• Kim Kruit

Smoothies. Yeah! Of Nee!

Op social media zie ik de ene na de andere heerlijke smoothie afbeelding voorbij komen. Voorheen was ik ook altijd gek op het maken van smoothies, maar de laatste tijden maak ik ze niet meer.


Geschokt

Een heerlijke fruit smoothie met yoghurt of een groene smoothie vol vitamines! Super gezond toch? Ik was er gek op. Ik maakte ze bijna dagelijks en dacht echt dat ik heel goed bezig was.


Tot ik op de opleiding leefstijl coaching iets anders hoorde: “Smoothies, nee die kun je beter niet drinken!” Ik was geschokt. Waarom niet?


Verborgen suikers

Oeps. In een heerlijke glas smoothie zitten al snel 7 suikerklontjes oftewel 30 gram suiker. Ter kennisgeving:


  • Een glas cola: 6,5 suikerklontjes.

  • Een glas sinaasappelsap:7 suikerklontjes.

  • Een glas water: 0 suikerklontjes.


Ik heb het nog eens nagezocht en verbaasde mij over de hoeveelheid suiker in verschillende dranken. Frisdrank dronk ik al niet meer, maar een heerlijke smoothie dagelijks. Denk je lekker bezig te zijn.


Minder snel vol

Ok, stel jezelf eens deze vraag: Kun je vier sinaasappels achter elkaar opeten?

Waarschijnlijk lukt het je wel, maar of je dat nu voor je plezier doet? Na één ben je toch al aardig gevuld. Toch gaan er in een smoothie al snel een x aantal stukken fruit en/of groente.


Een smoothie is dus minder vullend omdat je het zo weg klokt. Minder vullend betekent dat je sneller weer wat wilt eten en dat zijn dus weer meer kilocalorieën. Misschien is een fruitsalade een beter idee?


Verloren vitamines en minder vezels

Tijdens het pureren komt er zuurstof bij. Deze zuurstof zorgt ervoor dat een deel van de vitamine C verloren gaat. Jammer!

Ook zitten er minder vezels in een smoothie dan wanneer je een heel stuk fruit opeet. Het slechte nieuws kon niet op. Daar gingen mijn heerlijke smoothies.


Kauwen is beter

Erik Scherder ziet liever iedereen kauwen, want kauwen is beter voor je grijze massa. Kauwen verbetert de doorbloeding van bepaalde gebieden van de hersenen. Met name de gebieden die te maken hebben met concentreren en geheugen. Je masseert als het ware je hersenen.


Ai, weer een reden om beter de ingrediënten van een smoothie op te eten dan fijn te pureren.


Is er dan helemaal niets positiefs aan een smoothie

Nou zo zwart-wit is het ook niet. Het is een goede manier om voedingsstoffen binnen te krijgen als je moeite hebt om genoeg te eten. Ik geef Noa wel eens een smoothie omdat het eten momenteel een ramp is en zo weet ik dat ze weer even een voedingsstoffen boost krijgt. Ook voor oudere mensen die moeite hebben met eten of mensen die ondervoeding hebben is een smoothie een uitkomst, zeker wanneer je zuivel toevoegt en de hele vrucht of groente pureert. (Dus niet het sap uit die fancy sapcentrifuges.)


Alles met mate

Net als met alles draait het wederom om balans. Als je een goed en gezond voedingspatroon hebt kun je met een gerust hart genieten van die heerlijke smoothies. Ik hoop alleen dat je nu met deze informatie een bewustere keuze maakt en een heerlijke salade is ook erg lekker.


Bedankt voor het lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.


Lagom lifestyle biedt verschillende (online) coaching sessies. Kijk op de website voor meer informatie of neem vrijblijvend contact op.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven