• Kim Kruit

Huishouden op rolletjes met een baby

Bijgewerkt: 23 aug 2019

Met een baby in huis valt het niet altijd mee om het huishouden op orde te hebben. Toch lukt het aardig. Weten hoe ik dat doe? Hier volgen 6 praktische tips om het huishouden op rolletjes te krijgen.


1. Ontspullen

Het is een echte hype aan het worden, minimaliseren. Sinds Bart en ik in Amersfoort zijn komen wonen ben ik fanatiek aan het ontspullen. Hier heb ik eerder over geschreven in ‘Meer vrijheid, minder spullen’. Minder spullen hebben betekent minder onderhoud. Bij de aanschaf van de baby-uitzet hebben wij kritisch gekeken naar de vele lijsten die online te vinden zijn. Hebben we echt elk item nodig? In de praktijk blijkt dat je gaandeweg erachter komt wat je echt nodig hebt. Het is zonde om geld uit te geven aan spullen die je uiteindelijk toch niet gebruikt. Daarnaast liggen ze alleen maar in de weg.

Wij hebben ook aan de kraamvisite gevraagd rekening te houden met onze wensen. De cadeaus komen vanuit een goed hart maar hoe vaak is het niet je smaak of heb je er al tig van (lees: knuffels)?

Bij ons geldt de regel: Gezelschap is al een cadeautje op zich.


2. Routine

Baby’s hebben baat bij een vaste routine, net als je huishouden. Een vaste routine creëer je door elke dag een andere deel van je huis onder handen te nemen. Ik geef bijvoorbeeld op maandag alle planten water, dinsdag maak ik de woonkamer schoon en in het weekend worden de bedden afgehaald. Door het in gedeelten op te breken blijft het werk overzichtelijk en blijft je huis tiptop in orde.


3. Elke dag een was

Sinds Noa er is lijkt het of er geen eind komt aan de was. Eerst deed ik alle was in het weekend. Het gevolg was dat ik een grote stapel was had aan het einde van het weekend. Vervolgens zag ik er als een berg tegenop om alles te sorteren, vouwen en te strijken. Dat kon beter. Ik heb vier wasmanden gekocht, eigenlijk zijn het meer dozen, zodat ik de was kan voorsorteren. Elke dag is een andere wasmand aan de beurt. De ene was zit in de wasmachine en de andere vouw ik op. Ik heb nooit meer een berg wasgoed liggen. Zelfs niet met die kleine kwijlen babbel.


4. Boodschappen online bestellen en bezorgen

Wij besparen heel wat tijd door de boodschappen online te bestellen en te laten bezorgen. Wij betalen er graag wat extra’s voor. Tegenwoordig is het een fluitje van een cent met handige apps. Geen drukke winkels, boodschappen sjouwen en getob met een jengelende baby. Nog een bijkomend voordeel is dat we niet direct meer in de verleiding komen van producten die we eigenlijk niet nodig hebben. Eerst vond ik het onzin om op die manier boodschappen te doen. Zo kwam ik nog aan mijn beweging, maar met de hectiek van een gezinsleven is dit een echte uitkomst!


5. Categoriseer

Ik ben gaan houden van opruimen. De babykamer heb ik zo ingedeeld dat elke laden overzichtelijk is ingedeeld in verschillende categorieën. Luiers en onderdelen bij elkaar, badder benodigdheden in een doos, kleertjes op maat. Alles heeft zijn eigen plek. Ik kan nu in een oogopslag zien wat ik heb. Nooit meer zoeken naar misplaatste items. Dit geldt trouwens niet alleen voor de babykamer maar ondertussen voor het hele huis.


6. Doe het samen

Ik woon niet alleen. Daarom doen we de dingen samen. Iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid over een gedeelte van het huishouden. Bespreek met elkaar de knelpunten en wees creatief.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven