• Kim Kruit

Hoe ga je om met tegenslagen?

Tegenslagen hebben we allemaal wel eens. Ze horen bij het leven. Zonder de downs geen ups. Maar hoe voorkom je dat ze meer roet in het eten gooien dan noodzakelijk is? Hoe kun je ze het beste het hoofd bieden?


1. Je hebt altijd een keuze

Dat is een fijne gedachte, toch? Je hebt namelijk in elke situatie een bepaalde keuze. Misschien niet de keuze die je je in eerste instantie had voorgesteld, maar toch. Je kunt er voor kiezen om bij de pakken neer te gaan zitten of je kunt kiezen om in actie te komen. Je kunt alle doelen en wensen laten varen of er het beste van maken. Je kunt van een situatie het ergste ooit maken of je kunt relativeren. Je hebt altijd een keuze en die keuze bepaalt welke weg je inslaat.


2. Wat kan wel?

Ok, het zit tegen. En nu? Je kunt natuurlijk alles opsommen wat niet goed is gegaan of wat niet meer kan. Je kunt ook proberen je mindset om te draaien. Kijk eens naar wat er nog wel kan. Kijken naar waar de mogelijkheden liggen zorgt voor een beweging opwaarts. Door in actie te komen geef je de nieuwe situatie een kans en vallen die tegenslagen misschien wel mee.


3. Stel prioriteiten

Bij tegenslagen kun je niet doen wat je van plan bent. Het is dan zaak om prioriteiten te stellen. Wat is echt belangrijk? Moet echt alles van je lijstje gedaan worden of zijn er zaken die je kunt uitstellen of delegeren? Het werk ligt er immers morgen ook nog. Gooit een blessure roet in je training? Wat is echt belangrijk? Die kilometers maken of eerst goed herstellen? Hoe ga je dat doen?


4. Zorg van te voren voor een plan B

Je kunt de mooiste plannen schrijven, maar het is zelden zo dat het helemaal volgens plan loopt. Wanneer er tegenslag is heb je te maken met emoties. Die emoties zorgen ervoor dat je moeilijker kunt relativeren. Je doet er dus verstandig aan om van te voren alvast na te denken over een “wat-als-het-even-tegenzit” scenario. Plan bijvoorbeeld niet alles te strak in. Laat ruimte over om te kunnen uitwijken, mocht het nodig zijn.


5. Schrijf het van je af

Schrijven zorgt voor vertraging. Deze vertraging is geweldig om je gevoelens en gedachten te ordenen. Schrijven zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in wat er gebeurt en wanneer je meer helderheid krijgt in hoe situaties ontstaan, hoe meer je kunt anticiperen. Laat het niet aan het lot over en plan die schrijf momenten in je agenda.


6. Ook dit gaat voorbij

Inmiddels mijn vaste mantra. Het helpt wanneer je dit tegen jezelf zegt wanneer het allemaal even tegenzit. Er zijn geen regenbogen als het af en toe niet regent. Realiseer je dat je zonder tegenslagen minder geniet van de goede momenten in het leven. Die goede tijden komen echt wel weer.


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal, vragen of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste blogs.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven