• Kim Kruit

Prep je maaltijd

Bijgewerkt: jul 12

Sinds enige tijd heb ik de voordelen van meal preppen ontdekt en ik deel graag de voor- een nadelen met je. Misschien is het ook iets voor jou en je gezin.


Wat is preppen?

Preppen is niets meer dan van tevoren eten maken en opslaan voor later. Er zijn verschillende methodes. Zo kun je één dag in de week kiezen om grotere hoeveelheden voor te bereiden en in te vriezen, maar je kunt ook dubbele porties eten koken en de ene helft bewaren voor een keer waarop het even niet uitkomt om te koken.


Waarom zou je preppen?

Persoonlijk merkte ik dat met name de avondmaaltijd niet lekker liep. Wie heeft er aan het einde van een drukke dag nog zin om uitgebreid te gaan koken? Ik dus niet. Noa is aan het einde van de dag ook moe en wil dan graag met mij op de bank kroelen. Een jengelend kind om je heen terwijl je staat te koken werkt dus ook niet.


Er zijn verschillende voordelen om te gaan preppen:


  1. Je hebt altijd iets gezonds in huis.

  2. Je bespaart geld en tijd.

  3. Het is beter voor het milieu, want die kliekjes kun je prima preppen.


Voor een gezin dat een gezonde leefstijl wil hanteren is meal preppen een must.


Wat heb je nodig?

Wat je echt nodig hebt is een plan. Plan op een vaste dag in de week de maaltijden voor de week erop en/of voor de week daarop. In het begin is het nog even zoeken naar ritme, maar dat gaat snel genoeg. Ik prep meestal in de ochtend of tussen de middag. Even een pan met rijst koken of al de groenten de oven in. Het draait om voorwerk.


Naast een plan heb je bakjes nodig in allerlei vormen en maten. Er is genoeg te krijgen, zelf ben ik fan van de glazen voorraadbakjes van Ikea. Glas geeft namelijk niets af en neemt niets op. Denk er bijvoorbeeld aan dat rode saus in een plastic bakje wil gaan hechten. Daarnaast kun je het invriezen, in de magnetron of oven doen en in de vaatwasser. Allemaal voorwaarden waar een goed prepbakje aan dient te voldoen.


Gebruik een uitwisbare stift om op de bakjes te schrijven wat erin zit en wanneer je het hebt klaargemaakt. Zo houd je overzicht.


Als laatste heb je de ingrediënten nodig. Zelf ga ik eens in de week naar de markt en sla groot in, maar je kunt ook prima gebruik maken van diepvries groenten en fruit.


En dan?

Wanneer je de maaltijden kent, de bakjes in de aanslag staan en de ingrediënten gehaald zijn kun je aan de slag. Koken maar.

Ik maak meestal dubbele porties. Eén maaltijd voor deze week en één voor in de vriezer.


Eén dag in de week houden wij steevast een “kliekjes avond”. Voor de rest is het vrije invulling. Als ik weet dat er een dag komt waarop het druk is, en dat zijn vaak wel vaste dagen, dan haal ik de avond ervoor een prep meal uit de vriezer en plaats deze in de koelkast. Dan hoef ik het enkel ’s avonds op te warmen.


Zijn er ook nadelen?

Jazeker. Zo is mijn ervaring dat niet iedere groenten geschikt is om in te vriezen. Zo kan gekookte bloemkool heel papperig worden na invriezen. Je kunt de bloemkool dan wat minder lang koken voordat je het invriest, maar dat betekent daarna wel iets extra meer werk.


Het gevaar schuilt hem erin dat het eten heel ééntonig wordt. Wanneer je een geschikte prep maaltijd hebt gevonden probeer die dan eens af te wisselen. Altijd rode saus met broccoli en kip bij de pasta? Probeer hem eens met aardappelen of rijst of vervang de kip eens met vis. Een andere goede tip is om de saus apart in een bakje in te vriezen zodat je altijd meerdere opties hebt om de saus te gebruiken. Variëren is key!


De voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen. Het kost even tijd om uit te vogelen wat het beste werkt en dat zal voor iedereen verschillend zijn. Speel er mee, maar ga er vooral mee aan de slag! Noa vindt het leuk om mee te helpen in de keuken, zolang het niet elke dag is. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor mama.


Succes en veel plezier naar een gezonder gezinsleven!


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

19 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven