• Kim Kruit

Mooier door Collageen

Eén van mijn doelen is om wat meer aandacht aan mijzelf te besteden. Ik doe graag eerst van research voordat ik ergens aan begin en ik hoorde goede dingen over het gebruik van collageen.


Wat is collageen?

Collageen is een aminozuur (eiwit). Het zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft, het is onderdeel van het bindweefsel dat de organen beschermt en collageen ondersteunt de opbouw van de spieren. Lekker spul dus, dat collageen.


Waarom zou je het moeten nemen?

Dat is bij mij altijd de grootste vraag. Waarom?

Collageen is nu erg populair. Het wordt aan van alles en nog wat toegevoegd. Anti-rimpel crèmes, smoothies, shakes en zelfs sportwater. Bij mij trekt dan automatisch één wenkbrauw omhoog. Waarom zou ik dat allemaal nodig hebben? Is het wel nodig?


Research: Vanaf je 25ste komt de klad erin. Tenminste dat zei mijn leraar van de sportmassage opleiding altijd. En we willen zo lang mogelijk er zo goed mogelijk uitzien. Tja, dan wil je wel wat uitproberen toch?


Van nature

Collageen is goed voor je hele lijf. Het aanvullen met juiste producten is heel erg goed én je hoeft er geen fancy producten voor te kopen. Collageen komt van nature in veel voedingsmiddelen voor:


· Vis

· Avocado

· Rode bessen en fruit

· Citrusvruchten

· Witvlees

· Noten & bonen

· Witte Kool

· Knoflook

· Wortels

· Lijnzaad

· Bladgroenten

· Soja

· Bottenbouillon


Ga dus naar de markt en besteedt je geld liever aan mooie biologische versproducten, dan aan mooie praatjes op potjes die niet doen wat ze beloven.


Collageen smeren

Ik moet je weer teleurstellen. Smeren van anti-rimpel crèmes met collageen heeft absoluut geen zin. Collageen kan niet worden opgenomen door je huid. Collageen is groter dan de poriën in je huid, het blijft er dus op liggen en werkt niet. Ga liever voor een dagcrème met een uv-filter om je huid zo lang mogelijk mooier te houden.


Wat zegt de wetenschap?

Heb je last van je gewrichten? Neem dan collageen supplementen. Verschillende studies wijzen erop dat alle overige claims de prullenbak in kunnen. Volgens wetenschappers is het niets meer dan een slimme marketingtruc.


Ik was ook erg teleurgesteld. Misschien kunnen we ons beter focussen op een gezonde leefstijl dan op quick-fix producten. Ze werken gewoon niet. Blijf dus altijd nieuwsgierig en kritisch. Doe onderzoek voordat je aan iets begint.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven