• Kim Kruit

Hoe krijg ik een positiever gezinsleven?

“When the milk is splattered all over the floor, and those little eyes are looking at you for your reaction, remember what really matters. It takes 5 minutes to clean up spilled milk. It takes much longer to clean up a broken spirit.” Rebecca Eanes


Het is weer tijd voor negativiteit

Vanmorgen hing er veel negativiteit in huize Timmerman. Dat heb je wel eens. Soms is er een reeks achtereenvolgende gebeurtenissen die je humeur direct doen omslaan:


 • Een kat die om 5 uur ’s morgens staat te kotsen.

 • Een ontstoken ooglid dat pijn doet.

 • Last van hooikoorts en daardoor slecht geslapen.

 • Een kind wat een bakje met inhoud kapot laat vallen in de keuken.

 • Een balk die op de motorkap valt, wanneer die net terug is van reparatie.

 • Een gillend kind achterin de fietskar dat niet te bedaren is.


Kortom het wil gewoon even niet.


Focus verleggen

Nu kun je twee dingen doen:


1. Je laat je meeslepen in de ellende en sleurt de rest van je gezin er in mee.

2. Of je verlegt je focus.


De vraag luidt natuurlijk: Werkt het? Helpt het je om in zak en as te zitten wanneer er iets gebeurt wat buiten je controle ligt?

Dingen gebeuren nu eenmaal. Ying kan niet zonder Yang. Er is zon en er is regen. Maar waar leg je de focus op? Op die donderwolken of op die prachtige regenboog?


Een zucht geeft lucht

Ik schiet geregeld uit mijn slof. Ja, ook ik heb een limiet op mijn tolerantie. Toch ben ik de afgelopen jaren steeds geduldiger geworden. Ik heb mijn focus geprobeerd te verleggen en mijn mind proberen te draaien naar het positieve. In alles wat er gebeurt is ook iets positiefs te vinden. Dat zijn tenminste mijn eigen ervaringen, al diende ik mijzelf er wel voor open te stellen.


Mindfulness en ademhalingsoefeningen hebben een mega impact gehad. Sta stil en voel de druppels op je huid. Eigenlijk is het helemaal niet zo heel erg wanneer je er bij stilstaat. Hoe vaak labelen wij een situatie erger dan dat die is? Ga eens te raden wanneer je weer in een explosieve stand staat.


 • Sta (letterlijk) stil.

 • Doe je ogen dicht.

 • Adem in.

 • Laat los.


Herhaal dit net zo vaak tot je merkt dat er weer meer lucht komt in je hoofd. Ruimte om te bedenken hoe je zou willen reageren. Ruimte om te bedenken wat er nu eigenlijk echt gebeurt. Ruimte om te bedenken hoe erg het nu daadwerkelijk is.


Het is even oefenen, maar alles wat aandacht krijgt groeit.


Dankbaarheidsdagboek

Wat mij ook altijd goed heeft geholpen is om tijd te nemen om stil te staan. Soms heb je al gereageerd of heb je even het geduld niet. Dat geeft helemaal niet. Wat ga je er mee doen?


Elke dag op een vast moment, blok het in je agenda, schrijf je op waar je dankbaar voor bent. Minstens drie dingen. Waarom drie? Omdat al het goede bestaat uit drie en het is haalbaar. Echt waar. Elke dag. Van de zon die opkomt, de bomen die ons zuurstof geven tot de maaltijden die je hebt genuttigd. Je zult zien dat er zoveel is om dankbaar voor te zijn en dat vult je hart met warme en positieve gevoelens.


Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Een goede oefening die bijna lachwekkend is. Maak het eens veel erger dan het is.


De kraan in de keuken heeft gelekt en nu ligt er water op de grond. Niet zomaar water, de hele keukenvloer staat blank! Dan zal de elektrische vloerverwarming ook wel kapot zijn. Dan zal onze nieuwe pvc vloer er ook wel uit moeten. Dat kost klauwen met geld en dan kan ik straks de rekeningen niet meer betalen. Dan zullen we het huis moeten verkopen, gaan we scheiden omdat we zoveel problemen hebben. Dan raak ik natuurlijk om mijn werk kwijt omdat ik niet meer kan functioneren. Dan word ik dakloos, raak ik aan de drank, word ik ziek, houdt mijn lichaam er mee op en eindig ik tussen zes planken onder de grond en niemand die op mijn begrafenis komt.


Wacht even! Wat was er ook alweer aan de hand? Oh ja. De keukenkraan had gelekt en er ligt een plasje water op de grond. Hoofdkraan dicht, aannemer gebeld en water opgedweild. Wie ging er ook alweer dood?


Moet ik mij dan altijd goed voelen?

Heel simpel: Nee.

Je moet je helemaal niet elk uur, elke minuut of iedere seconde van de dag goed voelen. Het gevoel van balen mag er ook zijn. Daar mag ook ruimte voor zijn. Nogmaals: het één kan niet bestaan zonder het ander.


De vraag die ik mij stel is hoelang ik mijn negatieve gevoelens toelaat? Wanneer pak ik de draad weer op? Dat is heel letterlijk. “Vandaag mag ik balen en huilen, maar morgen is het weer klaar!”


Toegeven aan je gevoelens is goed. Het mag er allemaal zijn. Blijf er alleen niet in hangen, want helpt je dat? Helpt het je naar een positief en gelukkig leven?


Goed voorbeeld doet volgen

Kinderen zijn spiegels. Wanneer ik iets heb gezegd kan ik erop wachten dat het een keertje terugkomt. Noa neemt alles als een spons op. Niet alleen taal, maar ook emoties en hoe ik daarmee omga.

Voel ik mij rot en reageer ik chagrijnig, dan kan ik al voorspellen dat Noa niet gaat helpen om mijn gevoelens om te draaien. Noa wordt ook prikkelbaar. Zo kan er makkelijk een negatieve spiraal ontstaan waar moeilijk uit te komen is.


“Wat is er?” klonk er vanmorgen toen er flink werd gevloekt. Heel goed Noa! Ja, wat is er nu eigenlijk?


 • Die kots is zo opgeruimd en dat arme beestje doet het ook niet omdat hij het leuk vindt.

 • Dat ontstoken ooglid gaat wel weer over en voor de hooikoorts hebben we allerlei verzachtende middeltjes. Het is lastig, maar hoe erg is het?

 • Slecht geslapen? Dan vandaag maar een stapje terug en extra bakje koffie. Mijzelf verwennen met wat lekkers erbij.

 • Kapot bakje? Ach ik wilde eigenlijk toch andere bakjes. Gelukkig is ze niet in de scherven gaan staan.

 • Die balk op de auto is wat ongelukkig, maar hij rijdt nog prima! Zelfs met deuk.

 • En dat gillende kind in die fietskar slaapt vanavond heerlijk en leert met haar frustraties om te gaan. En ik ook.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven