• Kim Kruit

Schoonmaken met kleine kinderen.

Jong geleerd is oud gedaan. Wat als je kinderen meeneemt in je dagelijkse opruim- en schoonmaak rituelen? Wat als je kinderen zelf taakjes krijgen in het huishouden? Kan dat en hoe doe je dat?


Begin

Kleine kinderen willen doen wat papa en mama ook doen. Zo leren ze. Spelenderwijs maken ze kennis met de wereld om hun heen. Ik heb Noa vanaf het begin af aan laten “meehelpen” met opruimen en schoonmaken. Op deze manier hielp ik haar bij de ontwikkeling van haar grove en fijne motoriek, maar ook bij het ontwikkelen van haar zelfvertrouwen. Hoe groot ben je al wanneer je zelf de sokken op het wasrek kan hangen?


Op maat gemaakt

Hoe leuk is het wanneer je spullen hebt die op maat zijn gemaakt? Noa heeft een eigen kleine bezem, stoffer en blik, emmer, gieter en vaatdoekjes. De meeste spullen heb ik gekocht bij Dille en Kamille, maar er zijn tal van andere winkels die kindermaat schoonmaakspullen verkopen. Van een vaatdoek heb ik kleinere stukjes geknipt en een plantenspuit met water is dubbel leuk.


Welke taakjes

Een dreumes zou best de sokken kunnen sorteren. Bij Noa kijk ik naar haar interesse. Ze vindt met de plantenspuit iets natspuiten helemaal leuk. Ik vertel haar wat ze mag natspuiten en dat ze het daarna met de doek moet droogmaken. Dat gaat super. Laat vooral goed weten wat mag, want kinderen horen maar al te vaak wat er allemaal niet mag.


Taakjes vanaf jonge leeftijd (natuurlijk onder begeleiding):


  • Afstoffen

  • Kleren in de wasmand

  • Zeepbakje van de wasmachine vullen

  • Vaatwasser en/of Wasmachine aanzetten (knopjes!!)

  • Tafeldekken en afruimen

  • Speelgoed opruimen in de dozen en manden

  • Planten water geven

  • Sokken sorteren

  • Was ophangen en opvouwen

  • Boeken opruimen


Vaste plaats

Kinderen laten meehelpen in het huishouden is maatwerk. Je kijkt of je kind de opdracht begrijpt en helpt daar waar mogelijk mee. Soms laat ik Noa expres even tobben. Ze leert dan met de frustratie omgaan wanneer het niet lukt, maar ook om hulp te vragen.

Ik vind het belangrijk dat Noa er zelf bij kan en de spullen op een vaste plaats staan. Zo heeft ze in een keukenkastje een eigen plekje. Hier staan haar kopjes en bordjes. Die kan ze dus zelf pakken wanneer we de tafel gaan dekken. Ook haar vaatdoekjes liggen in haar eigen keukentje. Als ze iets heeft gemorst kan ze zelf een doekje pakken en het opruimen.


Neem de tijd

Met kinderen duurt alles langer. Dat is logisch want ze moeten nog een hoop leren. Heb je haast? Dan kun je het beter even zelf doen. Plan vaste momenten waarop je met je kind samen opruimt en schoonmaakt. Zo leren ze dat het erbij hoort. Veel plezier!

Bedankt voor het lezen.


Volg je mij al op facebook en instagram?


Of abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.
15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven