• Kim Kruit

Positief onzeker

Ik schreef eerder al een beetje over mijn onzekerheden. Ik trapte toch weer in een bekende valkuil.


Lekker lezen

Laatst was ik een boek aan het lezen over het beruchte onderwerp: slapen van mijn kind. Ik vind het namelijk leuk om te lezen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Nu ik moeder ben, gaan deze onderwerpen steeds vaker over het “ouderschap” en “de ontwikkeling van het kind”. Ik heb al een hoop informatie vergaard vanuit mijn opleidingen als onderwijsassistent en maatschappelijk werker. Toch verandert er steeds weer wat. Er zijn zoveel stromingen, onderzoeken en methodieken dat je het haast niet bij kunt houden. Lekker lezen dus en datgene eruit halen wat bij je past.


Pasklaar advies

De eerste twee dagen na de geboorte van Noa kregen we al verschillende adviezen van de verschillende kraamhulpen. Ik werd er maar onzeker van. Als zij het al niet eens waren, hoe moet ik dan weten hoe ik het wel moet?

Na het zoveelste artikel te hebben gelezen over wat wel en vooral over wat niet te doen bij een baby, kreeg ik een heel naar gevoel. Ik heb mij daarna voorgenomen om te doen wat goed voelt! En nu zat ik toch weer een boek te lezen van de zoveelste slaapcoach over het reilen en zeilen van het slaapgedrag van de baby.


Het gaat toch goed?

Mijn man en ik vonden dat het eigenlijk wel goed ging met het slapen van Noa, maar tijdens het lezen kwamen de twijfels weer naar boven. Ik las bijvoorbeeld dat Noa op een leeftijd is waarop ze zou moeten kunnen doorslapen.

Verwen ik haar nu met die ene keer extra borstvoeding in de nacht? Moet ze toch op haar eigen kamertje liggen? Leert ze nu niet goed slapen? Diezelfde avond ging ik het toch net even wat anders doen dan normaal. Ik had immers gelezen dat ik het misschien niet helemaal goed deed. Gevolg: huilende baby en huilende moeder!


Wat goed voelt

Dicht dat boek! Ik was zo boos op mijzelf dat ik weer niet naar mijn gevoel had geluisterd. Ik had mijn gevoel aan de kant gezet om maar de regels van een ander te volgen. En waarom? Omdat het zo geschreven staat?

Terug naar de basis: Doen wat goed voelt! Doen wat bij mij, bij ons gezin en bij mijn kind past.

Telkens als ik mij zorgen begin te maken of ze al zou moeten omrollen, of wanneer ze niet wil eten, ging Noa het een paar dagen later vanuit zichzelf doen. Voor niets zorgen gemaakt.


Positief

Ik wil graag positief eindigen, want het lezen gaf wel een inzicht in wat bepaalde boeken en artikelen met mij doen. Ik heb geleerd datgene eruit te halen wat goed voelt en de rest links te laten liggen. Onzekerheden horen erbij. Ik ken geen enkele ouder die zich niet af en toe eens zorgen maakt. Zolang ik maar vooral mijn kind blijf lezen en naar mijn gevoel blijf luisteren komt het allemaal wel goed.


Heb je zelf leuke anekdotes? Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle