• Kim Kruit

Laat je niet misleiden; kinderreclame op voedingsmiddelen!

Bijgewerkt op: aug 9

“Mama, ik wil deze!” Noa laat vol trots zien wat ze heeft gevonden. Een rood pak met een prachtige eenhoorn op de cover van de cornflakes. Ik kijk het schap door en zie het ene figuur na het andere op de vele soorten verpakkingen staan. Ik denk alleen maar: “AAAHHH!!”


Bedankt!

Bedankt voedingsindustrie, want wie is weer de boosdoener? Wie moet er weer een “nee” verkopen? Ik dus. Die loeder moeder waarvan niks mag. Bedankt!


Het wordt ons ouders ook niet gemakkelijk gemaakt. Heb je wel eens even een schap in gekeken in de supermarkt? Is je wel eens opgevallen op hoeveel verpakkingen schreeuwerige teksten staan met prachtige prints? Meestal ook nog eens gericht op onze kinderen? Want welke ouder verkoopt graag een “nee” aan zijn/haar kind? Welke ouder heeft keer op keer de energie om de discussie aan te gaan? Bedankt voedingsindustrie voor nog een obstakel in het gezond opvoeden van onze kinderen.


Wat zit erin?

Als leefstijlcoach weet ik als geen ander dat je goed de etiketten moet lezen. Ik pak de eenhoorncornflakes van Noa en beaam dat het heel mooi is. Wat zeg ik? Ik zou het ook wel willen hebben!


Ik lees. Het eerste ingrediënt is suiker. Het is een feit dat het meest gebruikte ingrediënt als eerste wordt benoemd. Er zit hier dus voornamelijk suiker in. Oh daarna komt glucosestroop. Alsof er nog niet genoeg suiker in zit. De overige ingrediënten zijn ook niet om naar huis over te schrijven. Sorry Noa, dit wordt hem niet.


Om de zoveelste driftbui te voorkomen koop ik een ander soort cornflakes waar gelukkig ook een mooie aap op staat. Eenmaal thuis voelde ik mij toch weer een zwakkeling, want ik wil helemaal niet dat Noa dit krijgt. “Ik ben ook maar een mens!” en besluit het de volgende keer echt niet meer te kopen.


Een keertje

Ja, een keertje mag best. Een keer als het vakantie is, als er visite is of bij een verjaardag. Helaas slingeren de kinderreclames ons om de oren: op tv, internet, buiten op straat. Het draait bij Noa niet zozeer om de inhoud, maar om hoe het eruit ziet. En dat weet de kindermarketing van de voedingsmiddelenindustrie ook.


En als het niet draait om de kinderen, dan wel om jou als ouder. De termen: Biologisch, Vegan, Alleen natuurlijke suikers, Géén conserveringsmiddelen en wat nog meer voor teksten schreeuwen je vanuit de schappen toe. Blijft het dan bij een enkele keer? Of denk je lekker bezig te zijn met deze producten?


Lees de etiketten!

Hoe meer iets schreeuwt, hoe meer je het niet moet kopen! Als het echt zo goed is, dan hoeven ze dat niet met zulke grote letters op de verpakking te zetten. Lees daarom altijd de etiketten.


Hoe meer ik ze lees, hoe minder ik overtuigd ben van al die “gezonde” producten. Het overgrote deel is te vet, te zout of te suikerrijk. Kokosvet als gezond alternatief? Echt niet! Kokosvetten zijn verzadigde vetten en verzadigde vetten zijn verkeerd. Honing een gezond alternatief voor suiker? Honing is suiker! Waar is de groente- en fruitafdeling?


Het zou verboden moeten worden

Noa is nu nog op een leeftijd waarop ik haar nog kan beschermen. Ja, ik ben de ergste moeder ever! En je mag nooit wat! Ik probeer haar het waarom uit te leggen, maar dat is nog een beetje te hoog gegrepen. Zij wil gewoon die eenhoorn. Punt!

Toch kun je vanaf het begin af aan maar beter duidelijk zijn en het waarom wel blijven herhalen. Meestal zoek ik met Noa een alternatief, zodat zij weet dat deze “nee” niet betekent dat ze niks mag. Wees kieskeurig!


Verschillende disciplines pleiten voor strengere regelgeving rondom reclame gericht op kinderen omdat ze nog kwetsbaar zijn. Kinderen kunnen het grotere geheel nog niet zien, daarom moeten wij dat doen. Als ouders moeten wij lezen! En niet de verpakkingen klakkeloos aannemen, want richten de marketeers zich niet op de kinderen dan wel op de ouder die alleen het allerbeste wil voor zijn/haar kinderen.


Tips

  1. Maak een boodschappenlijstje en hou je daaraan.

  2. Spreek af wanneer je kind wél iets zelf mag uitzoeken. Bijvoorbeeld op vakantie.

  3. Betrek je kind bij het boodschappen doen en werk samen het lijstje af. De focus ligt dan op het afwerken van het lijstje en er is minder aandacht voor al die andere producten.

  4. “Hè, die koekjes zien er heerlijk uit, maar ze staan niet op het lijstje.” Wordt sneller geaccepteerd dan een enkele “nee!”

  5. Leg het “waarom” uit. Dit product zit boordevol suikers en die zijn niet goed voor je. Maak de uitleg bij jonge kinderen niet te ingewikkeld.

  6. Zoek een alternatief. Let eens op de Nutri-score van een product. Is er ook een A of een B te vinden van de cornflakes? Zo’n speurtocht is voor kids ook leuk!

  7. En als elk bezoek aan de supermarkt dan toch eindigt in een helse activiteit? Stuur je partner voor de boodschappen of laat ze thuis bezorgen.


Extra informatie over dit onderwerp? Klik hier


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.


20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven