• Kim Kruit

Potje, plassen, poepen

Noa heeft laatst voor het eerst op het potje geplast, maar we zijn al een tijdje bezig met onze “zindelijkheidstraining”. Ik geef je 4 tips om rekening mee te houden wanneer je wilt beginnen.


1. Je kindje moet er klaar voor zijn

Wanneer weet je dat je kindje er klaar voor is? Het is met name belangrijk dat je kindje er lichamelijk klaar voor is. Wanneer je kindje haar plas op kan houden kun je in theorie beginnen met de training, maar het allerbelangrijkste is dat je kindje er interesse in toont. Wij hebben al enige tijd beneden en boven een potje staan. Nu Noa er zelf op kan gaan zitten en ze dat soms ook tijdens het spelen doet, zijn wij zachtjes aan begonnen.


2. Zorg voor structuur

Net als met alle andere dingen is het handig dat je structuur aanbiedt. Wij hebben gekozen om op drie momenten van de dag Noa op het potje te zetten. ’s Morgens na het slapen, ’s middags voor het slapen en ’s avonds voor het slapen.


Wij geven daarnaast een vaste structuur in de handelingen en vertellen wat er gebeuren moet. Eerst de broek uit en dan de luier, gaan zitten en dan plassen (inclusief het plasgeluid: psssss), vervolgens afvegen, wc-papiertje weggooien, doortrekken en handen wassen. Klaar!


3. Maak spelenderwijs kennis

Maak er niet een te groot ding van, maar maak het leuk. Wij laten Noa zien hoe wij naar de wc gaan. De pop kan ook goed op het potje zitten. Wij hebben zelfs poppen die kunnen plassen en dat is toch wel heel interessant. Ook zijn er tal van leuke boekjes over het onderwerp.


4. Lekker in de blote billen rondlopen

Ik vind de zomer dé ideale tijd om te starten met de zindelijkheid. Door Noa in haar blote billen te laten rondrennen gebeuren er wel eens ongelukjes, maar daarnaast krijgt ze een beter besef van haar lichaam en wat het allemaal doet. Zo liep Noa ook in haar blote billen toen ze haar eerste plas op het potje ging doen.


“Mama, plas!” Eerst betekende dat dat ze al had geplast, maar nu was er niets te zien. “Moet je plassen? Zal mama je helpen om op het potje te zitten?” En ja hoor, daar was de eerste plas! Afvegen, wc-papiertje weggooien, doortrekken en handen wassen. Klaar!


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

  • Facebook - Black Circle
  • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle