• Kim Kruit

Waarom is het ’s nachts altijd erger?

Je herkent het vast wel. Midden in de nacht word je wakker en een gedachte laat je niet los. Het wordt zelfs steeds erger en na een half uur ben je beland in totale paniekstand. De volgende ochtend wanneer je er weer eens rustig over nadenkt lijkt het allemaal helemaal niet zo erg. Hoe kan dat nu?


Lastig verhaal

Zonder je te vermoeien met allerlei ingewikkelde wetenschappelijke en medische termen zal ik proberen het simpel uit te leggen wat er gebeurt.

Wanneer je slaapt gaan sommige delen in de hersenen aan en sommige uit. Het deel wat je emoties en je gedachten reguleert wordt minder actief. Maar goed ook, anders kun je niet slapen, het lichtje moet wel uit gaan.


Dat betekent wel dat je pieker gedachten moeilijker ’s nachts het hoofd kan bieden. Je staat niet genoeg ‘aan’ om er goed over na te denken. Sommige gedachten lijken daarom erger te zijn in de nacht.


Lekker dan. En dan?

Ik zal je een paar tips geven wanneer je regelmatig ’s nachts wakker ligt met je fijne gedachten.


1. Een bed is om in te slapen

Het aller-, allereerste wat je je dient te realiseren is dat een bed is om in te slapen en niet om problemen op te lossen. Vaak maak je anderen ook wakker met je gewoel en dan worden je problemen inderdaad erger dan ze misschien in eerste instantie zijn. Ga eruit als je al een tijdje wakker ligt.


2. Een boekje en een pen

Uit je hoofd en op papier. De meeste mensen die met mij hebben mogen samenwerken werden er wellicht horendol van, maar het werkt zo goed. Zorg voor een boekje en een pen naast je bed. Wanneer je te maken hebt met pieker gedachten, schrijf ze op. Zo kun je ze makkelijker loslaten en wanneer het licht is, er weer even rustig naar kijken.


3. Vermijd stress en deal met onzekerheden

Piekeren komt omdat we ergens onzeker over zijn. Is dat nodig? Kloppen je gedachten? Wat heb je nodig om wat relaxter en zelfverzekerder te zijn? Nodig je gedachten eens uit om er (overdag) eens goed over na te denken of nog beter: praat er met iemand over.


4. Goede slaaphygiëne

Een donkere slaapkamer, geen blauwe schermen in de slaapkamer of vlak voor bedtijd. Het zijn allemaal voorbeelden van een goede slaaphygiëne. Wees eens alert op je gewoontes vlak voor het slapen gaan en kijk eens of je ze kunt verbeteren, zodat je niet wakker hoeft te worden van pieker gedachten.


5. Ga naar buiten

Met name ochtendlicht is heel goed voor ons. Goed wakker worden met een flinke dosis natuurlijk licht. Uit onderzoek is gebleken dat de natuur ons veel goed doet. De natuurlijke geluiden maken ons rustig en beweging masseert ons brein. Ik zeg wel eens: “De natuur is onze gratis therapeut.” Zorg dat je dagelijks buiten komt voor een lekkere wandeling. Het liefst in de natuur. Neem je gezin en je collega’s gewoon mee. Dan slapen die ook beter en wordt het allemaal een stuk gezelliger.


Bedankt voor het lezen.


Heb je zelf een verhaal, vragen of een reactie op deze? Laat het vooral weten.


Abonneer je op de nieuwsbrief en lees als eerste de nieuwste blogs.


Taalvoutje ontdekt? Laat het mij weten.
5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

MOEder