• Kim Kruit

Mindful knutselen

Hoe lekker creatief bezig zijn enorm ontspannend kan werken.


Crea moeder

De mensen die mij volgen zien de ene na de andere creatie voorbijkomen. I Love it! lk vind het bedenken van creaties leuk. Ik word dolgelukkig van het rondneuzen tussen knutselmaterialen en ik kan intens genieten als ik samen met Noa bezig ben. Ik ben een echte knutsel moeder.


Rommel, viezigheid en ontspanning

Ik hou van opruimen en netheid, maar met het knutselen laat ik alles los. Dat maakt het ook heerlijk mindful. Wij zijn samen bezig met dat ene project. Hoe de rest van de woning eruit ziet doet er even niet toe. Loslaten! Daarom werkt knutselen heerlijk ontspannend, tenminste als je het toelaat.


Door te knutselen kom je even los van de realiteit. Je mag jezelf even verliezen in een fantastische fantasiewereld.


Door daarna samen op te ruimen, sluit je ook weer af en kom je weer terug in het hier en nu. Maar je kunt altijd even terug naar die wereld voor oneindige mogelijkheden.


Inspiratiebron

Ik hoor vele ouders zeggen dat ze niet weten wat ze moeten maken. Ik zeg: laat je kind je inspiratie zijn.


Noa weet graag goed wat ze wil maken: “een pinguïn” of “Ik wil een regenboog knutselen.” Natuurlijk mag ik als moeder dan uit gaan zoeken HOE we dat dan moeten doen, maar Noa komt steeds vaker met een idee!


En laat dat moeten ook maar weg. Niks moet met knutselen. Het hoeft niet perfect, het is geen schoolproject. Het is even een moment voor jullie samen.


Werken in thema’s

De natuur is dé beste inspiratiebron voor mij. Elk seizoen is een nieuw thema. Dat werkt lekker overzichtelijk. Meestal begin ik met een boom, want die verandert elk seizoen. Nu in de herfst zijn er gekleurde blaadjes, paddenstoelen en nootjes en voor ik het weet ben ik een eekhoorn aan het verven of maak ik een egel van blaadjes. Meestal komt van het één het andere wel. Laat los.


Pinterest

Als ik echt geen idee heb, wat niet heel vaak voorkomt, dan neus ik even op Pinterest. Wat een heerlijk platform. Je hoeft het thema maar in te tikken en de ene na de andere suggestie komt eruit. Ik gebruik het ter inspiratie, want namaken is zo saai en helemaal niet nodig. Vaak kijk ik samen met Noa. Noa kan heel goed aangeven wat ze mooi of leuk vindt om te doen.


Materialen en andere zooi

Wij hebben in de speelkamer één kast die vol staat met allerlei materialen. Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar meestal volstaan een paar gekleurde papiertjes, wat kinderlijm, een schaar, potloden en verf wel.


Ik bewaar ook altijd een doosje vol eierdozen en een doosje met wc rollen. Er zijn verschillende materialen in huis die je wel kunt hergebruiken. Bedenk dus voordat je iets weggooit of je het niet alsnog voor een knutselproject kan gebruiken.

De natuur biedt ook altijd veel knutselmaterialen. Dennenappels, eikels, kastanjes, blaadjes, bloemen, schelpen, takken, stenen en wat nog meer. Ze zijn uitermate geschikt om allerlei leuke dingen te maken.


Leuk om bij te bewaren

Sinds Noa er is heb ik voor elk jaar een knutselmap. Daarin staan haar mooiste kunstwerken. Zo kan ik goed haar ontwikkeling volgen en dat is super leuk. Het is ook handig als je een keertje geen inspiratie hebt. Je mag namelijk best elk jaar een egel van blaadjes maken.

Van de grotere projecten maak ik een foto die ik dan in het boek erbij plak. Van mijzelf heb ik ook soortgelijke mappen van de kleuterschool. Iets waar ik nog steeds met veel plezier in terug kijk.


Alleen of met elkaar

Haken is echt mijn eigen hobby. Daar heeft niemand wat van te vinden of zich mee te bemoeien. Voor Noa geldt hetzelfde. Soms wil je even je eigen fantasie de vrije loop geven. Dan zet ik haar aan tafel en geef haar verschillende materialen. Ze knipt, scheurt, kleurt er dan driftig op los om vervolgens vol trots te laten zien wat ze heeft gemaakt. Wat ik ervan vind? Dat doet er niet toe. Als zij het mooi vindt, vind ik dat ook!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven