• Kim Kruit

Verhuizen met je peuter. Hoe dan?

Alsof een normale verhuizing nog niet uitdagend genoeg is. Nu hebben wij een eigenwijze peuter rondlopen en te maken met de COVID maatregelen. Ik deel wat tips voor deze uitdaging.


Huisje kopen

Wij begonnen onze zoektocht toen Noa nog een baby was, inmiddels is ze een peuter van bijna 2,5 jaar. Ons huizenavontuur was heel bijzonder en vereiste een hele lange adem. Uiteindelijk hebben wij ons droomhuisje gevonden. Na 3,5 maand verbouwen zijn we dan eindelijk verhuisd. Zo’n overgang heeft een hele impact, ook voor onze kleine peuter. Hoe zijn wij daar mee omgegaan?


Levensgebeurtenis

Een verhuizing staat in de top 10 als het gaat om ingrijpende levensgebeurtenissen naast bijvoorbeeld geboorte en overlijden. Waarom heeft het zo’n impact op ons leven?

Het is goed om stil te staan bij wat iets met je doet. Je verlaat je vertrouwde omgeving. Een plek waar je je veilig voelt. Een omgeving die je goed kent, inclusief de mensen. Je weet niet goed wat je er eigenlijk voor terugkrijgt.


Veel dingen zul je opnieuw moeten uitvinden. Waar zijn de dichtstbijzijnde winkels? Waar zijn alle faciliteiten? Wie zijn je nieuwe buren?


En dan komt nog de stress die wij hadden van de verbouwing. Geen verbouwing verloopt vlekkeloos. Dus dingen gaan of zijn kapot. Sommige kosten zijn ineens een stuk hoger of wat je in gedachten had gaat gewoonweg niet. Allemaal dingen waar je over na moet denken en die kosten stress.


Peutertje mee

Noa is in ons vorige huis geboren. Het koste mij veel moeite om afscheid te nemen van deze bijzondere plek. De plek waar ik Noa leerde kennen. De plek waar ik moeder werd. Hoe zou Noa met deze veranderingen omgaan? Zij kende immers nooit een ander thuis. Dit zijn 11 tips die wij zelf hebben toegepast in het hele proces.


 1. Praten, praten, praten. Kinderen snappen meer dan je soms denkt.

 2. Regelmatig even langs het nieuwe huis gaan. Zelfs al heb je de sleutel nog niet.

 3. Boekjes lezen over het onderwerp. Onze favoriet: ‘Bobbi gaat verhuizen”

 4. Animaties kijken over het onderwerp. “Conni” heeft een leuke aflevering over verhuizen.

 5. Een tekening maken van het nieuwe huis of de nieuwe kamer.

 6. De nieuwe kamer dezelfde kleuren geven als de oude.

 7. Betrekken bij het inpakken. Meehelpen spullen in de verhuisdozen te doen.

 8. De verhuisdozen kleuren.

 9. Ervoor zorgen dat de kamer van je kind als eerste af is met haar/zijn eigen vertrouwde spulletjes.

 10. Op de verhuisdag er zijn voor je kind. In ieder geval één van de ouders.

 11. Waardig afscheid nemen van het oude huis.


Dag lief huis, ik moet gaan.


Goed afscheid nemen is belangrijk. Voor jezelf maar ook voor je peuter. Er is iets voorbij en komt niet meer terug. Daar moet je even bij stilstaan. Niet aannemen dat dit vanzelf wel goed komt, want dan kan een kind er lang last van blijven houden. Noa heb ik heel erg betrokken bij alles wat we deden. Telkens benoemt wat er gebeurde en uiteindelijk toen ons oude huis helemaal leeg was, zijn we nog een keertje gaan kijken.


Ik merkte aan Noa dat het goed was. Ze liep in ons oude huis rond, maar ze vond er niets meer aan. We hadden immers al onze dierbare spullen naar het nieuwe huis gebracht. Het nieuwe huis wat nu ons thuis was geworden. Ze wilde zelf weg en toen begreep ik: Ja, het is goed zo. Dag lief huis. Het was heel fijn hier, maar ik moet gaan.

Bedankt voor het lezen.


Volg je mij al op facebook en instagram?


Of abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste mama-verhalen.8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven