• Kim Kruit

Papier bende. 7 tips om je administratie op orde te krijgen

Bijgewerkt: jan 27

Ik heb een grote aversie tegen mijn administratie. Dat heeft een verleden en ik vertel je graag mijn tips om weer controle te krijgen over je eigen administratie.


Waar je tijd in steekt verbetert

Zo goed als ik ben met het op orde krijgen van mijn huishouden, zo slordig ben ik met mijn administratie. Dit is niet altijd zo geweest. Na mijn burn-out had ik zo’n weerstand tegen alles wat met cijfertjes te maken had dat ik er paniek aanvallen van kon krijgen. Eén van de eerste dingen die ik daarom ook deed toen ik voor mijzelf ging beginnen was een boekhouder benaderen, maar daarmee ben ik er niet. Nu we een paar jaar later zijn is alles veel rustiger geworden en begin ik er zelfs plezier in te krijgen. Net als met alles in het leven. Alles wat aandacht krijgt verbetert.


Stapels

Wanneer er iets is waar ik bang voor ben is mijn eerste reactie om er van weg te lopen en het uit te stellen. Wanneer je weet hoe je omgaat met tegenslagen en wat je eerste reactie is kun je ervoor kiezen om het anders te doen. Meet your demons.

Je kunt je demonen niet verslaan zonder wapens. Kijk naar je kwaliteiten en zet die in. Ik ben als eerste begonnen met iets waar ik wel goed in ben namelijk: opruimen. Zonder te kijken naar de inhoud ben ik de stapels papieren gaan verzamelen, sorteren en in mappen gaan doen. Er was weer wat orde. Alles had zijn eigen plaats gekregen. Dit gaf al zo’n goed gevoel. De eerste stap is gezet en die is vaak het moeilijkst.


Plannen

Net als met alle doelen die je jezelf stelt heb je regelmaat nodig. Een vast moment in de week waarop ik iets van administratie doe. Ik heb een apart administratie to-do lijstje gemaakt. Door zo’n apart lijstje word ik niet elke dag geconfronteerd met wat er nog te doen staat. Daar kan ik het namelijk nog steeds lichtelijk benauwd van krijgen. Ik neem de controle door zelf het moment te kiezen. Belangrijk hierbij is wel dat dit met een vaste regelmaat gebeurt. Bijvoorbeeld elke woensdag avond een half uurtje van 20:00-20:30 uur. Elke week een beetje is overzichtelijker dan een heel weekend alles uitpluizen en organiseren.


Hulp vragen

Gelukkig woon ik samen met iemand die elke dag met cijfers in de weer is. Wanneer ik iets niet begrijp of niet zeker weet vraag ik om hulp. Er is niets mis met hulp vragen. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Voor de valkuilen heb je gewoon een goed plan nodig en hulp vragen is ook een plan. Ik zorg er wel voor dat ik er iets van leer zodat ik de volgende keer het wel zelf kan doen.


Open de enveloppen

Een andere verandering is om brieven direct open te maken, te lezen en dan te beslissen of er iets mee gedaan moet worden of dat het weg kan. Wanneer er iets mee gedaan moet worden gaat dit op het to-do lijstje. Op deze manier voorkom ik achterstallige betalingen en stapels papieren. Gewoon doen dus!


Digitaliseer

Naast al die papieren ben ik ook mijn administratie gaan digitaliseren. Bonnen vervagen of brieven raken zoek. Foto maken, uploaden en sorteren. Alles bij elkaar en altijd makkelijk terug te vinden. Er zijn verschillende soorten digitale huishoudboekjes die direct een analyse van je financiën kunnen maken en zelfs kunnen voorspelen wat er gebeurt als je in dezelfde trant doorgaat. Het maakt het voor mij in ieder geval een stuk gemakkelijker.

Bij de administratie hoort ook de digitale bende, bijvoorbeeld de email. Daarover zal ik een andere keer meer tips geven.


In het kort

  1. Onderzoek wat jouw coping strategieën zijn m.b.t. je administratie en erken ze.

  2. Onderzoek je kwaliteiten en gebruik ze.

  3. Open brieven direct en sorteer ze.

  4. Stel een doel en maak een plan.

  5. Zorg voor regelmaat.

  6. Digitaliseer.

  7. Vraag om hulp.


Heb je zelf leuke anekdotes of tips? Laat van je horen. Ik lees ze met plezier.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle