• Kim Kruit

Opruimen. Waar begin je? 6 tips

Bijgewerkt: jan 27


Al het begin is lastig. Ook met opruimen. In het nieuwe programma “Een huis vol spullen” zie je dat ook terug. Ik zal hieronder wat tips geven voor je eerste start naar een opgeruimd huis.


Tip 1 Begin makkelijk

Wellicht erger je je het meest aan je kledingkast die uitpuilt of heb je zoveel boeken dat je ze overal tegenkomt. Maar dit zijn best lastige items om mee te beginnen. Om de smaak te pakken te krijgen en om erachter te komen waar je valkuilen liggen, en die zijn voor iedereen anders, is het slim om klein te beginnen. Met iets makkelijks, bijvoorbeeld de rommel-la.


Iedereen heeft er wel een. Een rommel laatje of een doosje waar je alle items, die je even kwijt wilt, maar in gooit. Wij hebben er ook een. Onze telefoons liggen erin, opladers, bonnetjes die niet direct weg kunnen, een paar visitekaartjes en spaarkaarten. Kortom van alles wat.


Tip 2 Sorteer

Pak je lade er nu eens bij. Kijk er eens in en kiep hem onderste boven. Voordat je dingen weg gaat gooien ga je eerst sorteren. Bonnetjes bij elkaar, visitekaartjes, pennen, opladers, etc. Zo krijg je overzicht wat er eigenlijk allemaal in verdwijnt. Dit lijkt voor een laatje onbenullig, maar in een later stadium kun je deze stap echt niet overslaan. Het geeft veel inzicht in wat je eigenlijk bewaart.


Tip 3 Start met 1 ding

Ik begin altijd eerst met de dubbele dingen. Vind je 10 pennen in je laatje? Bedenk dan eens hoeveel je er echt nodig hebt. Als ik het niet weet hou ik het getal 3 aan. Eén om te gebruiken, één om mee te nemen en één als reserve.

Tip 4 Hou alles vast

Het is misschien verleidelijk om naar het laatje te kijken en in één keer het geheel in de vuilnisbak te kieperen. Naast het feit dat ik pró recyclen ben, mis je de kans om inzicht te krijgen in wat je hebt en te bedenken waarom je het hebt bewaard. Er is een reden voor alles wat je hebt. Probeer eens te bedenken wat dat zou kunnen zijn. Denk je dat het nog later van pas kan komen? Heb je het bewaard als aandenken? Dit helpt je in een later proces om makkelijker los te laten.


Tip 5 Wees mindfull

Als je wilt dat de rommel niet terugkomt, dan adviseer ik om precies en mindfull te werk te gaan. De rommel is er toch al en het ligt er morgen ook nog. Geen haast. Wees dankbaar voor alles wat je hebt. Wees dankbaar voor wat het je heeft gebracht voordat je het loslaat. Zelfs de kleine dingen. Probeer het eens hardop te zeggen voordat je het wegdoet.


Bedenk ook eens wat goed genoeg is voor jou. Voor iedereen is dit anders. Ik wil niet dat je mijn principes kopieert, maar nadenkt wat belangrijk is voor jou. Hoeveel je wilt bewaren, wat je wilt bewaren en waarom je het wilt bewaren. Blijf wel kritisch, anders gaat er niets weg. Heb je het écht nodig? Vind je het écht leuk om de rest van je leven te behouden? Hoeveel dingen bewaar je voor later, maar heb je het afgelopen jaar, vijf jaar of tien jaar eigenlijk alleen maar in een doos bewaard? Voor het geval dat? Inzicht krijgen in je handelen en denken is het aller-belangrijkste bij een opgeruimd huis krijgen en behouden.


Tip 6 Alles zijn eigen plekje

Het heeft mij erg geholpen om alles een eigen plekje te geven. Wanneer je besluit dat iets ergens zijn eigen plek heeft, dan slingert het niet makkelijk meer rond. Je zult merken dat je niet meer hoeft na te denken waar iets heen moet, want je hebt het al een eigen plekje gegeven. Bijkomend voordeel is dat je ook minder snel iets kwijt bent. Wij hebben bijvoorbeeld voor de pennen een potje en die staat bij de knutselspullen samen met een potje stiften, een potje krijtjes en een potje kleurpotloden.

Heb je zelf leuke anekdotes, tips of vragen? Ik lees ze met plezier.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven