• Kim Kruit

Hoe vind je me-time?

Bijgewerkt op: jun 17


In de chaos van het moederschap is het soms moeilijk om even tijd voor jezelf te creëren. Ik geef je 5 tips hoe je wél wat eigen tijd krijgt.


1. Mini me-time

Je zult op zoek moeten naar mini momentjes op de dag. Toen Noa nog klein was leek ze mijn hele dag op te slokken, maar toch kreeg ik het voor elkaar om momentjes te creëren voor mijzelf. Je zult alleen meer in minuten moeten denken in plaats van uren, maar het kan wel. Combineren is het sleutelwoord.


2. Mini spa

Ik vond het belangrijk om elke dag te douchen. Noa heeft als baby eerst op de badmat gelegen met speentjes en speeltjes. Veel tijd kreeg ik niet, maar ik had wel even een mini-me-momentje.


Inmiddels speelt ze beneden wanneer ik douch. Toch is Noa’s tijdspanne nog erg kort en combineer ik zoveel mogelijk om het maximale eruit te krijgen.


  • Ik kneed wat backing soda en kokosolie tussen mijn handen en scrub mijn gezicht.

  • Ik poets mijn tanden onder de douche, terwijl de conditioner in mijn haar trekt.

  • Ik spoel mijzelf af met koud water om verkwikkend mijn dag te beginnen en het zorgt voor een stralende huid.

3. Eerst je kind dan jezelf

Lijkt vanzelfsprekend toch? Maar het is een tactiek die je kunt inzetten. Wanneer Noa net wakker is zit ze vol energie. Na de gebruikelijke ochtend routine ga ik met haar naar buiten. Buitenlucht is goed en het maakt moe. Lekker wandelen, lekker laten lopen terwijl we toch naar de winkel gaan (combineren!) en neem hier en daar een speeltuintje mee. We klimmen, spelen tikkertje en nemen zoveel mogelijk trappen en heuveltjes. Mama heeft direct haar work-out gehad en Noa is lekker moe wanneer we weer thuiskomen.

En dan?! Is het tijd voor koffie, boekje erbij of mijn mijmeringen wegschrijven in blogs. Zoals nu.


4. Mindfull naar bed

Noa vindt het moeilijk om zelf in slaap te vallen. Nu kan ik twee dingen doen:

  1. Mij heel erg opwinden, waardoor ik allerlei methodes uit de trukendoos uitprobeer met als gevolg dat zowel Noa en ik gefrustreerd, gestrest en uiteindelijk uitgeput raken (been there!).

  2. Accepteren en loslaten, waardoor Noa rustig in slaap valt en ik ook totaal zen uit haar slaapkamer kom.

Je raadt het misschien al. Ik heb voor het tweede gekozen. Eerst praten en wat knuffelen samen; vervolgens leg ik Noa op bed en neem ik plaats in de schommelstoel ernaast. Terwijl ik wacht tot ze in slaap valt doe ik een bodycheck en wat ademhalingsoefeningen. Meestal is Noa allang vertrokken terwijl ik nog helemaal in mijn moment zit. Top toch?


5. Neem me-time wanneer ze slaapt

Tussendemiddag gaat Noa nog lekker naar bed. Nu kan ik eerst mijn hele huishouden gaan doen, maar daar rust je niet echt lekker van uit. Natuurlijk heb ik dat eerder wel gedaan, maar ik was uitgeput wanneer Noa weer fit en uitgerust uit bed kwam. Dus: ik ga eerst zelf liggen. Een heerlijk powernapje, een boekje lezen of mijn favoriete serie kijken. Een half uurtje even voor mijzelf. Het werk ligt er later ook nog wel en huishoudelijke klusjes zijn goed spelenderwijs te combineren met Noa.


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

39 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven