• Kim Kruit

Het wordt steeds leuker

“Het wordt steeds leuker.” Ik heb het ouders vaak horen zeggen, maar is het ook zo?


Wat bedoel je nou?

“Hoe oud is ze?” vroeg ik aan een ouder.

“Anderhalf”, antwoorde ze.

“Noa is 16 maanden, de tijd vliegt voorbij.” zei ik.

“Inderdaad, en het wordt steeds leuker!”


Een casual gesprek tussen mij en een andere ouder op de dreumesgym. Die laatste zin bleef voor de rest van de dag door mijn hoofd spoken. Steeds leuker? Wat wordt daarmee bedoeld?


Dooddoener

Het is zo’n zin die je wel vaker hoort. Een typische cliché zin, maar was ik het met dit cliché ook eens? Wat wordt er dan steeds leuker? En is het ook leuker? Wat hoort er leuker te worden?


Vanaf het eerste moment dat ik Noa zag vond ik haar geweldig! Ik had de mooiste, liefste en leukste baby ter wereld, net als iedere ouder. Als moeder van een baby ben je voornamelijk bezig met verzorgen. Ik hou ervan. Lekker tutten, vertroetelen, wiegen. Natuurlijk zijn de gebroken nachten zwaar en zijn er momenten waarop het je allemaal even te veel wordt. Dat is heel normaal.


Anders

Om nu te zeggen dat het nu leuker is dan toen vind ik lastig. Het is zeker waar dat het anders is. Noa zien opgroeien is één van de mooiste dingen. Bij elke ontwikkeling die ze doormaakt ben ik zo trots als een pauw, net als Bart natuurlijk. Langzaamaan krijg je steeds meer contact. Noa ja, anders contact. Noa snapt steeds meer wat ik bedoel. Ze zegt inmiddels haar eerste woordjes of probeert ze in ieder geval na te bootsen. Taal wordt steeds belangrijker om kenbaar te maken wat er bedoeld wordt. Is dat leuk? Ja, heel leuk! Leuker? Dat weet ik niet.


Frustraties

Noa heeft haar eigen wil en probeert dat door middel van handen, voeten en klanken duidelijk te maken. Ook krijgt ze steeds meer te maken met allerlei emoties. Die emoties reguleren is nog heel lastig en als je daarmee ook nog niet goed kenbaar kan maken wat je bedoelt, komt er wel eens een frustratie explosie. Dat is dus minder leuk. Ik kan het haar ook niet uitleggen omdat ik soms zelf niet begrijp wat er aan de hand is. Tja, leuker?


Ik vind het soms zelfs lastiger. Hoe leg ik aan iemand uit die net de wereld een beetje begint te begrijpen wat wel en wat niet mag? Hoe ga ik om met driftbuien? Wanneer geef ik wel aandacht aan een huilbui en wanneer laat ik Noa even zelf aanrommelen met haar emoties? Noa eet soms wel en soms niet. Moet ik daar wel of geen aandacht aan geven?

Je snapt mijn onzekerheden zijn niet afgenomen. Sommige zullen zeggen: “Het echte opvoeden is begonnen.” Tja, of het daar nu leuker van wordt, vraag ik mij af. Misschien kan iemand mij dat nog eens goed uitleggen.


Alleen maar liefde

Wat ik wel helemaal te gek vind is om te zien hoe Noa steeds meer Noa wordt. Haar eigen trekjes krijgt, haar eigen ik-je leert kennen en laat zien. Ze maakt grapjes, zingt en danst. Soms zit ze even in haar eigen wereldje en vraag ik mij af wat er allemaal in dat koppie om zou gaan. Ik geniet volop van haar. En de moeilijkere momenten, daar leer ik steeds beter mee om te gaan. Het is een groeiproces voor Noa, maar ook voor mij. Ik was al helemaal verliefd en die liefde groeit elke dag steeds een beetje meer. Misschien bedoelen ze dat wel met “het wordt steeds leuker”?


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle