• Kim Kruit

Meer vrijheid, minder spullen

Wat heeft het hebben van minder spullen te maken met een mama lifestyle? Mij heeft het in ieder geval meer tijd, meer geld en meer rust gegeven. Allemaal ingrediënten die te maken hebben met balans in een gezonde leefstijl. Lees wat het mij en misschien ook jou kan opleveren.


Minder

Minimaliseren komt steeds vaker voor. Mensen die bewuster zijn van het hebben van spullen en met name waarom ze die spullen allemaal hebben. Ik ben er ongeveer twee jaar geleden mee in aanraking gekomen. Mijn man en ik waren net verhuisd naar Amersfoort en gingen van twee huishoudens naar één. Het gevolg: Een zolder vol ingepakte, nog uit te zoeken, dozen. Een project wat zo overweldigend leek dat we het steeds maar weer uitstelde.

Na het zien van de docu: “The Minimalists” was ik direct geïnspireerd. Ik keek mijn huiskamer rond om geconfronteerd te worden met allerlei tierelantijntjes die ik in de loop der jaren had verzameld en gekregen. Maakte dit mij nu echt gelukkig?


Rust

Het antwoord was simpel: nee! Nu ik al een tijd bezig ben met het ontspullen van mijn woning kom ik er steeds weer achter hoeveel tijd en energie al die spullen van mij vragen. Tijdens het opruimen kwam ik dingen tegen die al drie keer zijn meeverhuisd maar al die tijd nooit gebruikt. Of spullen die ik ooit heb gekregen. Niet mijn smaak maar weg doen is zonde.

De huidige maatschappij vraagt al genoeg aandacht. We dienen het liefst altijd en overal bereikbaar te zijn. We worden getriggerd door onze telefoon en sociaalmedia. Hier heb ik al eens eerder een blog over geschreven: “Experimenteren met digiminderen”. Minder prikkels geven meer rust. Zeker als je na een dag hard werken thuiskomt wil ik mij kunnen terugtrekken in de rust van mijn huis. Door je bezittingen te minderen creëer je direct een relaxtere ruimte waar je tot rust kan komen.


Opruimen doe je niet door op te bergen

“Opruimen doe je niet door op te bergen, maar door los te laten”. Deze quote hangt al jaren op mijn prikbord. Nog voor ik met minimaliseren begon. Eerst betekende het voor mij bewust loslaten van dingen waar ik geen controle over heb. Zeker tijdens mijn burn-out periode had ik veel steun aan deze uitspraak. Tegenwoordig neem ik ook de letterlijke betekenis over.

Loslaten is voor sommige spullen makkelijker dan voor andere. Het kost daarom ook tijd. Het is geen wonder dat ik al 2 jaar bezig ben. Het is een proces met vallen en opstaan. Net als het veranderen van je eetgewoonten val je gemakkelijk in oude patronen als je niet stilstaat bij waarom je de dingen doet die je doet.


Tijd en geld

Twee toverwoorden van tegenwoordig. Wat levert het mij nog meer op? Zeker meer geld want, als het goed is, ga je ook minder spullen kopen. Je wordt kritischer over je aanschaf. En minder spullen hebben minder ruimte nodig. Dus minder opbergsystemen, meubels en verzorging. Zo hou je geld over in je portemonnee.

Naast geld heb je ook meer tijd over. Je bent niet continu meer aan het opruimen. Het is er gewoon niet. Geen garage meer opruimen, zolders uitmesten of extra onderhoud plegen. Wat zou jij doen met die extra tijd?


Hoe doe je dat?

Er zijn heel wat boeken geschreven over ontspullen en deze kunnen heel inspirerend werken. Het komt er kort op neer te kijken wat past binnen jouw leven. Ieder mens is anders en ook jij hebt je eigen kijk op minimaliseren. Er is niets goed of fout. Ik heb wel wat tips om je op weg te helpen.


  1. Begin met de makkelijkste spullen. Fotoalbums of andere spullen met emotionele waarden vragen om meer bedenktijd. Neem die tijd.

  2. Ontspullen doe je alleen met je eigen spullen. Trap niet in de fout door de spullen van anderen weg te doen. Ze zijn niet van jou en het is daarom ook niet aan jou om daar een besluit over te nemen. Je kunt er wel over praten.

  3. Cadeau’ s krijgen is leuk, maar meestal zitten we niet op alles te wachten. Wees duidelijk in wat je wensen zijn naar anderen. Andere vinden het ook veel leuker als ze je een cadeau kunnen geven waar je echt blij van wordt.

  4. Stel jezelf vragen. Word ik hier echt blij van? Wat is de reden dat ik het graag wil hebben? Heb ik het echt nodig? Neem bijvoorbeeld wat extra bedenktijd voor je het koopt.

  5. Spullen zijn gemaakt om te gebruiken. Wij hebben nu één boekenkast en die is niet eens helemaal gevuld. Eerder had ik wel twee van die kasten kunnen vullen. Boeken zijn gemaakt om te lezen. Verkoop ze of breng ze naar de kringloop als je ze toch niet meer leest. Ze kunnen anderen wel weer blij maken. Geldt dit eigenlijk niet voor veel meer spullen in je huis?

  6. Bedenk wat je met je overgebleven tijd en geld wil gaan doen. Dit werkt extra motiverend. Ik vind het fantastisch om eens een keer extra buiten de deur te eten of te sparen voor een bijzondere reis. Misschien wil je wel een muziekinstrument gaan bespelen of een sportieve uitdaging aangaan.

  7. Creëer ervaringen. Ervaringen gaan veel langer mee dan spullen.

  8. Recycle. Ik vind het leuk om van bestaande spullen iets anders te maken. Bijvoorbeeld een oud kistje gebruiken voor het opbergen van de post of een oude bloempot een vogelbadje. Zo ben je duurzaam bezig en heb je toch iets nieuws om blij mee te zijn.

  9. Er is geen goed of fout. Doe wat bij jou past en je gelukkig maakt. Maak er wat moois van.

Heb je zelf leuke anekdotes? Laat vooral van je horen. Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

2 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven