• Kim Kruit

Spelenderwijs speelgoed. Wat heb je nodig?

Er is zoveel leuk speelgoed! Als mama word ik er zelf hebberig van. Maar met welk speelgoed begin je? Wat heeft een kleintje echt nodig?


Papa & mama

Mijn ervaring is dat een baby eigenlijk genoeg heeft aan papa en mama. Al het babyspeelgoed is heel zoet, maar niet noodzakelijk. Goed om te weten dat je je kindje echt niet snel te kort doet. Met al het huidige aanbod denk je dat ze veel nodig hebben, maar dat is marketing. Realiseer je dat je baby net op de wereld is en dat de gewone dingen al interessant genoeg zijn. Een schilderij aan de muur of een lamp kunnen visueel heel interessant zijn. Verschillende kleuren van bloemen, kussens, dekentjes, potjes en pannetjes zijn vaak al genoeg. Je kunt liedjes zingen en muziek luisteren om het gehoor te stimuleren. En verschillende structuren zoals een zacht dekentje, een koude steen of een blaadje werken sensorisch prima! Neem de tijd om samen met je baby de wereld opnieuw te ontdekken. Meer heb je niet nodig.


Baby gym

Nu het duidelijk is dat je eigenlijk niet echt iets extra’s nodig hebt kun je kritisch kijken wat je wel wilt aanbieden. Ik vond het erg leuk om een eigen baby gym te maken. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar ik vond ze nogal overdadig in prikkels. Stel je voor dat je op een kleedje wordt gelegd en overal bewegen dingen, zijn er felle kleuren en verschillende geluiden. Het wordt dan erg moeilijk om je ergens op te focussen en voor je het weet ben je overprikkeld. Daar kan een baby erg onzeker van worden. Ik heb zelf gekozen voor natuurlijke houten kralen met hier en daar een pastelkleur en een enkel belletje. Mijn advies is dat je, zeker in het prille begin, beter kunt kiezen voor één felle kleur of één geluidje dan een wirwar hiervan.


Tip: op Pinterest staan veel leuke Do It Yourself ideeën.


Blokken

Blokken zijn ideaal voor kinderen. Het is speelgoed met een open einde. Daar hou ik van. Een open einde betekent dat ze los kunnen gaan met hun fantasie. Ze kunnen er gebouwen en torens van stapelen, maar blokken kun je ook gebruiken om muziek mee te maken, hekken zodat de dieren niet ontsnappen, een tunnel voor de auto’s of als ingrediënten voor in de soep. Kortom blokken zijn altijd goed.


Tip: De allerkleinsten houden liever van wat grotere blokken omdat ze deze makkelijker kunnen stapelen.


Muziek

Dat ik muziek aanhaal is niet zo gek. Ik ben gek op muziek. Veel verschillende onderzoeken laten zien dat muziek heel erg goed is voor ons. Zelfs als de baby nog in de buik zit heeft het een gunstig effect. Daarover een andere keer meer.


Muziek is leuk. De gebaren die je bij een liedje maakt zijn goed voor de motoriek van je kindje. Kinderen vinden niets leukers dan herrie maken en dat kan goed met verschillende instrumenten. Een ratel, een trommel, een fluit of een paar belletjes. Wij hebben al flink uitgebreid met een kleine gitaar (net als papa) en een kleine piano. Er worden nu al geregeld concerten gegeven door Noa. Ze straalt als wij applaus geven. Kortom muziek is van alle tijden en heel goed voor de ontwikkeling. Een must!


Pop

Poppen die mee kunnen in bad. Een pop die kleertjes aanheeft. Een pop met ogen, oren, mond en een neus. Kortom een pop zoals ik. Poppen zijn goed voor het oefenen van verschillende lichaamsonderdelen. Je kunt er gezellig tegen kletsen en je kunt oefenen met aan- en uitkleden. Poppen zijn heel goed voor de fantasie van je kindje en ze kunnen zichzelf ermee identificeren.


Tip: kies een pop met een neutrale uitdrukking. Je bent zelf ook niet altijd vrolijk.


Boeken

Een boek is altijd goed. Boeken zijn niet alleen goed voor de taalontwikkeling, maar het is ook een moment van interactie. Samen verhaaltjes bedenken, over onderwerpen praten en gezellig knutselen. Noa vindt boekjes lezen fantastisch. Ze wijst plaatjes aan die ik benoem en soms wijst zij plaatjes aan omdat ze nog niet weet wat het is. Het is een hele ontdekkingsreis.


Tip: wordt lid van de bibliotheek. Het scheelt een heleboel geld en het is een leuk uitje.


Klimmen en klauteren

Wanneer je kindje wat ondernemender wordt is het goed om uit te dagen. Een speeltuin is geweldig, want daar is veel te beleven en je bent in de frisse lucht. Denk ook eens binnen aan klauteren op de bank of op de trap. Natuurlijk met de juiste begeleiding. Voor Noa hebben we een loopfietsje en een baby walker. Echte aanraders.


Bewust

Kies bewust. Ik ben fan van onder andere speelgoed van Plan toys, Grimms, Holztiger en ook Little Dutch. Het is in eerste plaats van hout en veelal duurzaam geproduceerd. Ten tweede hebben ze veel speelgoed met een open einde waardoor je jaren vooruit kan en als laatste is het speelgoed over dagelijkse onderwerpen. Zo heeft Noa een eigen keukentje en kunnen we samen koken.


Wanneer je gericht op zoek bent naar speelgoed kun je op marktplaats goed terecht. Er wordt heel wat speelgoed aangeboden. Zo hebben wij een schommelkoe voor een zacht prijsje gevonden.


Neem anders ook eens een kijkje op deze leuke sites:


Om te onthouden

Wanneer het gaat om cadeaus geven en krijgen probeer ik het volgende rijmpje in acht te nemen:


Something they want

Something they need

Something to wear

Something to read


Speelgoed om de fantasie te prikkelen

Hier volgen nog een paar voorbeelden van speelgoed waar heel lang mee gespeeld kan worden:


 • Bal

 • Allerlei bakjes, potjes, pannetjes en dozen

 • Vormen (stoof)

 • Auto zonder toeters en bellen

 • Kapla

 • Dieren

 • Verkleed kleren

 • Kleden

 • Treinbanen

 • Garages

 • Poppenkast/huis

 • Kralen

 • Hamertje tik

 • Klei

 • Potloden

 • Krijtjes

Heb je zelf anekdotes of tips? Laat van je horen. Ik lees ze met plezier.

Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.

41 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Contact

De Herfstdraad 14

3823 CS Amersfoort ​

Tel: +316 51 84 69 09​

info@lifestyle-lagom.com

 • Facebook - Black Circle
 • Black Instagram Icon

© 2021 by Lagom Lifestyle