• Kim Kruit

MOEder

Bijgewerkt op: jun 26

Wat doet slaaptekort met je als ouder? Waar haal je toch nog een beetje energie vandaan? En wat moet je vooral niet doen?


Zorgen dat je Pa wordt

“Moe? Dan moet je zorgen dat je Pa wordt.” Ken je deze uitdrukking? Ik heb hem wel eens een paar keer gehoord. Het is natuurlijk gekscherend bedoelt, maar over slaaptekort wordt naar mijn mening nog steeds veel te luchtig gedaan.


Met een kersverse baby lijkt het lastig om de nodige slaap te krijgen. Dat komt omdat het slaapritme van je baby nog heel anders is dan dat van volwassenen. Een pasgeborene heeft 14/15 uur slaap nodig.


Je kunt denken dat je als ouder dan ook genoeg tijd hebt om te slapen. En daar zit direct de kluts: baby’s slapen vele korte slaapjes, terwijl wij volwassenen vaak één lange ruk slapen. Het bioritme van die kleintjes moet zich nog ontwikkelen en dat kan best een tijd duren.


Het slechte nieuws?

Dat je moe bent is een understatement. Ik dacht dat het allemaal een beetje overdreven werd door andere ouders, maar toen ik moeder werd wist ik pas echt wat moe was.


 • Je wordt chagrijnig. (Ja, gek hè?)

 • Je krijgt zin in suiker. (Koekjes, snoepjes, ijs, cola! Alles om weer een beetje energie te krijgen!)

 • Je wordt vergeetachtig. (Wie heeft er tijd om iets te onthouden?)

 • Je valt moeilijker af. (Echt waar!)

 • Je ervaart meer stress. (En daardoor weer een slechtere nachtrust…)

 • Je herstel en immuunsysteem verslechtert. (Kan er ook wel bij!)


En dan heb je nog:


 • Hogere kans op depressiviteit

 • Hogere bloeddruk

 • Huidveroudering

 • Lagere reactiesnelheid

 • Hogere kans op diabetes

 • Hogere kans op hartklachten

 • Hoofdpijn…


Alsof een baby krijgen en een kind opvoeden nog niet moeilijk genoeg is. Die slaap is dus héél erg belangrijk! Maar hoe krijg je er meer van?


Goed nieuws

Het goede nieuws is dat je wel enige invloed hebt. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Besef dat slaap belangrijk is en naast de hele babyverzorging één van de belangrijkste prioriteiten dient te worden.


 1. Zorg voor ritme

 2. Zorg voor een goede slaap hygiëne

 3. Zet die schermen uit

 4. Wissel af

 5. Schakel hulp in


Zorg voor ritme

Het begint allemaal bij het begin. Een kind leert slapen door een goed en vast ritme. Een voorbeeld: Wakker worden, voeden, verschonen, kletsen/zingen, zelf spelen en slapen. Heel duidelijk toch? Hoe meer ritme je weet te creëren, hoe eerder de baby het ritme gaat overnemen en zijn bioritme gaat verbeteren. Een vast ritme zorgt ervoor dat je kind weet wat het kan gaan verwachten. Dit geeft vertrouwen en rust. Dit geldt eigenlijk voor ieder mens. Hoe oud ze ook zijn.


En hoe is het ritme van de dag bij jullie?

Zou het mogelijk zijn om een vast ritme te creëren?


Zorg voor een goede slaap hygiëne

Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je elke dag je bed moet verschonen. Wel:


1. Een slaapkamer dient rust uit te stralen.

Een slaapkamer is om in te slapen. Rustige kleuren, ruim kleding op en rommel op.


2. Voldoende beweging overdag.

Lichamelijke vermoeidheid zorgt voor een verbetering van de nachtrust.


3. Ga op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op.

Ja, ook met een baby. Met een baby ga je natuurlijk een woelige nacht tegemoet, dus op tijd naar bed. Remember: Maak van slaap een prioriteit.


4. Ga naar buiten.

Buitenlucht is gezond en natuurlijk licht is het beste wat je kunt doen voor jezelf en je kind. Met name in de ochtend goed wakker worden met de ochtendzon kan wonderen doen.


5. Zorg voor een koele kamer.

Iedereen kent die hete zomeravonden en hoe lekker je dan slaapt. Niet! De ideale slaapkamertemperatuur ligt zo rond de 18 graden Celsius.


6. Zorg voor een donkere kamer.

Dat leuke nachtlampje op de kinderkamer is funest voor de nachtrust. Licht, met name blauw licht, zorgt ervoor dat het slaaphormoon Melatonine als sneeuw voor de zon verdwijnt. Uit dat licht en neem verduisterende raambekleding.


7. Eet en drink gezond.

Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol.


Zet die schermen uit

Ik zei het eerder al: Blauw licht is funest voor een goed slapen en tegenwoordig hebben we een overkill aan schermen mét blauw licht in ons leven. Wij hebben bijvoorbeeld als regel: Na het avondeten geen televisie meer en nemen we onze telefoons niet mee naar bed. Die blijven lekker beneden liggen. In de nacht nog even opzoeken wat te doen met die luieruitslag is dus geen goed idee. Wacht even tot de ochtend.


Wissel af

Papa en mama, mama en mama of papa en papa. Hoe dan ook. Ouders zijn een team! Slapen wanneer de baby slaapt is leuk in de kraamtijd, maar hoe moet dat wanneer je weer moet gaan werken. Bespreek met elkaar dat de ene keer de één in bed blijft liggen en de andere keer de ander. Slaap desnoods een keertje in een andere kamer om weer op te laden. Er is altijd wel een weg te vinden. Voel je nooit opgelaten. Jullie hebben samen gekozen voor een te gek gezinsleven, dan moeten jullie er ook samen voor zorgen dat het werkt.


Schakel hulp in

Er kan natuurlijk altijd een punt komen dat niets meer werkt en je totaal uitgeput dreigt te raken. Vraag om hulp voordat je echt niet meer verder kan, want dan ben je eigenlijk te laat. Er zijn verschillende slaapcoaches en boeken te vinden over dit onderwerp, maar daar heb ik nauwelijks ervaring mee.


Begin eens met een opa, oma, oom of tante, nichtje, neefje, buurman of buurvrouw die een avondje willen oppassen of misschien zelfs met enige regelmaat willen oppassen. Ga dan slapen! Uit eten of een borrel drinken in de kroeg kan later ook wel weer.


Maak van slaap een top prioriteit! Welterusten.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven