaas. Maar nu zijn wij de Sint en dan ga je over de invulling van deze traditie wel nadenken.


Goed heiligman

Sinterklaas komt op bezoek bij Zanders, het bedrijf waar Bart werkt. Vorig jaar zijn wij met onze pasgeboren Noa geweest en was het onze enige Sint viering. Dit jaar willen we er iets meer van maken.


De mooie herinneringen van vroeger komen steeds meer naar boven. Een man met een paard op het dak, pieten die een rommel in de klas gemaakt hadden en liedjes zingen voor de open haard. Ik had kriebels in mijn buik en kon niet wachten om ’s morgens te kijken of mijn tekening weg was en mijn schoen gevuld met iets lekkers of een cadeautje. Ik vond het magisch.


Maar hoeveel vertellen we aan Noa? Gaan we all the way? Of vertellen we toch dat het een Nederlandse traditie is. Ik kan mij de teleurstelling nog goed voor mij halen toen ik erachter kwam dat het allemaal niet waar was. En dat wil ik voor Noa niet. Ik wil dat het voor haar een leuke traditie blijft of dat nu met een “echte” Sint is of met hulp Sinten. Voor kinderen is de magie er toch wel.


Gooi wat in mijn schoentje

Nu ik zelf mama ben kom ik ineens voor een paar dillema’s te staan. Wat wil ik Noa meegeven van het Sinterklaasfeest? Het wordt steeds commerciëler en dat vind ik zó jammer. Er zijn speciale schoen-cadeautjes van 1 of 2 euro. Plastic prullen. Er moet wel elke dag een cadeau in de schoen zitten. Sinds wanneer is er iets mis om er iets lekkers in te vinden of een briefje van de Sint zelf? De winkels weten wel hoe ze je moeten inpakken. Je wilt immers niet dat jouw kind iets te kort komt. Het is niet dat we het ons niet kunnen veroorloven maar draait daar voor ons het Sinterklaasfeest om?


Piet ging uit fietsen

Daarnaast is er elk jaar de pieten discussie. Persoonlijk maakt het mij niet uit. Voor kinderen blijft het een magisch feest, welke kleur Piet ook heeft, maar het lijkt wel of we een kant moet kiezen. Bij welke club hoor jij? Ik hoor bij club kinderfeest. De club van vrolijke liedjes, magische verhalen, samen herinneringen maken en dankbaarheid.


Het grote boek

Nu moet ik nadenken over een paar woorden voor in het grote Sinterklaasboek. Dan kijk je toch even terug op het afgelopen jaar. Noa heeft zoveel ontwikkelingen doorgemaakt dat het teveel is om op te noemen. Het is een heerlijke dreumes. Dol op dieren en Nijntje. Ze doet graag dingen samen zoals fietsen, zwemmen, dansen, muziek maken en boekjes lezen. Ze wil alles doen wat papa en mama ook doen. Dat is leuk en soms een beetje lastig wanneer ze niet begrijpt dat kleine dreumesen nog niet alles mogen doen. Ze kan dan echt boos worden en op haar manier erover klagen. Wat dan eigenlijk ook wel weer schattig is. De eerste echte stappen worden gezet en de eerste woordjes gezegd. Ze is een heerlijke kletskous en houdt papa en mama graag voor de gek. Ze heeft haar eigen humor door iets aan te reiken en dan toch maar niet te geven. Of lekker achter elkaar aan zitten en dan voluit lachen wanneer je gepakt wordt. Volop genieten.


Gelukkig begrijpt Noa nog niet veel van Sinterklaas en kunnen wij nog rustig nadenken hoe wij invulling gaan geven aan dit feest. Ervaringen en tips zijn zeer welkom voor inspiratie.


Heb je zelf anekdotes? Laat van je horen. Ik lees ze met plezier.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven