• Kim Kruit

Hoe oud ben je nou?

Bijgewerkt: apr 6

Het ene speelgoed is voor baby’s en het andere is voor kleuters. Op de verpakking staat duidelijk aangegeven voor wie het bedoeld is. Hou je daar dan ook aan.


Tripje naar de speelgoedwinkel

Niet al te lang geleden ben ik met Noa voor het eerst naar een mega speelgoedwinkel geweest. Normaal vermijd ik deze winkels, omdat ze:


1. Vaak het speelgoed wat ik geschikt vind voor Noa niet verkopen en;

2. Er veel te veel aanbod is. Je ziet door de bomen het bos niet meer.


Maar ik wilde wel eens wat anders en dus gingen wij op de fiets naar de stad.

Noa genoot zichtbaar van de roltrap. De dag was dus al geslaagd. Wagentje pakken, ontsmetten en door de poortjes naar binnen. Bij binnenkomst word je al overladen met reclameposters, tunes en folders. Mega poppen, een levensgrote eenhoorn, speelhuisjes en een brandweerauto met echt werkende zwaailichten.


Rijen vol speelgoed. Er zijn hele kledingrekken vol met allerlei prinsessenjurken, een gang voor de barbies met toebehoren en een aparte afdeling Playmobil. Fietsen, skelters, keukens, Lego, dieren, knutselspullen, schoolbenodigdheden, alles voor een perfect kinderfeestje, make-up (je kunt niet vroeg genoeg beginnen) en speelgoed waar ik de naam niet eens van kan uitspreken. Wat een overvloed aan troep, meuk en andere rotzooi.


Heeft u alles kunnen vinden?

Na het eerste pad met speelgoed voor de allerkleinsten was ik al verzadigd. Noa liep van hot naar her. Ze kon door de grote hoeveelheid niet meer concentreren op één ding. Ze hadden het goed voor elkaar, want ook ik kon het niet laten om iets voor Noa te kopen. Eenmaal richting de kassa was Noa zo overprikkeld dat ze gewoon maar alles uit de schappen trok. Het was genoeg geweest en toen hoorde ik het: “Hoe oud ben je nou?”


Hou toch op

Een moeder met twee dochters die duidelijk net zo oververhit geraakt waren als Noa. De twee dochters waren rond eind-basisschool leeftijd. Tenminste dat denk ik, want mijn inschattingsvermogen is niet zo best als het dat aan gaat.

Eén van de dochters had iets in haar handen. Moeder had het uit haar handen gerukt en deze fabuleuze woorden uitgesproken. Mijn nekharen stonden recht overeind. Van binnen voelde ik oud zeer opkomen.


Hou toch op. Wees blij dat je dochter haar innerlijke kind nog laat spreken. Zou je stiekem zelf niet met de helft van al dit speelgoed willen spelen? Ik namelijk wel. Mijn innerlijke kind schreeuwt: “Oh, een zeemeermin met een staart die verkleurt in het water!”


Wanneer komt het punt dat je ergens te oud voor bent? Wanneer mag je niet meer van de glijbaan? Wanneer mag je niet meer met poppen of auto’s spelen? Wanneer ben je veel te oud om iets leuk te vinden?


Iedereen heeft deze woorden vast wel eens gehoord en wat deed dat met je? Ik voelde direct een heftige schaamte. Ik mag dit dus niet meer leuk vinden. Dit is niet meer passend bij mijn leeftijd.


Hou toch op. Laat het kind spreken zolang het nog niet wordt gehinderd door enige groepsdruk van leeftijdsgenoten. Ze krijgt het daar straks moeilijk genoeg mee. Laat haar nog even in die heerlijke fantasiewereld verdwijnen.


Het meisje probeerde zich nog te verdedigen. Te verantwoorden waarom ze het leuk vond en het nog wel passend is bij haar leeftijd. Ach meisje, hou toch op. Je hoeft jezelf niet te verantwoorden waarom je iets leuk vindt. Het is gewoon zo en dat mag er zijn. Laat niemand je iets anders wijs maken.


Ik had dat allemaal willen zeggen, maar dat durfde ik natuurlijk niet.


Uiteindelijk ging ik met een vliegende eenhoorn en een setje van prinsessen sieraden naar huis. Noa en ik hebben er thuis heerlijk mee gespeeld en ik denk dat ik het stiekem leuker vond dan Noa. Mijn innerlijke kind was heel blij.

Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven