• Kim Kruit

Loslopende apen

Bijgewerkt: jan 28


Ja, wij waren één van die bezoekers. Noa en ik liepen in dierenpark Amersfoort toen de chimpansees ontsnapte. Er is veel commotie over deze ontsnapte dieren en ik wil daarom graag mijn kant van het verhaal delen.


Laatste keer

Noa en ik zijn bijna elke dinsdagochtend in de dierentuin te vinden. Heerlijk even er tussenuit in Coronatijd. Het prachtige park is één met de bosrijke omgeving en er zijn twee grote speeltuinen voor de kinderen. Zelf ben ik ook opgegroeid met een abonnement op de dierentuin. Niet in Amersfoort maar Diergaarde Blijdorp. Ik heb goede herinneringen aan die tijd en er veel geleerd. Bart staat wel eens verstelt van alle dierennamen die ik ken. Ik wil graag die warme herinneringen delen met Noa.


Om het dierenpark in te kunnen moet je een tijdsslot reserveren. Toen wij de kaartjes reserveerde wisten we nog niets van de aankomende COVID maatregelen. Het werd wel steeds duidelijker dat dit voorlopig weer de laatste keer zou zijn. Nog één keertje extra genieten.


Apen, olifanten, das, schommelen, glijden

Noa kent ondertussen het park op haar duimpje. We nemen wekelijks dezelfde route met als hoogtepunt een ritje in de berenboemel (treintje). We lopen langs de beer, de beverratten, de uilen en dan de apen.


Ze waren vandaag lekker actief. Het zonnetje scheen en de apen waren aan slingeren en spelen. Omdat ze zo actief waren hebben we dit keer extra lang staan kijken. Niet wetend welk onheil er nog geen uur later zich zou afspelen.


De angstigste momenten

Noa werd al een beetje moe en ik besloot om even stevig door te stappen. Nog even langs de tijgers, de neushoorns en dan naar de speeltuin. Noa had van het begin af aan al over schommelen en glijden.


Plotseling kwam één van de medewerkers van het park aangerend. “Mevrouw, mevrouw! Wilt u hier blijven staan. Het dierenpark wordt ontruimd. Mijn collega komt u zo in veiligheid brengen. U kunt het nachtverblijf in.”


Nou dat verwacht je dus niet. Ik stamelde een halve “ok” en de medewerkster liep half rennend weer door. Daar sta je dan met je twee jarige dochter. Niet wetend wat er aan de hand is. Wachtend op hulp. Hulp voor wat? De adrenaline steeg, mijn hart bonkte in mijn keel en mijn buik draaide alle kanten op. Het eerste wat ik dacht was: ”Aanslag! Er zou toch geen gek aan het schieten zijn?” Alles in mij schreeuwde: “Vluchten!, Wegwezen!” Die onwetendheid maakte het heel beangstigend. Ik heb waarschijnlijk maar heel kort alleen gestaan, maar de tijd neemt een hele andere vorm aan wanneer je lichtelijk in paniek bent.

Nachtverblijf

Uiteindelijk kwam daar een medewerker met andere mensen. We werden het nachtverblijf in gelaten en stonden even op adem te komen. Ondertussen kwamen er nog meer mensen bij. Uiteindelijk vroeg ik zelf maar wat er aan de hand was. Er was een dier ontsnapt. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik even opgelucht was. We zaten binnen, warm en veilig. Toen ik zelf een beetje gekalmeerd was kon ik Noa weer loslaten en een chocolaatje geven. Een ander klein meisje was helemaal overstuur en ik heb haar nog een “troost” speculaasje gegeven. Ik probeerde de situatie een beetje te relativeren en maakte af en toe een grapje met mijn medegevangene. Dat gaat bij mij automatisch.


Uiteindelijk vroeg ik nog een beetje door. Om welk dier ging het? Wat zou er gebeuren met het dier? Zouden ze het proberen te verdoven? Of hoe gaat dat? De twee medewerkers gaven aan dat de veiligheid van de mensen op de eerste plek staat. Ze zullen eerst kijken of ze het dier kunnen verdoven. Dat willen ze natuurlijk zelf ook het liefst, maar het ligt aan het dier en de situatie. Er moet in een korte tijd veel afwegingen worden gemaakt.


Ondertussen liet ik mijn dierbare weten wat er aan de hand was, want ik wist ook niet hoelang het zou duren. Tijdens het wachten mochten we het nachtverblijf nog even bekijken. Dat was een aangename afleiding. Vanwege de COVID maatregelen is het nachtverblijf normaal dicht. We maakte er maar het beste van. De 1,5 meter maatregel kon ook niet worden gegarandeerd, want het was noodzakelijker om iedereen binnen te hebben. Ik vond het wel best. Ik voelde mij daarbinnen veilig.


Geschoten

Uiteindelijk hoorde we dat we snel weer naar buiten mochten. De situatie was onder controle. Het duurde toch nog wel een tijdje voordat we echt weer buiten stonden. De medewerkers vreesde het ergste en waarschijnlijk moest het dier (wij gingen nog steeds uit van één chimpansee) weggehaald worden. Het huilen stond hun nader dan het lachen. Ik vond het heel triest, maar wanneer je het van zo dichtbij meemaakt heb je er begrip voor. Chimpansees zijn sterke en hele slimme dieren. Dat maakt ze zo gevaarlijk.


Miscommunicatie

We mochten weer naar buiten. We werden bedankt voor ons geduld en de medewerkers hoopte dat we toch nog even konden genieten van het verdere bezoek. Sommige ouders liepen naar de giraffen en ik sprak nog een andere “medegevangene” bij de tijgers over de hele bizarre situatie.


Voordat we de speeltuin in zouden gaan wilde ik nog even naar de wc. Daar werden we tegengehouden door een verbaasde medewerker. “U moet het park verlaten. Er zijn chimpansees ontsnapt en die zijn levensgevaarlijk.” Ik snapte er niets meer van. Opeens ging het om meerdere apen en liepen die apen dan nog los? De dierentuin werd ontruimd en zou de rest van de dag gesloten zijn. Noa was helemaal teleurgesteld toen we voorbij de speeltuin liepen maar er niet mochten spelen. Dat vond ik zo zielig, want dat valt niet uit te leggen aan zo’n kleine. Uiteindelijk zit ik in de auto en denk ik: “Wat the fuck is er nu eigenlijk gebeurt?”


Achteraf

Eenmaal thuis lees ik verschillende berichten op social media. Ik weet het. Niet de meest betrouwbare bron, maar ik wilde even alles op een rijtje zetten. Uiteindelijk lees ik dat er meerdere chimpansees waren ontsnapt en zelfs achter de mensen aan kwamen. Ze sloegen op alles wat ze tegenkwamen en twee chimpansees zijn doodgeschoten.


Toen ik ’s avonds op het nieuws de beelden zag begon het pas in te dalen. Wat een geluk hebben we gehad. Je moet er toch niet aan denken dat zo’n aap een kind pakt. Ik sprak vandaag mijn buurvrouw die dierenarts is. Zij gaf nogmaals aan dat mensen zich niet realiseren hoe gevaarlijk chimpansees zijn. Ze kunnen gerust een kind pakken, een boom in klimmen en het kind laten vallen. Gewoon voor de lol.


Ik lijk stoer en op momenten van echte crisis reageer ik meestal beheerst en kalm, maar ik merk dat ik van dit hele gebeuren best een tik heb gekregen. Ik besef wat er had kunnen gebeuren en hoe dichtbij we waren.


E-mail

Ik heb een uitgebreide e-mail gekregen van het dierenpark waarin de situatie werd uitgelegd en voor welke keuzes ze kwamen te staan, en waarom ze hebben gekozen voor het neerschieten van de dieren. Ik ben geschrokken van alle wrede opmerkingen op social media. Ga er maar eens aanstaan.


Mensen maken fouten. Allemaal! Ik heb medelijden met de medewerker die de fout heeft gemaakt waardoor de apen zijn ontsnapt. Wat zal die zich schuldig voelen. Ik heb medelijden met degene die de trekker heeft moeten overhalen. Ik ben niet anders dan overtuigd dat de mensen in het dierenpark met liefde voor deze dieren zorgen. Dat je protocollen hebt omdat ze nodig zijn, maar dat je hoopt ze nooit te hoeven gebruiken.


Ik heb mijn verhaal en wat aandachtspunten terug gemaild, want in een noodsituatie gaat niets perfect. Heel netjes werd ik gebeld door een medewerker van het park en kon ik mijn verhaal nogmaals doen. Er werd goed geluisterd en de punten aandacht worden in een evaluatie meegenomen.


Al met al ben ik dankbaar dat er snel werd gehandeld en Noa en ik veilig binnen zaten. De schrik zit er bij mij nog wel in. Gelukkig heeft Noa het niet echt meegekregen. Ze vond het allemaal een beetje lang duren in dat donkere hol en als goedmaker zijn we vandaag naar de speeltuin gegaan.


Bedankt voor het lezen.

Ik ben benieuwd wat je er van vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

74 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Herrezen

Lock DOWN

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle