• Kim Kruit

Het is ook nooit goed


Word jij ook wel eens gek van al die goed bedoelde adviezen? Anders ik wel!


Iedereen weet het beter

Het begon al in de eerste 48 uur na de geboorte van Noa. We hadden in een korte periode drie verschillende kraamhulpen en zij hadden over hetzelfde onderwerp drie verschillende adviezen. Waar doe je als kersverse ouder dan goed aan? Alles is nieuw en je vertrouwd erop dat de professionals het wel zullen weten. Waarom heb je ze anders een week lang in huis?

Maar als de professionals er niet uitkomen, dan heb je wel een hele schaar aan familie en vrienden die wel met de juiste oplossing op de proppen komen. Gelukkig maar want mijn intuïtie laat op momenten mij faliekant in de steek.


Onzekerheid

Vind je het gek dat er zoveel geschreven wordt over zwangerschappen, bevallingen en pasgeborenen. Ik heb al heel wat artikelen en boeken verslonden over voeding, opvoeding, relaties, hechting en sprongetjes. Niet alleen tijdens mijn zwangerschap maar ook tijdens mijn opleidingen en jobs. Het viel mij toen al op dat er zoveel verschillende methodieken waren. Er bestaat zelf een sociale gereedschapskist waarin alle technieken en methodieken bij elkaar gegooid werden onder het mom van multimethodisch! Ik kreeg toen al argwaan. Is er wel één manier van werken als er al zoveel verschillende methodieken zijn? Tot nu toe brachten al die adviezen, die vaak ook nog eens tegenstrijdig zijn, alleen maar onzekerheid met zich mee. Iets wat je na al dat slaap te kort al helemaal niet kan gebruiken. Maar ja, wat dan?


Heel veel kleine mensjes

Als er iets wél klopt is dat geen mens hetzelfde is. Dit geldt dus ook voor hele kleine mensen mensjes. Als ouder is het je taak je zorgen te maken. Want?

Je gaat dan automatisch beter naar je kleine mensje kijken. Je gaat dingen uitproberen. Onderzoeken wat wél werkt voor jouw mensen mensje en dat is de enige echte juiste methodiek: Lees je kind! (Beste advies wat ik ooit gekregen heb.)

Omdat ik nog niet zo lang moeder ben heb ik het nu over het ouderschap. Echter kun je bovenstaande op veel andere onderwerpen toepassen. Denk eens aan diëten, gezonde voedingspatronen, trainingsschema’s en stoppen met roken.

Dit is de reden waarom ik liever individueel werk. Ieder zijn eigen doelen en ieder zijn eigen weg.


Hoe doe je het wel goed?

Wil je het wel goed doen? Dan volgen hier een paar tips:


1. Knik vriendelijk beleeft bij elk goed bedoeld advies.

2. Geef de ander gelijk en bedank ze voor het advies. Daar voorkom je veel eindeloze discussies mee.

3. Wees bewust dat uiteindelijk alle tips en tricks vanuit een goed hart komen.

4. Pik alleen de adviezen eruit waar jij blij van wordt. Dit zullen namelijk suggesties zijn waar jij wél wat mee kan. Iets wat bij jou past, klopt.

5. Wees creatief. Werkt die ene tip niet, probeer dan iets anders. Er bestaat namelijk niet iets als “dé enige echte perfecte manier”. Anders waren er niet zoveel verschillende onderzoeken, boeken, artikelen en discussies op facebook groepen.

6. En uiteindelijk: Wees gerust. Niemand weet precies hoe het zit, dus dat hoef jij ook niet te weten.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven