• Kim Kruit

Waarom hardlopen zo goed in een druk gezinsleven past

Bijgewerkt op: aug 31

In een druk gezinsleven is het zoeken naar de juiste vorm van bewegen. Hardlopen past daar perfect in en ik zal je vertellen waarom.


Een sport kiezen

Voor Noa in ons leventje kwam, konden we naar hartenlust sporten. We hadden een abonnement op de sportschool, een wielrenfiets en een mountainbike en ik vond het heerlijk om een rondje hard te lopen.


Wanneer je net bevallen bent, ben je misschien helemaal niet bezig met sporten. Het is immers al druk genoeg met nieuwe dingen die je aandacht vragen en je bent nog aan het herstellen van het lichamelijke leed.


Toch komt er een moment wanneer je weer iets wilt ondernemen. Ik wilde heel graag weer gaan hardlopen. Toch zag ik hardlopen met de Thule kar niet zitten. Er moest een dure hardloop module worden aangeschaft en ik kon mij niet indenken dat hardlopen met zo´n kar relaxed zou zijn.


Geregeld stilstaan omdat Noa huilt of je armen niet goed kunnen bewegen. In een lekkere hardloopflow komen leek mij onwaarschijnlijk. Vandaar dat ik ben gaan fietsen met Noa.


Hardlopen?

Dit stuk ging toch over hardlopen? Ja zeker!

Een vriendin attendeerde mij op de voordelen van het hardlopen. Voor een rondje hardlopen hoef je geen hele voorbereidingen te treffen zoals ik nu geregeld doe. Geen fietskar vastmaken aan de fiets, eten en drinken voorbereiden en meenemen, bandjes controleren en een halve of hele dag vrij plannen. Met hardlopen heb je dat niet. Daar had ze wel een punt.


Het kan altijd

Met hardlopen trek je de schoenen aan, doe je de deur achter je dicht en gaan. Tenminste als je ervoor kiest om dit niet samen met de rest van de familie te doen. Ook wanneer je op vakantie bent hoef je niet veel mee te nemen in je koffer.


Je bent sneller klaar

Zeker wanneer je net begint met hardlopen ben je in een wip klaar met je work-out. Dit in tegenstelling tot de meeste andere sporten. Dit komt omdat hardlopen heel erg intensief is. Wanneer je je benen stilhoudt sta je echt stil, je zult dus moeten blijven bewegen om vooruit te komen. Het vraagt veel van je uithoudingsvermogen.


Het is niet duur

In principe is hardlopen niet duur. Kinderen kosten immers al genoeg en een paar centjes overhouden is wel zo lekker. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Een hip sporthorloge is zeker in het begin niet noodzakelijk. Dure hardloopkleding ook niet. Het enige waar je wel even goed in moet investeren zijn je schoenen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat je daar niet op moet beknibbelen. Je kunt een hoop blessureleed voorkomen met goed schoeisel. Ga dus naar een deskundige hardloopwinkel in de buurt die ook een analyse maken van je lopen en een video opname maken. Hierop kun je zien welke schoenen de juiste steun bieden. Laat je goed adviseren en kijk dan niet naar kleur, merk of geld.


Even alleen

Al ben ik net weer begonnen met hardlopen, kan ik al verklappen dat het uurtje even alleen op de wereld heerlijk is. Laat ik vooropstellen dat ik absoluut geen avondsporter ben. Het gaat tegen mijn hele bioritme in. Einde van de dag ben ik kapot. Een oplossing is om ’s morgens vroeg te gaan, maar dat betekent voor nu dat ik om 5 uur moet gaan hardlopen. Dan loop ik tegen een nog grotere muur aan. Eén a twee keer per week in de avond even alleen een rondje. Heerlijk! Dan maar in de avond.


Samen met de familie

Wanneer je kinderen wat ouder zijn vinden ze het misschien leuk om op de (loop) fiets naast je mee te gaan in je hardloopronde. Houdt er rekening mee dat je kind niet dezelfde ideeën heeft als jij. De kans is groot dat je kind bij het zien van een speeltuin daar meer voorkeur aan geeft dan jouw hardlooprondje. Zeker bij jonge kinderen kun je niet verwachten dat ze de hele ronde volledig gefocust blijven. Wees flexibel.


Samen met een partner

Het is heel leuk om mede ouders op te zoeken voor de motivatie. Daarnaast kun je het wel en wee van het gezinsleven ook even doornemen. Omdat hardlopen zo laagdrempelig is, is er altijd wel iemand te vinden die met je mee wil trainen.


Wanneer niet?

  • De eerste drie maanden na de bevalling niet hardlopen!

Doe het jezelf niet aan. Gun jezelf de tijd om te herstellen en begin met wandelen en postpartum oefeningen. (Boekentip: Oei, ik Groei! Back to You)

  • Bij overgewicht (BMI hoger dan 26).

Hardlopen is sowieso een blessuregevoelige sport. Overgewicht maakt de risico’s alleen maar groter. Dit kan ik uit eigen ervaringen vertellen. Begin met wandelen en val eerst wat af.


Nog een paar goede tips wanneer je wilt beginnen

  1. Koop goede hardloopschoenen

  2. Doe een sportmedische keuring

  3. Doe altijd een warming up & cooling down

  4. Luister naar je lichaam, niet naar een schema

Bedankt voor het lezen.

Heb je zelf een verhaal, vragen of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste blogs.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven