• Kim Kruit

Hoe overleef ik de feestdagen?

Nog een week en Sinterklaas komt al weer in het land. Terwijl we net hebben gegriezeld met Halloween en Sint Maarten er ook nog aan moet komen. Wanneer de Goed Heiligman weer vertrekt staat de Kerstboom in de woonkamer én we sluiten het jaar natuurlijk af met Oud & Nieuw. Pfff. Hoe overleef ik, mijn peuter en onze portemonnee deze periode. Ga er maar eens lekker voor zitten en ik deel je onze tips.


1. Behoudt zoveel mogelijk de basis!

Zorg op z’n minst dat de basis goed zit. Houdt bijvoorbeeld vast aan vaste bedtijden. Dat betekent wellicht dat je eerder weg moet van een feest of activiteit, maar voldoende rust om op te laden is goud waard.


2. Maak het overzichtelijk met een kalender

Kalenders en pictogrammen geven je kind extra houvast. Ze maken heel inzichtelijk wanneer er wat gaat gebeuren en dat zorgt voor rust. Bij jezelf en je kids.

Je kunt tegenwoordig voldoende leuke feestkalenders kopen, maar je kunt ze ook zelf maken met je kind. Is nog goedkoper ook en je kunt zelf bepalen wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Heutink voorthuis.


3. Hoeveel is echt nodig?

De vraag is: Waar draait het nu eigenlijk om? Is het echt nodig om elk feestje bij te wonen dat voorbij komt? Moet je echt naar de optocht van Sinterklaas of kijk je de optocht thuis met een warme kop chocolademelk met het gezin? Moet je echt Sinterklaas thuis, op school, op het werk, bij opa, oma, oom, tante, buurman, buurvrouw, oppas en bij vrienden vieren? Wanneer is het genoeg? Wordt het er nu echt leuker van?


4. Plan ook ontspanning

Hoe drukker het is, hoe meer tijd je zou moeten inplannen voor ontspanning. Vergeet dat niet! Plan één op één tijd met je kind. Plan een boswandeling om te gronden en even niet te denken aan al die feestelijkheden. Maak tijd voor een avondje in bad of een ontspannende massage.


5. Cadeaus?

Elk jaar lijkt het meer te draaien om meer en duurdere cadeaus. Ik kom weer terug op de vraag: Hoeveel is echt nodig? Waar draait het nu om?


Een idee dat ons erg aanspreekt is om in de schoen ook een speeltje te doen waar niet mee gespeeld wordt, zodat andere kinderen daar weer mee kunnen spelen. Die kun je tweedehands verkopen en je kunt de cadeaus natuurlijk ook tweedehands aanschaffen. Moet het per sé nieuw zijn? Denk je echt dat een kind dat verschil merkt? Of is het onze eigen overtuiging dat alles nieuw moet zijn? En is het echt nodig om met Sinterklaas én Kerst cadeaus te geven?


Zo hebben wij een mix gemaakt. De schoencadeautjes zijn tweedehands en het is niet nodig om altijd speelgoed te krijgen. Er zit ook een keer iets bij wat ze nodig hebben zoals haarelastiekjes of een lekkere warme trui. Soms zit er alleen iets lekkers in.

Met de kerst wisselen we geen cadeaus uit, maar brieven vol dankbaarheid en die hangen we in de kerstboom en lezen we voor op kerstavond.


Je kunt het zo gek en duur maken als je wilt, want voor een kind maakt het echt niet uit, wel voor je bankrekening en het milieu.6. Maak Sinterklaas niet te spannend

Sinterklaas geeft alleen cadeaus aan lieve kinderen. Toch? Anders gaan ze in de zak mee naar Spanje. Tja, voor kinderen met een grote fantasie, met name hele jonge kinderen, is dat allemaal heel erg waar. Ze geloven dat er echt iemand komt en ze mee kan nemen. Zou jij daar niet een beetje bang van worden?

Zeggen dat je “het tegen Sinterklaas zegt” wanneer je kind niet goed luistert, werkt uiteindelijk averechts. Sinterklaas gaat weer naar Spanje en dan? Plus maak je die goede oude Sint onnodig erg spannend. Het idee dat iemand in je huis komt terwijl je ligt te slapen, is al spannend genoeg.


7. Vertel de waarheid

Het zijn de feestdagen en zo zou het ook moeten zijn. Een leuk feest. Voor groot en klein. Merk je nu dat je kind er te veel last van blijft houden? Dat het allemaal veel te spannend wordt? Vertel dan gewoon de waarheid. Dat papa en mama de cadeaus kopen en dat Sinterklaas een traditie is die we elk jaar vieren. Geloof mij nu maar dat het voor de kinderen weinig uitmaakt. Die cadeaus en de verkleedde mensen zijn en blijven heel spectaculair. Alleen slaapt je kind wel wat lekkerder en blijft het ook een echt leuk feest.


8. Een ‘Thuisgevoel pakketje”

Vind je kind het spannend? En ben je toch veel op pad tijdens de feestdagen? Maak dan samen met je kind een “thuisgevoel pakketje”. Deze tip kwam ik online tegen en werkt heel geruststellend. Je kunt een rugzakje meenemen met zijn favoriete knuffel, speen, doekje, boekje of kleurtjes. Wat ook goed kan werken is een koptelefoon. Met een koptelefoon kun je prikkels beter afsluiten, samen met een boekje of kleurpotloden kunnen kids zich even helemaal terug trekken. Ook een capuchon werkt goed (daarom dragen veel tieners hoodies).


9. Houdt rekening met suikers

De overdaad aan snoepgoed. In augustus stonden er al schappen met Sinterklaas snoepgoed en bij een andere keten vond ik Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas én Kerst in één. Het wordt ook steeds gekker. Houdt rekening dat al dat snoepgoed gewoon niet goed is. Wanneer is het genoeg? En wat is er mis met het vinden van een mandarijn in je schoen? Maak afspraken met vrienden en familie hoeveel genoeg is. Misselijk en high van de suikers is gewoon niet leuk en niet nodig. Het gaat wederom ten koste van je portemonnee en je gezondheid.


10. Zorg voor een periode rust tussen de feestdagen

Het is een goed idee om na Sinterklaas niet direct over te gaan op Kerst. Sluit het ene feest eerst goed af en ruim samen alle Sinterklaas spullen op. Even een paar dagen helemaal niks en focus op rust voordat de Kerst weer zijn intrede doet. Je zult zien dat iedereen daar vrolijker van wordt.


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal, vragen of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste blogs.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven