• Kim Kruit

Mindfulness voor het gezin

Relaxter door het leven met je gezin door middel van mindfulness? Mindfulness kan altijd en overal en is voor iedereen.


Mindfulness

Mijn kennismaking met mindfulness heb ik ervaren als een tool die iedereen in zijn rugzak zou moeten hebben. Mindfulness is niets meer en niets minder dan opmerkzaam zijn in de momenten. Je kunt het dus niet goed of fout doen. Het is precies genoeg.


In een gezin heeft iedereen eigen wensen, karakter en aandacht nodig. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet verliest in de chaos van elke dag?


Wat zijn de voordelen?

We groeien op in een wereld waar heel veel mogelijk is. Dat is natuurlijk geweldig! Je kunt doen wat je wilt, worden wat je wilt en gaan en staan waar je wilt. Een keerzijde is dat al die prikkels ook kunnen overweldigen en als je niet oplet zou je jezelf kunnen verliezen in al die mogelijkheden.

Hoeveel ballen moet jij elke dag in de lucht houden?


 • Opvoeden van de kinderen

 • Verzorgen van je gezin

 • Bekommeren om je familie

 • Leuk hebben met vrienden

 • Een baas niet teleurstellen

 • Je huishouden op orde houden

 • En ergens nog een gaatje vinden voor jezelf?


Mindfulness helpt om even stil te staan. Het helpt om even lucht te krijgen. Je leert om te gaan met deze chaos in het leven en je leert jezelf beter te begrijpen.


Mindfulness:

 • Vermindert stress

 • Verlicht pijn

 • Maakt gelukkiger

 • Geeft energie

 • Verhoogt creativiteit

 • Vermindert angst

 • Verbetert relaties


Genoeg redenen om het eens te proberen, toch?


Waar begin je?

Bij mindfulness wordt vaak gedacht aan meditatie en monniken die ergens in een tempel in kleermakerszit stilzitten. In principe is mindfulness een vorm van meditatie, maar daar hoef je echt niet uren voor stil te zitten. Je kunt het overal toepassen.


Begin klein, want alles waar je mee begint heeft geduld en oefening nodig. Ik zal een paar leuke oefeningen meegeven die het hele gezin kan toepassen.


1. Een zucht geeft lucht

Iedere ouder herkent het wel. Het moment waarop je voor de tiende keer iets hebt gezegd en er niet wordt geluisterd. Het moment waarop al je goede intenties in het niet vallen. Het moment dat die spreekwoordelijke druppel van de emmer doet over lopen.


Ha! Juist dat is een perfect moment voor een oefening. Voel je dat het je allemaal even te veel wordt? Probeer dit dan eens:


 1. Sta stil en sluit je ogen

 2. Zucht!

 3. Voel wat er gebeurt met je. Het mag er zijn!

 4. Waar in je lichaam zit je emotie?

 5. Hoe voelt dat?

 6. Adem weer een keer diep in door je neus en bol je buik

 7. Adem met volle overtuiging weer uit je mond.

 8. Laat het allemaal los


Nee, deze oefening laat je problemen niet verdwijnen. Het zorgt er wel voor dat je niet laat leiden door je eerste impulsen, waardoor je de grip op de situatie weer terug krijgt. Dit vergt wat oefening en je zult zien dat het steeds makkelijk gaat.


De kids

Zolang ik mij kan herinneren probeer ik Noa bewust te laten ademen wanneer de emoties de overhand krijgen. “Haal eerst eens even diep adem”. Veelal doe ik het eerst voor en beweeg in mijn handen mee om het visueel te maken. Als peuter wil Noa dit echt niet altijd en is haar eerste reactie vaak: “Nee!” Emotieregulatie is voor kinderen gewoon heel moeilijk. Ik blijf de handeling wel herhalen, want ik merk dat ze op andere momenten het zelf na doet. Inclusief de handgebaren. Jonge kinderen doen alles na! Maak daar gebruik van en geef het goede voorbeeld ( Zo vaak als mogelijk, want we zijn geen heiligen).


Belangrijk hierbij is om de gevoelens van je kids te benoemen, want veelal weten ze nog geen naam te geven aan wat ze voelen.


 • Ik zie dat je boos bent

 • Ik zie dat je huilt en verdrietig bent

 • Ik zie dat je het spannend vindt


Geef aan wat er is, zonder oordeel. Het is fijn wanneer een kind zijn emoties mag uiten. Hoe vaak is jouw mond gesnoerd? Hoe vaak mocht jij je verdriet niet uiten of mocht je iets niet eng vinden? Hoe voelde dat?


2. Regendruppels vangen

Hoe vaak denk je bij regen: “Gadverdamme!” Herkenbaar hoor.

Probeer de volgende keer wanneer het regent eens met je kinderen te kijken naar de druppels die rollen over het raam. Probeer eens de druppels bewust op je huid te voelen of probeer ze eens te vangen met je mond.


Hoe rollen die druppels over het raam? Hoe voelen die druppels op je huid? Hoe smaken die druppels in je mond? Gebruik al je zintuigen!


Deze oefening zou je ook heel goed onder de douche kunnen doen. Je zorgt er voor dat je even heel bewust in het moment bent. Dat je al je zintuigen weer bewust openzet. Wat gebeurt er dan met je wanneer je dat doet?


De kids

Kinderen bewust bezig laten zijn met hun zintuigen is een hele waardevolle oefening. Bij Noa merk ik ook dat haar eerste impuls is om “nee” te zeggen voor alles wat vreemd is. Ik benoem wat er gebeurt, want achter die “nee” gebeurt iets. Vaak vindt ze het spannend om iets nieuws te doen. Dat heb ik ook zo vaak. Zo’n kriebel in mijn buik. Angst voor het onbekende is niet erg en maakt ons alert. Het mag er zijn.


Toch probeer ik Noa een beetje mee te bewegen. “Je hoeft het niet op te eten, maar kun je het wel proeven? Als je het niet lekker vindt spuug je het gewoon uit.” Het heeft even geduurd, maar ik krijg Noa wel zover dat ze heel veel dingen wil proeven.

En zo werkt het met veel dingen. Maak stapjes kleiner en ervaar bewust wat er gebeurt.


3. Donderwolkjes en zonnestraaltjes

Wat is het weerbericht voor vandaag? Vaak weet je zelf wel of je innerlijke zonnetje schijnt of dat er een heuse donderwolk boven je hangt. Het weer is immers nooit hetzelfde. Alleen is er nooit slecht weer, alleen slechte kleding. Dat geldt ook met hoe je reageert op het huidige weer. Bepaal wat het weer is en kleed je aan volgens de richtlijnen. Straalt de zon, haal dan alles uit je dag! Is er mist? Wees dan wat voorzichtiger en doe het wat rustiger aan. En bij donder en bliksem kun je beter binnen blijven en jezelf vertroetelen. Hoe staat het er vandaag voor? En heb je de juiste kleding aangetrokken?


De kids

Noa noemt zichzelf weleens een donderwolkje of een bloempje. Heel goed Noa! Ja, zo af en toe ben jij mijn donderwolkje. Dan kan ik er doorheen gaan met al mijn goede bedoelingen, maar ik kan ook mee bewegen. En dat is nu juist waar het om draait bij deze oefening. Bewustwording!


Wanneer het bij Noa meer giet dan dat er opklaringen zijn hou ik de dag rustig. Wanneer er zonnestraaltjes zijn genieten we van de energie en trekken we erop uit. Ik vraag ook geregeld hoe het weerbericht is bij Noa. Bij kinderen werkt dit heel visueel en is een makkelijkere manier om te uiten hoe je je voelt.


Oefening baart kunst

In het begin zullen de oefeningen misschien wat chaotisch gaan. Al het begin is moeilijk en dat geeft niet. Geef niet op of probeer eens een andere oefening. Misschien past deze oefening niet bij jullie. Ik kan het boek: “Stilzitten als een Kikker” van auteur Eline Snel van harte aanbevelen. Ze heeft vele leuke boeken geschreven over dit onderwerp die makkelijk toepasbaar zijn voor het hele gezin.


Succes en blijf ademen.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
24 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven