• Kim Kruit

Liefdevolle herinneringen; van kast tot vogel volière

Op de kast ligt een verjaardagskaart met een ondeugend hondje die onder de vrolijk gekleurde verfspetters zit. Helaas zal deze kaart niet op de brievenbus gaan. Hij was bedoeld voor de verjaardag van mijn lieve oma die a.s. donderdag, 5 maart, 92 jaar zou zijn geworden. Ze is in de nacht van 2 op 3 maart bij ons weggegaan. Ze is niet in de wieg gesmoord, maar afscheid nemen blijft op elke leeftijd moeilijk.


Wat overblijft zijn liefdevolle herinneringen en verhalen. Mijn oma wilde graag vertellen over de goede oude tijd en hoe meer ik erbij stilsta, hoe meer herinneringen er boven komen.

Eén van de eerste herinneringen die ik heb is achterop de fiets. We fietsten door een laan met hele hoge bomen. Ik weet niet meer waar we naar toe gingen of waar we vandaan kwamen, maar ik herinner mij wel het gevoel; vertrouwd en geliefd.


Oma was een echte oma. Bij oma was het altijd gezellig. Niets moest en alles mocht. De mooiste herinneringen heb ik aan onze wekelijkse bezoekjes. Met mijn broertje, neefjes en nichtjes konden we losgaan op de gang of in de slaapkamer. Er was altijd chips, koek en snoep. Vaak kwam ik er misselijk vandaan, want van oma mocht alles.


Dierbare herinneringen aan onze momenten samen op de camping. Met z’n allen in de auto op weg naar Nijmegen. Samen wandelen door de bossen, want ze wandelde veel met opa. Zelfs de vierdaagse van Nijmegen hebben ze meerdere malen gelopen en levendig herinner ik mij de vrolijke mensen, de muziek en de sfeer van langs de kant staan om opa en oma aan te moedigen.


Ik heb een dierbare herinnering waarin ik opa en oma ging ophalen uit de kerk. Ik mocht alleen van de camping af en wachtte op het muurtje voor de kerk. Ik telde tot honderd, want dat was een groot getal en dat zou lang genoeg zijn. Natuurlijk duurde het langer dan honderd tellen.


Mijn oma was een gelovige vrouw met danken voor de maaltijd en zondags naar de kerk. Ik bewonder dat ze goed mee ging met de tijd. Samenwonen zonder getrouwd te zijn, misschien had ze er wel een mening over, maar ze heeft het nooit naar mij geuit. Ze begreep dat de tijden veranderden.


Ik heb oma vaak mogen vragen naar die goede oude tijd. Over hoe ze haar vader eigenlijk nauwelijks gekend heeft, omdat hij vroeg was overleden. Hoe ze van Friesland in Zeeland terecht is gekomen en mijn opa heeft leren kennen. Hoe haar kat regelmatig wat pikte bij de slager en hoe ze thuiskwam en ontdekte dat opa weer eens een kast had omgebouwd tot een vogel volière, zonder overleg.


Dieren maakten een groot deel uit van haar leven: katten, honden, cavia’s, vogels, konijnen en ga nog maar even door. En naast al die dieren was ze gezegend met vijf kinderen. Het verhaal van de geboorte van haar eerste zoon, mijn oom, zal mij altijd bijblijven en schoot vaak door mijn hoofd toen ik zelf zwanger was. Hoe opa de moederkoek in een pan had gedaan en op de kachel had gezet. Hoe ze met het hele gezin met de trein van Souburg naar Ridderkerk verhuisde, want mijn opa en oma hebben nooit auto leren rijden. Verhalen over beschuit met hagelslag als toetje en enveloppen binnenste buiten keren om ze nog eens te gebruiken. En zo waren er tientalle verhalen. Ik weet niet of er ook sterke verhalen bij zaten, vast wel, want ze had een groot gevoel voor humor.


Mijn vader hield haar graag voor de gek en daar moest ze dan hartelijk om lachen. Net als opa, die ze zo lang mogelijk zelf heeft verzorgd. Oma was een sterke, gulle, zelfstandige vrouw en een tikkeltje eigenwijs. Eigenschappen die ik bewonder. Een rolmodel, want ze heeft het niet altijd makkelijk gehad en toch ging ze door.


Zo kan ik wel pagina’s vol schrijven. Een leven vol anekdotes en avonturen.

Ik vind het jammer dat Noa mijn oma niet leert kennen, maar ik kan de verhalen vertellen en de herinneringen delen over deze mooie vrouw.


Dag lieve oma. Bedankt voor je wijsheden, je liefde en je vriendelijkheid. Je eigenwijsheid en je humor. Ik zal je missen.


En de verjaardagskaart. Die stuur ik naar haar hemel waar ze hopelijk samen met opa er nog hartelijk om kan lachen.


Bedankt voor het lezen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle