• Kim Kruit

Schiet jij nooit uit je slof?

Bijgewerkt op: apr 6

Op social media is het heel gemakkelijk te doen lijken alsof we het altijd heel gezellig hebben, maar net als iedere ouder heb ik ook momenten waarop het mij niet helemaal lukt om kalm te blijven.


Geduld

Bart prijst mij om mijn geduld. Nu vind ik dat ik helemaal niet zo geduldig ben, maar Bart is dat misschien nog wel wat minder. Het lijkt misschien zo omdat ik wat meer ervaring met kinderen heb, maar er zijn echt momenten waarop mijn emoties de overhand nemen:

  • Wanneer Noa voor de zoveelste keer wegloopt van het aankleden.

  • Wanneer Noa alleen maar huilt en opgetild wil worden.

  • Wanneer Noa slaat als ze haar zin niet krijgt.

  • Wanneer Noa toch iets doet, terwijl je herhaaldelijk hebt gezegd dat het niet mag.

  • Wanneer Noa non-stop zeurt om de tv, tablet of “noeng-e-noe” (speen).

  • Wanneer Noa elke uur van de nacht huilend wakker wordt.

Je herkent het vast wel.


Gebroken nachten

Ik heb mijn slaap nodig! Dat is altijd al zo geweest. Ik heb ook meer slaap nodig dan de gemiddelde mens. Dat vind ik helemaal niet erg, maar zorgt wel voor een extra uitdaging met een klein hummeltje in huis. De meeste jonge kinderen goochelen gewoon nog met hun slaap. Ik was ook niet zo’n beste doorslaper.


Het lontje is daarom ook flink wat korter wanneer we weer eens een gebroken nacht hebben gehad. Noa is door het slechte slapen ook een piepmuisje en dat werkt weer door op mijn zenuwen. Op dit soort dagen ben ik echt niet zo pedagogisch verantwoord bezig als de meeste zullen denken. De schermen staan wat langer aan zodat ook ik wat rust heb en af en toe ben ik het gewoon ook zat en laat ik Noa even in haar sop gaarkoken.


Het echte leven

Natuurlijk voel ik mij na een boze reactie altijd heel erg schuldig en maken we het altijd uitgebreid weer goed, want dat hoort erbij. Het leven is niet altijd leuk en je kunt weleens een vervelende reactie krijgen van iemand. Het hoort bij het opvoeden en daar hoort goedmaken ook bij. Een kind moet ook leren hoe je dat doet. Hoe maak je het weer goed nadat je ergens spijt van hebt gekregen of iemand pijn hebt gedaan? Hoe merk je dat je iemand pijn hebt gedaan? Waar merk je dat aan?


Empathie

Noa is mega empathisch en heeft feilloos door wanneer iets wel mag en wanneer niet. Ze is ook gevoelig voor de energie van anderen. De meeste kinderen hebben dit wel. Hun radartjes staan wagenwijd open wanneer ze klein zijn, want zo leren ze hoe anderen op hen reageren wanneer ze iets doen. Leren ze wanneer iets goed is en wanneer niet.


Soms maak ik mij wel een beetje zorgen om Noa, omdat ze zo schuldbewust is. Gelukkig wordt ze steeds ondeugder en probeert ze steeds meer uit. Ja, dat hoort erbij. Leren hoe ver je kunt gaan en daar hoort soms ook een boze, niet altijd verantwoorde, ouder bij.


Handjes thuis

Het aller-allerbelangrijkste is dat de handjes thuisblijven. Die van ons, als ouders, als wel die van Noa. Ik geloof niet in de pedagogische tik. Die bestaat niet. Je slaat je kind of je slaat niet. Geweld heeft nog nooit iets opgelost en is een reactie vanuit ons oerbrein. Een gevoel van onmacht dat op een oer manier wordt geuit. We leven niet meer in de oertijd en dat kan dus echt niet meer. Kinderen weten nog niet beter. Het oerbrein overheerst en pas rond de 25ste is het brein helemaal ontwikkeld

.

Dit probeer ik altijd voor de geest te houden, maar dat is erg moeilijk wanneer ik een kort lontje heb. Dan zucht ik nog maar eens een keer of loop ik weg van de situatie om hernieuwde energie te krijgen. Morgen is er weer een nieuwe dag en dan proberen we het gewoon weer opnieuw.


Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

46 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven