• Kim Kruit

Mijn oprechte excuses

Bijgewerkt op: jan 30

Ouderschap zet je wereld goed op zijn kop. Alles wat ik dacht kon de prullenbak in en toch begrijp ik de wereld wat beter.


Gekmakende hormonen

Ik vond dat gezwets over die hormonen maar onzin. Ik heb nooit zo heel erg last gehad van die dingen. Tenminste niet dat ik weet. Misschien ben ik tijdens de periode van de maand een enorme terrorist, maar durft niemand mij dat te vertellen omdat ze bang zijn voor een aanslag.


Nee, ik denk dat het best meevalt. Dus die hormonen in de zwangerschap en tijdens het moederschap zijn in mijn ogen een goed excuus om je in de watten te laten leggen.

Ik moet toegeven dat ik er finaal naast zat. Sorry moeders! Jullie hadden gelijk en jullie konden er niets aan doen.


Het eerste trimester was ik moe, overgevoelig en zwaar misselijk. Bedankt Humaan choriongonadotrofine, Oestrogeen, Progesteron, Oxytocine, Humaan Placentair Lactogeen, Prolactine en Relaxine. Bedankt voor mijn vergeetachtigheid, misselijkheid, bekkeninstabiliteit, bandenpijn, zwakke blaas, en mega lekkende tieten!


Mamabeer

Niemand komt aan mijn kind! Natuurlijk kon ik mij daar wel iets bij voorstellen, maar nu Noa er is snap ik het helemaal. Ik ben een echte mamabeer. Overbezorgd en over beschermend, want overal dreigt gevaar.


Trappenhekjes, stopcontactbeveiligers, stootkussens, deurstoppers, scherpe randjes, gevaarlijke beesten en puntige stokken. Voorheen dacht ik er veel gemakkelijker over. Laat een kind ontdekken. Een schrammetje hoort erbij. Hoe leert een kind of iets gevaarlijk is als ze nooit haar hoofd stoot? Maar nu ik verantwoordelijk ben voor mijn kleine uk wil ik haar het liefst overal voor beschermen. Ik zal moeten leren loslaten en Noa de wereld in zijn geheel laten ontdekken. Maar dat is allesbehalve makkelijk. Sorry moeders dat ik er ooit anders over dacht. Ik snap het helemaal. Ik zal nooit meer ongevraagd advies geven!


Avondje weg?

En een avondje oppassen? Ik zit er niet echt op te wachten. Eerder dacht ik dat het grote aanstellerij was. Je kunt je kind toch wel een avondje alleen laten bij de oppas? Nee, dat kan niet!


Een eventuele oppas wordt eerst grondig gekeurd. Een gesprek met passende “wat als..” scenario’s. Eén fout antwoord en je kunt vertrekken! Of je nu familie bent of niet. Daarna volgt er een voorzichtige kennismaking. Eén verkeerde handeling en je kunt het op je buik schrijven. Pas wanneer er een grondige achtergrond check is uitgevoerd, Noa heerlijk ligt te slapen en wij op niet meer dan een half uur afstand zijn, dan wil ik er over nadenken. Eerder niet! En nadenken is nog geen “ja”!


Huilend kroost

Vreselijk die huilende kinderen in het restaurant of dat jengelende jong in de winkel. Grijp eens in! Zeg er eens wat van! Moet dat nu hier? Had je dat kind niet thuis kunnen laten? Oeps. Sorry!


Ik begrijp heel goed dat je soms de kracht niet hebt om altijd maar pedagogisch verantwoord te reageren. Ik begrijp heel goed dat je het soms ook niet meer weet wanneer je kind weer niet luistert. Ik begrijp heel goed dat je als gezin even wat anders wilt dan de zoveelste aangebrande gezonde kookkunst. Ik begrijp heel goed wat je doormaakt na de zoveelste poepluier, gebroken nacht, huilbui of doorkomende tand. Sorry ouders, dat ik jullie eerder niet gezien hebt.


Begrip

Het ouderschap heeft mijn ogen voor veel dingen geopend. Hoeveel je bijvoorbeeld van iemand kunt houden, maar ook waarom je soms niet altijd helemaal jezelf bent. Waarom je de neiging hebt jezelf weg te cijferen, want hij/zij is het allerbelangrijkste. Dat je kiest voor een avond op de bank in plaats van een avondje weg.

Ik begrijp mijn ouders en hun keuzes beter, maar ook hoe belangrijk die zoveelste kinderverjaardag is. Ik begrijp gewoon beter waarom mensen eerder naar huis gaan om op tijd bij het avondeten te zijn. Ik begrijp dat ze elke dansuitvoering of voetbalwedstrijd willen zien van hun kroost en elk pijntje willen voorkomen. Ik begrijp dat ouders enorm kunnen klagen over kun kinderen en tegelijkertijd nooit en te nimmer iets anders zouden willen.

Soms moet je eerst iets zelf hebben meegemaakt om een volledig beeld te krijgen van de werkelijkheid. Ik begrijp de wereld nu gewoon iets beter.


En nogmaals: Sorry!


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

93 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven